5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες] - iefimerida.gr

5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες]

φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη.

Η έκθεση «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» που μιλάει με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από την λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους.

5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο, ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ, ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.

5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό, η Κυριακή για τον Χριστιανισμό

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η έκθεσή μας στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός Τουρκίας και γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούμε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντιόμαστε, ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα κοινό μήνυμα», δήλωσε στα εγκαίνια ο Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος - φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος δραστηριοποιείται μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας, ενώ ειδικεύεται σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (είναι προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη), καθώς και σε θέματα της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και της Ομογένειας του εξωτερικού.

«Συμπράξαμε για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: 'Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή'», τόνισε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας την σημασία του τίτλου: «Είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων μονοθεϊστικών Θρησκειών.
Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό.

Ημέρες προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό Δημιουργό. Έκφρασης σεβασμού και αγάπης όμως και για το δημιούργημά του, τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Και πιστεύουμε πως το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμά μας αποκτά σήμερα, σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, ιδιαίτερη αξία και σημασία».

5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

125 ρεπορταζιακές φωτογραφίες στο σύνολο

Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό».

Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

5 φωτογράφοι διαφορετικών θρησκειών παρουσιάζουν τη λατρευτική ζωή του τόπου τους [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2015 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ως τις 9 Απριλίου, με στόχο να μεταφερθεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φωτογράφοι πίστη δόγμα λατρεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ