Ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters: Απογοητευτικό το ξεκίνημα του 2017 για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters: Απογοητευτικό το ξεκίνημα του 2017 για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο των επισφαλών δανειών προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν πλήρως την οικονομία, επισημαίνει το Reuters στον απόηχο της συνάντησης της επικεφαλής του ESM, Ντάνιελ Νουί με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Μια ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters χαρακτήρισε ως «απογοητευτικό» το ξεκίνημα του έτους για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της ψήφισης των νόμων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η ίδια πηγή παρατήρησε ότι «ορισμένες φορές οι νομοθέτες είναι αργοί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία. Η καθυστέρηση στην ψήφιση των νόμων δεν βοηθά».

Μάλιστα ζήτησε την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, δεν είναι καλό να χάνεται χρόνος» είπε η πηγή. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η πηγή κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το μεγάλο βάρος των «κόκκινων» δανείων ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«Η αντιμετώπιση του θέματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Οι τράπεζες είναι υπερφορτωμένες και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως την οικονομία» σημείωσε.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών».

Οπως είπε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι στόχοι για τα αποκαλούμενα NPEs, που περιλαμβάνουν δάνεια που δεν έχουν ενημερωθεί για περισσότερες από 90 μέρες (NPLs) αλλά και αναδιαρθρωμένα χρέη που είναι πιθανό να «κοκκινίσουν». «Υπάρχουν μεσοπρόθεσμοι στόχοι. Η αρχή του έτους ήταν λίγο απογοητευτική» δήλωσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Νουί έστειλε διπλό μήνυμα τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση να επισπευστεί η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων. Εκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και επισήμανε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης, αλλά παραμένει η μείζων πρόκληση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες SSM
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ