Στο δικαστήριο της Χάγης ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε - iefimerida.gr

Στο δικαστήριο της Χάγης ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε

Φωτογραφία: Bullit Marquez/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι το δικαστήριο της Χάγης είναι διατεθειμένος να φτάσει τις επόμενες ημέρες ή στις αρχές Απρίλη, ο εκτελεστής Έντγκαρ Ματομπάτο, ο οποίος ομολόγησε ότι έχει σκοτώσει περισσότερα από 50 άτομα στην περιοχή Davao για λογαριασμό του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο εκτελεστής, που παραδόθηκε μόνος του στις αρχές ομολόγησε ότι είναι μέλος της ομάδας που είχε συστήσει ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, τον οποίο και θα κατηγορήσει στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Περισσότερα από 8.000 άτομα έχουν δολοφονηθεί από την ημέρα που ο Πρόεδρος Ντουτέρτε ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο και ξεκίνησε μία ανελέητη αιματοχυσία εκκαθάρισης από ναρκωτικά με επιδρομές και επιχειρήσεις της αστυνομίας, η οποία ωστόσο ισχυρίζεται ότι ενεργεί σε άμυνα.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι αστυνομικές αρχές αρνούνται ότι έχουν κάποια σχέση με τις δολοφονίες στην περιοχή του Davao όπου μάλιστα ο Ντουτέρτε υπήρξε δήμαρχος για 22 χρόνια. Μέχρι τώρα δύο άνθρωποι – ο Ματομπάτο και ένας συνταξιούχος αξιωματικός, ο Αρτούτο Λασκάνας- έχουν ομολογήσει ότι υπήρξαν μέλη της ομάδας εκτελεστών, που δρούσε υπό τις οδηγίες του Ντουτέρτε αλλά οι δικαστές δε βρήκαν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους.

Ο Ματομπάτο ωστόσο, όπως ανακοίνωσε και ο δικηγόρος του, Τζουντ Σάμπιο, θα καταθέσει μήνυση στο δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Ντουτέρτε. «Η δολοφονία είναι ένα σοβαρό αδίκημα. Αν αυτή τελείται υπό την καθοδήγηση μίας ευρείας και συστηματικής επίθεσης ενάντια στον κοινωνικό ιστό, τότε συστήνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Σάμπιο.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Ντουτέρτε, Σαλβατόρ Πανέλο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν απειλείται από πιθανές μηνύσεις στο διεθνές δικαστήριο. «Οι δολοφονίες έχουν γίνει από μέλη του συνδικάτου των ναρκωτικών. Ούτε ο Πρόεδρος ούτε η αστυνομία βρίσκεται πίσω από αυτές» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC ενώ ο ίδιος ο Ντουτέρτε είπε «Θα κάνω ό,τι ακριβώς λέω και δημόσια και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Αν είναι να πάω φυλακή, ας πάω».

Υπενθυμίζεται δε, ότι μόλις τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία με αναφορά της έκανε λόγο για συστηματικές και οργανωμένες δολοφονίες από τις αρχές, που θα μπορούσαν να συστήσουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φιλιππίνες Ροντρίγκο Ντουτέρτε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ