Οι αγώνες και η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 100 χρόνια παρουσίας του - iefimerida.gr

Οι αγώνες και η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 100 χρόνια παρουσίας του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους, στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό.

Από τη μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας.

Η ζωή λοιπόν του σωματείου, χέρι χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, θα ξεδιπλωθεί 13 με 22 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα του Δήμου της Αθήνας, μέσα από την έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχτηκε από το αρχείο του σωματείου, προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές.

Οι αγώνες και η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 100 χρόνια παρουσίας του | iefimerida.gr 0

Το υλικό αυτό πρώτη φορά θα βγει στη δημοσιότητα και είναι ιστορικής σημασίας, η διάσωσή, συντήρηση και ψηφιοποίηση του, που επιχειρεί το σωματείο και είναι αδιαμφισβήτητα ιστορικής σημασίας.

Σωματείο από το 1917

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που ιδρύθηκε το 1917, είναι από τα πρώτα και πιο ιστορικά σωματεία της χώρας.

Αποτελεί τον μοναδικό συνδικαλιστικό φορέα και πόλο συσπείρωσης των Ελλήνων ηθοποιών του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
«Καταξιωμένο στη συνείδηση όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας, το ΣΕΗ έχει καταφέρει άλλοτε με σκληρούς αγώνες και άλλοτε με προτάσεις και παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία, να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας, τους όρους αμοιβής, αλλά και την εικόνα των μελών του ως πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΣΕΗ.

Το ίδιο, πληροφορεί και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα μέλη του στην πολιτιστική ζωή του τόπου, αλλά και στους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

«Σπουδαίοι ηθοποιοί, που ήταν δραστήρια μέλη του, πήραν μέρος σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής, έδωσαν τη ζωή τους, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν.
Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του, σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών, αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις.

Οι αγώνες και η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 100 χρόνια παρουσίας του | iefimerida.gr 1

Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι ηθοποιοί του διαλυμένου ΣΕΗ κατάφεραν να συντονιστούν και να οργανώσουν απεργία, κλείνοντας όλα τα θέατρα και καλώντας τους θεατές να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο» σημειώνει το Σωματείο, συμπληρώνοντας ότι «μετά την πτώση της δικτατορίας, το ΣΕΗ επανασυστάθηκε και έδωσε μια σειρά σκληρές μάχες, πετυχαίνοντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα των μελών του στις νέες συνθήκες».

Οι αγώνες και η ιστορία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στα 100 χρόνια παρουσίας του | iefimerida.gr 2

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 22 Μαρτίου.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο
Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ