Σφοδρός επικριτής του Πούτιν λέει ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε δυο φορές να τον σκοτώσει με μυστηριώδη τοξίνη [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Σφοδρός επικριτής του Πούτιν λέει ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε δυο φορές να τον σκοτώσει με μυστηριώδη τοξίνη [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές ανοικτά κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι άγνωστοι τον δηλητηρίασαν δύο φορές κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου.

Ο Βλαντιμίρ Καρα-μουρζά, ο οποίος είναι συντονιστής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το ίδρυμα Open Russia του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι (του γνωστού πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, που είχε φυλακιστεί για μία δεκαετία όταν αντιτάχθηκε ανοιχτά στον Βλαντιμίρ Πούτιν), δηλητηριάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2015, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας με συναδέλφους του στη Μόσχα. Από απόλυτα υγιής μέσα σε 20΄ κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Κι όπως είπε στην εκπομπή “60 minutes” του αμερικανικού δικτύου CBS: «Από εκείνο το σημείο και μετά δεν θυμάμαι τίποτε απ’ ό,τι συνέβη τον επόμενο μήνα.»

Αν και δεν βρέθηκαν ίχνη οποιασδήποτε τοξίνης στα δείγματα αίματός του που εστάλησαν σε τοξικολογικό εργαστήριο στη Γαλλία ο Καρα-μουρζά επιμένει ότι τον δηλητηρίασε το Κρεμλίνο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια εσκεμμένη δηλητηρίαση με στόχο το θάνατό μου, επειδή, όπως ανέφερα, οι γιατροί είπαν στη γυναίκα μου ότι είχα μόλις 5% πιθανότητες επιβίωσης. Κι όταν οι πιθανότητες επιβίωσης είναι τόσο λίγες, τότε δεν τον κάνεις για να τρομάξεις τον άλλον, αλλά για να τον σκοτώσεις», δήλωσε στην εκπομπή.

Ο Καρα-μουρζά ζει στις ΗΠΑ κι όταν ανέρρωσε θέλησε να επιστρέψει στη Ρωσία για να συνεχίσει τη δουλειά του. Μολονότι εντάθηκαν οι απειλές εναντίον του συνέχισε να εργάζεται για λογαριασμό της ρωσικής αντιπολίτευσης μέχρι τον περασμένο μήνα που δηλητηριάστηκε για δεύτερη φορά.

Η γυναίκα του, η Γιεβγκενία, είπε στο “60΄minutes”: «Ξαφνικά άρχισαν να αυξάνονται δραματικά οι κτύποι της καρδιάς του, η πίεση του έπεσε κατακόρυφα. Άρχισε να ιδρώνει και δυσκολευόταν να ανασάνει.»

Το ζευγάρι πιστεύει ότι ο Καρα-μουρζά έπεσε θύμα μιας νέας απόπειρας δολοφονίας , όπως την πρώτη φορά. Μόνον που αυτή τη φορά τον πήγαν κατευθείαν στην ίδια ιατρική ομάδα που τον είχε αναλάβει το 2015 και γνώριζαν ακριβώς τι αντιμετώπιζαν και πώς έπρεπε να το χειριστούν.

Η Γιεβγκενία είπε: «Η επίσημη διάγνωση των Ρώσων γιατρών είναι οξεία δηλητηρίαση από απροσδιόριστη ουσία, δηλαδή τον δηλητηρίασαν.»

Ωστόσο, αν και είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έβαλε να τον δηλητηριάσουν δύο φορές, ο πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος λέει ότι εξακολουθεί να θέλει να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Εγώ είμαι τυχερός», είπε στην εκπομπή. «Βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω, αλλά πολλοί απ’ τους συναδέλφους μου δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.»

Η δεύτερη δηλητηρίαση του Καρα-μουρζά, πρώην συμμάχου του σφοδρού επικριτή του Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν κοντά στο Κρεμλίνο το 2015, έγινε όταν άρχισαν να αναφύονται έντονα ερωτηματικά στην Ουάσιγκτον για τις σχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του κι η «υπόθεση Καρα-μουρζά», έγινε θέμα στη Γερουσία. Πολιτικοί κι απ’ τα δύο στρατόπεδα καταδίκασαν την προφανή απόπειρα εξόντωσης του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή, αλλά όχι η κυβέρνηση Τραμπ, όπως μετέδωσε το CBS.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχαήλ Κασιάνοφ, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, Σεργκέι Μιτρόκιν, Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά και Μπορίς Νεμτσόφ σε συγκέντρωση της ρωσικής αντιπολίτευσης στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2012.

Σαφείς αποδείξεις, βέβαια, δεν υπάρχουν που να συνδέουν το Κρεμλίνο με μια σειρά από «πολιτικές δολοφονίες», όπως τις χαρακτηρίζουν δυτικά ΜΜΕ, αλλά ο Καρα-μουρζά κι ο συνάδελφός του Μπιλ Μπράουντερ πιστεύουν ότι μιλά από μόνος του ο κατάλογος εκείνων που επέκριναν δημόσια τον Πούτιν και βρήκαν απρόσμενο τέλος: πολιτικοί αντίπαλοι και δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πυροβοληθεί, κατάσκοποι που αυτομόλησαν στη Δύση κυνηγήθηκαν, δημοσιογράφοι πέθαναν μυστηριωδώς σε αεροπορικά δυστυχήματα ή με αυτοκίνητα-βόμβες, ενώ αρκετά άτομα δηλητηριάστηκαν ή δολοφονήθηκαν από ανώνυμους εκτελεστές.

(από την εκπομπή 60 minutes του CBS)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ