Σήμερα το τετ α τετ Μέρκελ-Τραμπ: ΕΕ, Ρωσία, εμπόριο και ISIS στην ατζέντα - iefimerida.gr

Σήμερα το τετ α τετ Μέρκελ-Τραμπ: ΕΕ, Ρωσία, εμπόριο και ISIS στην ατζέντα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα 24ωρο θα αφιερώσει η Γερμανίδα καγκελάριος για την πρώτη της συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πετάξει απόψε για την Ουάσιγκτον συνοδεία ηγετικών στελεχών μεγάλων γερμανικών ομίλων (Siemens, BMW, Schaeffler) και δημοσιογράφων και θα επιστρέψει μετά από μία μέρα στη Γερμανία. Στο μεταξύ διάστημα θα έχει ένα τετ-α-τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ και μια συνάντηση οικονομικού ενδιαφέροντος μαζί του και με τους μάνατζερ.

Ο σκοπός του ταξιδιού της Μέρκελ στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι να γνωριστούν από κοντά με τον Τραμπ, να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας και στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρει να τον σύρει στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων.

Σήμερα το τετ α τετ Μέρκελ-Τραμπ: ΕΕ, Ρωσία, εμπόριο και ISIS στην ατζέντα | iefimerida.gr 0

Σκηνές σαν κι αυτήν όπου ο Τραμπ κρατούσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απ' το χέρι δύσκολα θα επαναληφθούν με την Μέρκελ, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Εξάλλου η Μέρκελ θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα προσέγγισης και κριτικής στην κοινή συνέντευξη Τύπου μπροστά στις κάμερες συνεργείων απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Τι αναμένεται απ’ τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο;

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προετοιμαστεί εντατικά για την επίσκεψη αυτή. Κάθισε κι είδε τις σημαντικότερες ομιλίες του και διάβασε τα βιβλία του για να μπορέσει να μπει στο μυαλό του. Γνωρίζει, βέβαια, ότι στο θέμα του προσφυγικού θα δυσκολευτεί να βρει κοινό έδαφος. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε πει στη συνέντευξή του στη Bild για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ: «τρέφω μεγάλο σεβασμό για την κ. Μέρκελ. Αλλά ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος που άφησε όλους αυτούς τους παράνομους [μετανάστες] να μπουν στη χώρα.»

Η Μέρκελ απ’ την άλλη, στην πρώτη τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Τραμπ -μετά το πρώτο αντιμεταναστευτικό του διάταγμα- έσπευσε να του υπενθυμίσει ότι η Σύμβαση της Γενεύης υποχρεώνει τα κράτη να προστατεύουν τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ως εκ τούτου οι δύο ηγέτες αναμένεται να αφήσουν όσο το δυνατόν στην άκρη το θέμα της μετανάστευσης και τους πρόσφυγες και να συζητήσουν ένα άλλο θέμα που «καίει» τον Τραμπ: το θέμα της Ρωσίας.

«Ο κ. Τραμπ θέλει να ζητήσει τη γνώμη της καγκελαρίου πώς να χειριστεί τον Πούτιν», ανέφεραν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο επικαλούμενα αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Γιατί κατάλαβε ότι η Μέρκελ γνωρίζει καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλο δυτικό ηγέτη τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Σήμερα το τετ α τετ Μέρκελ-Τραμπ: ΕΕ, Ρωσία, εμπόριο και ISIS στην ατζέντα | iefimerida.gr 1

O Τραμπ είχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τη Μέρκελ τον Ιανουάριο, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Προφανώς ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί απ’ τις γνώσεις της Μέρκελ στο πεδίο αυτό. Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και της Ευρώπης μιλά ρωσικά και ως προερχόμενη απ’ την πρώην ανατολική Γερμανία γνωρίζει το μηχανισμό της KGB. Ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει συναντηθεί δεκάδες φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει τον ίδιο και τα ψυχολογικά τρικ του...

Σύμφωνα με τους “New York Times” η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει κι άλλα τέσσερα σημαντικά θέματα: ΕΕ, ΝΑΤΟ, εμπόριο και «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τραμπ έχει πει ότι οι νατοϊκοί εταίροι θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην αμερικανική υποστήριξη. Και λόγω των γεωπολιτικών σχεδίων του Πούτιν η Μέρκελ βρίσκεται εν προκειμένω με την πλάτη στον τοίχο.

Αλλά και στον τομέα του εμπορίου αναμένεται να τα βρει σκούρα η Μέρκελ. Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, κατηγόρησε πρόσφατα γι’ άλλη μια φορά τη Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους της κι ότι συντηρεί τεχνητά την ισοτιμία του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα για να ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές. Στην Ουάσιγκτον δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου Γερμανίας-ΗΠΑ.

Οι “New York Times” θεωρούν, πάντως, ότι η Μέρκελ θα φύγει ικανοποιημένη απ’ την πρώτη της συνάντηση με τον Τραμπ έστω κι αν δεν αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες αποφάσεις ή projects, αφού η Γερμανία δεν μπορεί να κλείσει μόνη της νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, παρά μόνον μαζί με την ΕΕ.
Αλλά η Μέρκελ, που είχε ίσως τη στενότερη σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, απ’ ό,τι σχεδόν όλοι οι άλλοι ξένοι ηγέτες, είχε καταφέρει να αναπτύξει εποικοδομητική σχέση μ’ έναν άλλο ελάχιστα δημοφιλή στην Ευρώπη πρόεδρο, τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, όπως γράφει ο σχολιαστής των “New York Times”.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ