Το ΔΝΤ διαψεύδει Bloomberg ότι συζητά νέο δάνειο 3-6 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ διαψεύδει Bloomberg ότι συζητά νέο δάνειο 3-6 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα

Φωτογραφία: @EUGrowth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη διάψευση τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg από τη Γερμανία που υποστήριζε πως το ΔΝΤ κινείται προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ, προχώρησε το Ταμείο.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε.

Το πρακτορείο έγραφε πως το ΔΝΤ συζητά για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 3-6 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με το πρακτορείο το ΔΝΤ κινείται σε κατεύθυνση επανασύνδεσης με την Ελλάδα στο πρόγραμμα διάσωσης και «συζητά νέο δάνειο 3-6 δισ.δολαρίων στην Ελλάδα».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό υποδηλώνει πως θα καλυφθεί ο όρος που έβαλαν η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σε μια στροφή που μπορεί να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου για τη συμμετοχή του Ταμείο, φέρεται να είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο μικρότερο από αυτό που είχε χορηγήσει πριν πέντε χρόνια, με τις πηγές να αναφέρουν, πως καθίσταται ευκολότερο για το ΔΝΤ να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στις χώρες-μετόχους του.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαλείφει ένα πολιτικό εμπόδιο, την ώρα που «τρέχει» την προεκλογική της εκστρατεία.

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Ταμείου

As I said yesterday: There has been no IMF Board discussion of possible new loan, or amount, to Greece (starts 25’) https://t.co/n5jg3Kaupq

Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν συμφωνήσει στο Βερολίνο για την ελάφρυνση χρέους

Σύμφωνα με άλο ρεπορτάζ του Bloomberg, Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο, συζήτησαν σε γενικές γραμμές την ελάφρυνση του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων την έκαναν «πολύ πιο πεπεισμένη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, όπως σημειώνει το Bloomberg, το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με βάση τις κανονικές αντί τις έκτακτες συνθήκες, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποφευχθεί η απαίτηση να πιστοποιηθεί «υψηλή πιθανότητα» ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, είπε η μια πηγή.

Τόμσεν: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα με 3,5% πλεονάσματα

«Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο ΔΝΤ, μιλώντας σε συζήτηση του «Atlantic Council».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Αντίστοιχα, τόνισε, καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Με τις θέσεις Τόμσεν για Ελλάδα δήλωσε ότι συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που συμμετείχε στη συζήτηση. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πολ Τόμσεν τώρα για Ελλάδα @ALPHA_TV #atlanticcouncil pic.twitter.com/6Lc0wCupfZ

Πηγή βίντεο: Twitter/Dimadis

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τόμσεν ΔΝΤ Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ