Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού - iefimerida.gr

Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού

φωτογραφίες: oenorama.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα χρόνια να περνούν το Οινόραμα όμως, αποδεικνύεται πως είναι σαν το παλιό καλό κρασί.

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 250 οινοποιείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αρχίζει στις 11 έως τις 13 Μαρτίου, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντίνος Στεργίδης, διοργανωτής του Οινοράματος «στο 1ο Οινόραμα, το 1994, πρωταγωνιστές ήταν οι 4-5 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου και αρκετά συνεταιριστικά οινοποιεία.

Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού  | iefimerida.gr 0

Σήμερα, οι μεγάλες εταιρείες έχουν πλαισιωθεί από δεκάδες μικρότερες (ως επί το πλείστον αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις, τα λεγόμενα “κτήματα”), ενώ και οι ίδιες έχουν προσαρμόσει το φάσμα των προσφερομένων προϊόντων τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Έχουν επενδύσει σε περισσότερα και μικρότερης εμβέλειας εμπορικά σήματα, παρά σε mega brands, όπως εκείνα που δέσποζαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όσον αφορά τα συνεταιριστικά οινοποιεία, αυτά έχουν δυστυχώς καταρρεύσει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού  | iefimerida.gr 1

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει αλλάξει μόνο η εικόνα του ελληνικού κρασιού αλλά και η στάση των καταναλωτών και οι απαιτήσεις τους: «Σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες της έκθεσης δοκιμάζουν δίχως να καταπιούν ―όπως οι επαγγελματίες― ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που κρατούν και σημειώσεις για τα κρασιά που δοκιμάζουν!

Το ελληνικό κρασί άλλαξε, αναγεννήθηκε, και μαζί του και το καταναλωτικό κοινό, που έγινε πιο εξεζητημένο και απαιτητικό.
Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός προσφοράς-ζήτησης που δημιουργεί μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον του ελληνικού κρασιού».

Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού  | iefimerida.gr 2

Σε φάση ωριμότητας το ελληνικό κρασί

Ο κ. Στεργίδης μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση σημειώνει ότι «χτίζει επάνω στις κατακτήσεις των προηγούμενων, με συνεχείς βελτιώσεις».
«Νομίζω πως φτάνουμε, επιτέλους, σε μία φάση ωριμότητας σε ό,τι αφορά το ελληνικό κρασί, που φαίνεται και μέσα από την έκθεση και αυτά που προσφέρει στον επισκέπτη της.
Τα γνωστά οινοποιεία της χώρας είναι πλέον εδραιωμένα σε όλες τις ώριμες αγορές του εξωτερικού και τώρα αναζητούν νέες κατακτήσεις, στην Άπω Ανατολή στην Ανατολική Ευρώπη (πχ Πολωνία), ακόμα και στη Λατινική Αμερική και στην Αυστραλία.

Γι’ αυτό και η επίσκεψη, φέτος, αγοραστών από την Ιαπωνία και την Κορέα, με πρωτοβουλία της Enterprise Greece, είναι πολύ σημαντική, επειδή καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη», λέει.

Και προσθέτει: «Από την άλλη, πολλοί εισαγωγείς ελληνικών κρασιών που ήδη συνεργάζονται με τα πιο γνωστά οινοποιεία της χώρας, θέλουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με πιο ιδιαίτερα προϊόντα, πχ ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης ή από αφανείς ποικιλίες αμπέλου ή, ακόμα, και από πολύ μικρά σε όγκο παραγωγής οινοποιεία. Αυτή την ανάγκη τους, να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, την καλύπτουμε στο Οινόραμα με την αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων», όπου παρουσιάζονται τα κρασιά εκείνα που πολλοί ξένοι αγοραστές ονομάζουν top obscure wines».

Αρχίζει το Οινόραμα: Περισσότερα από 250 οινοποιεία στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού  | iefimerida.gr 3

Μία επίσκεψη στο Οινόραμα είναι για τον κ. Στεργίδη «πραγματική ένεση αισιοδοξίας και ψυχολογικής ανάτασης γιατί βλέπει κανείς ένα κλάδο δυναμικό και επιτυχημένο, με επιχειρηματίες δραστήριους και εξωστρεφείς, που παράγουν ένα προϊόν το οποίο χαίρει γενικής εκτίμησης.
Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κρίσης και απαισιοδοξίας και αποδεικνύουν πως όταν θέλουμε μπορούμε.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το Οινόραμα είναι στην πραγματικότητα η 'Ελλάδα των δημιουργών'».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οινόραμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ