«Καυτό» καλοκαίρι για ΔΕΗ -Από Ιούνιο οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές - iefimerida.gr

«Καυτό» καλοκαίρι για ΔΕΗ -Από Ιούνιο οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις εξελίξεις στο καυτό θέμα της ΔΕΗ να μετατίθενται για τον Ιούνιο έκλεισε σε αυτή τη φάση η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές στα ενεργειακά.

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ολοκληρώθηκαν και φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση στα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά ωστόσο στο θέμα της ΔΕΗ τα δύσκολα έπονται. Από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, όσο και ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ενημερώνοντας για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των συζητήσεων με την Τρόικα, σημείωσε ότι υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.

Έτσι αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, κλείνει χωρίς επί της ουσίας να έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος στον τομέα της ενέργειας αφού και στο θέμα των ΝΟΜΕ μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη του σχέδιου για τις δύο εταιρείες λιανικής η τρόικα σε αυτή τη φάση δεν επέμεινε για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, αφού τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί κατά πόσο το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του προηγούμενου Μνημονίου.

Ο κ. Σταθάκης επιμένει στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των υποχρεώσεων της χώρας για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευθήκαμε το 2020 η ΔΕΗ να έχει 50% στη λιανική αγορά και στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Για ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους Θεσμούς, πρέπει η ΔΕΗ να μειώσει τα μερίδια της».

Με την επανεξέταση της επισκόπησης της πορείας των δημοπρασίων ΝΟΜΕ και αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι οι δανειστές θεωρείται δεδομένο ότι θα ξαναβάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της πώλησης των παραγωγικών μονάδων.

Αναφορικά με την πώληση του 17% της επιχείρησης μπορεί η κυβέρνηση να είναι κάθετη ως προς τη μεταβίβαση του ποσοστού αυτού στο υπερταμείο ωστόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν με το ΤΑΙΠΕΔ και το οποίο περιλαμβάνει την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα στο θέμα του ΔΕΣΦΑ δρομολογείται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοοποίηση του 66% μετά το «πράσινο φως» από το ΚΥΣΟΙΠ. Οπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εγκρίθηκε η διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού για την επιλογή αγοραστή για την επιχείρηση που διαχειρίζεται το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Στον διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρχει στους όρους συμμετοχής η προϋπόθεση οι διεκδικητές να είναι πιστοποιημένοι ευρωπαίοι διαχειριστές, ώστε να αποφευχθεί η «περιπέτεια» του προηγούμενου διαγωνισμού με την αζέρικη εταιρία Socar.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ ενεργειακά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ