«Θέλουμε ψωμί» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

«Θέλουμε ψωμί» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιγυπτιακές μεγαλουπόλεις παρέλυσαν απ’ τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τις περικοπές στην επιδότηση ψωμιού.

Ο αρμόδιος υπουργός Αλί Μοσεχλί ανακοίνωσετην πρόθεσή του να περιορίσει από έως και 4.000 σε 500 τις επιδοτούμενες λαγάνες που θα διανέμονται ημερησίως ανά αρτοπωλείο. Παράλληλα ανακοίνωσε την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος επιδοτήσης, την οποία θα λαμβάνουν πλέον μόνον κάτοχοι ψηφιακών καρτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα έγγραφα –κουπόνια που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Το μέτρο αποβλέπει στην ενίσχυση του ελέγχου, ώστε να μην κλέβεται επιδοτούμενο αλεύρι από αρτοπωλεία.

VIDEO: Protests have erupted in Egypt after cut to bread subsidies #انتفاضه_التموين https://t.co/bv24RDubWN pic.twitter.com/cN0jfWAKWp

Μολονότι οι περικοπές αυτές δεν πρόκειται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στις μερίδες ψωμιού ανά άτομο, πολλοί Αιγύπτιοι -ειδικά από τα φτωχότερα στρώματα- αντέδρασαν οργισμένα και κατέβηκαν κατά εκταοντάδες στους δρόμους της Αλεξάνδρειας και της Γκίζας καθώς και στις πόλεις Καφρ ελ Σέιχ και Μίνια.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και πολιόρκησαν κρατικές υπηρεσίες.

«Θέλουμε ψωμί» φώναζαν στην Αλεξάνδρεια, σύνθημα που επαναλαμβάνουν χιλιάδες Αιγύπτιοι χρήστες του Twitter.

«Θέλουμε ψωμί» φώναζαν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Το κόστος ζωής στη χώρα ανεβαίνει δραματικά. Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προχώρησε το Νοέμβριο σε υποτίμηση του νομίσματος κι έκοψε τις επιδοτήσεις καυσίμων με αποτέλεσμα η αιγυπτιακή λίρα να χάσει το ήμισυ της αξίας της και να σχηματιστούν μεγάλες ουρές οργισμένων πολιτών στα πρατήρια καυσίμων.

Οι περικοπές αποβλέπουν στην ανάταξη της ετοιμοθάνατης αιγυπτιακής οικονομίας, ώστε να μπορέσει η χώρα να λάβει ένα δάνειο 12 δις δολαρίων απ’ το ΔΝΤ.

Για την κοινή γνώμη, όμως, οι επιδοτήσεις ψωμιού είναι κόκκινη γραμμή. Οι Αιγύπτιοι έχουν διαδηλώσει πολλές φορές για το ψωμί στην ιστορία της χώρας, μάλιστα την τελευταία φορά ήταν με την εξέγερση το 2011, όταν το σύνθημα «ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη» κυριάρχησε στις μαζικές διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ