Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς - iefimerida.gr

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία είναι η αφετηρία μιας κρίσιμης χρονιάς για την Ευρώπη καθώς επίκεινται αναμετρήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και πιθανώς την Ιταλία. Και καθώς το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ανησυχίες για ξένη ανάμειξη εντείνονται.

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τα ακροδεξιά κόμματα με κυβερνοεπιθέσεις και μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αλλά και Αμερικανοί που μοιράζονται τις ίδιες ή παρόμοιες απόψεις με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν χρήμα για την εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντέηβιντ Χόροβιτς, ένας Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής, ο οποίος δώρισε σε διάστημα διετίας 150.000 δολάρια στο ξενοφοβικό και ισλαμοφοβικό Κόμμα για την Ελευθερία του ευρωσκεπτικιστή Γκέερτ Βίλντερς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ατομική δωρεά στο Ολλανδικό πολιτικό σύστημα το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς  | iefimerida.gr 0

O Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Ντέηβιντ Χόροβιτς

Για τα αμερικανικά δεδομένα τέτοια ποσά είναι ψίχουλα. Αλλά για κάποιους Ολλανδούς, που ήδη φοβούνται έναν πιθανό ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές, η αμερικανική εμπλοκή συνιστά επίθεση στην εθνική τους κυριαρχία.

«Είναι ξένη ανάμειξη στη δημοκρατία μας», λέει ο Ρόναλντ φαν Ράακ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Δεν σκεφθήκαμε ότι άνθρωποι από άλλες χώρες θα ενδιαφέρονταν για τα δικά μας πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά ίσως υποτιμήσαμε τους εαυτούς μας.»

Δεδομένου ότι τα συστήματα εποπτείας της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών είναι πορώδη και αδιαφανή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς την έξωθεν οικονομική υποστήριξη.

Τα κόμματα δεν αρκούνται πλέον στις κρατικές επιχορηγήσεις και αναζητούν χορηγίες από άλλες, εξωτερικές πηγές, εκμεταλλευόμενα τα παραθυράκια στη νομοθεσία. Στη Γερμανία το ξενοφοβικό ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD) πούλησε ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα σε μια προσπάθεια να εμφανίσει «φουσκωμένα» έσοδα και μέσω μιας ιδιορρυθμίας των νόμων να αυξήσει την πρόσβασή του σε δημόσια κονδύλια -μέχρι που η Μπούντεσταγκ απαγόρευσε την πρακτική αυτή.

Στη Γαλλία απαγορεύονται μεν οι δωρεές από επιχειρήσεις, αλλά επιτρέπονται τα δάνεια. Μια ρωσική τράπεζα έγινε πρωτοσέλιδο τα τελευταίτα χρόνια όταν δάνεισε εκατομμύρια ευρώ στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Μετά την κατάρρευση της First Czech Russian Bank, το Εθνικό Μέτωπο παραπονέθηκε ότι του γύρισαν την πλάτη οι γαλλικές τράπεζες και βγήκε στην αγορά αναζητώντας νέο πιστωτή.

Αν μη τι άλλο, τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη κερδίζουν νέους, ενθαρρυμένους απ’ τις πολιτικές εξελίξεις συμμάχους.

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς  | iefimerida.gr 1

O Ρεπουμπλικανός βουλευτής απ’ την Άιοβα, Στιβ Κινγκ

«Περιμένω η κυβέρνηση Τραμπ να είναι σίγουρα πιο ανοικτή απέναντι σ’ αυτά τα κόμματα απ’ ό,τι ο Ομπάμα», λέει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής απ’ την Άιοβα, Στιβ Κινγκ, σύμμαχος του Τραμπ και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ο οποίος σε πρόσφατο ταξίδι του συναντήθηκε με αρκετούς ηγέτες κομμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, αρνήθηκε σε ανακοίνωσή του «να κάνει σχόλια για πολιτικά κόμματα σε ξένες εκλογές.»

Ο Χόροβιτς, που έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό στις ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους μετανάστες, έσπευσε για πρώτη φορά στο πλευρό του Βίλντερς το 2010, όταν ο τελευταίος κάθισε στο εδώιλιο για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους κατά των μουσουλμάνων με μια ταινία του, που έκανε επίθεση στο Κοράνι. Την επόμενη χρονιά ο Βίλντερς αθωώθηκε, αλλά πρόσφατα κρίθηκε ένοχος για υποκίνηση μίσους, μετά από δημόσια σχόλιά του κατά των Μαροκινής προέλευσης Ολλανδών υπηκόων, αν και απέφυγε το πρόστιμο.

«Ο Γκέερτ Βίλντερς είναι ένας ήρωας. Ο ήρως της σημαντικότερης μάχης της εποχής μας, της μάχης για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου», είπε ο Χόροβιτς σε συνέντευξή του χαρακτηρίζοντας «εφιάλτη» την κατάσταση στην Ευρώπη.

Ο Βίλντερς ξεχωρίζει από άλλες ακροδεξιές ομάδας λόγω της υποστήριξής του προς το Ισραήλ, όπου έζησε κάποτε και έχει προσεγγίσει τους Εβραιοαμερικάνους. Ο Ντάνιελ Πάιπς, ένας άλλος συντηρητικός Αμερικανός ακτιβιστής και σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ ιστορικός, που έγινε γνωστός κυρίως λόγω των αμφιλεγόμενων σχολίων του για το Ισλάμ, είπε ότι ελπίζει «η άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας να μην τα φέρει στην εξουσία, αλλά να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αφύπνισης στα κατεστημένα κόμματα ώστε να ασχοληθούν με τα επιτακτικά προβλήματα που αγνόησαν επί τόσο διάστημα.»

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς  | iefimerida.gr 2

O Nτάνιελ Πάιπς σε πάνελ με τον Γκέερτ Βίλντερς στην Κοπεγχάγη στις 2 Νοεμβρίου 2014

Ο Πάιπς λέει ότι το ίδρυμά του, το “Μiddle East Forum”, ενίσχυσε μ’ ένα εξαψήφιο ποσό τον Βίλντερς για να ανταπεξέλθει στα νομικά έξοδα της δίκης για την ταινία και τον αποκαλεί «τον σημαντικότερο Ευρωπαίο εν ζωή», αν και έχει πάρει κάποιες αποστάσεις απ’ τις θέσεις του Ολλανδού πολιτικού για το Ισλάμ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης, δύο αμερικανικά ιδρύματα πλήρωσαν το λογαριασμό για τις πτήσεις και τη διαμονή του Βίλντερς σε ξενοδοχεία στα ταξίδια που έκανε πέρυσι στις ΗΠΑ.

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς  | iefimerida.gr 3

O Τζον Μπολτον

Το ένα είναι το “Gatestone Institute”, πρόεδρος του οποίου είναι ο Τζον Μπόλτον, που διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Τζορτζ Μπους του νεώτερου. Το άλλο είναι το “International Freedom Alliance Foundation”, το οποίο στηρίζει ένας πλούσιος υποστηρικτής του Τραμπ, ο Ρόμπερτ Τζ. Σίλμαν, που πλήρωσε πέρυσι για μια ψηφιακή διαφήμιση στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, η οποία εμφάνιζε τον Τραμπ ως Σούπερμαν...

Ζεστό αμερικανικό χρήμα ρέει στο μύλο του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ