Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών - iefimerida.gr

Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα με την Κροατία και τη Σερβία θα κρατούνται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ουγγαρία εν αναμονή μίας οριστικής απόφασης για την αίτηση ασύλου, σύμφωνα με νόμο που υπερψήφισε το ουγγρικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία (138 ψήφους υπέρ και 22 αποχές)!

Το μέτρο, που επιτρέπει την κράτηση και την επαναπροώθηση των προσφύγων στη Σερβία, είχε καταργηθεί το 2013 υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά η Βουδαπέστη το επανέφερε.

Ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν επιμένει ότι η χώρα του «πολιορκείται» από τους μετανάστες και πρέπει να αμυνθεί.

Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών  | iefimerida.gr 0

Μιλώντας σε τελετή ορκωμοσίας συνοροφυλάκων, γνωστών και ως «μεθοριακών κυνηγών» είπε ότι η Ουγγαρία μόνον στις δικές της δυνάμεις μπορεί να επαφίεται για την ασφάλειά της. Ο Ορμπάν, ηγέτης του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Fidesz και ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, έχει διατάξει να ενισχυθούν οι φράκτες κατά μήκος των νότιων συνόρων της Ουγγαρίας υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες απειλούν τη χριστιανική ταυτότητα και κουλτούρα της Ευρώπης.

Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών  | iefimerida.gr 1

Το μέτρο θα ισχύσει τόσο για τους άρτι αφιχθέντες, όσο και για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ουγγαρία, δηλαδή 587 άτομα τον Φεβρουάριο.

Εδώ και έναν μήνα, ο Γιάνος Λαζάρ, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, είχε διευκρινίσει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί θα στεγασθούν σε διαμορφωμένα κοντέινερς.

Διεθνής κατακραυγή

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τον νέο νόμο «που προβλέπει την αυτόματη κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά».

Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών  | iefimerida.gr 2

«Ο νόμος αυτός παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας απέναντι στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα έχει φυσικές και ψυχικές επιπτώσεις σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες που έχουν ήδη υποφέρει πολύ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κράτηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε περιορισμένους αριθμούς και μόνο όταν είναι αναγκαίο, λογικό και αναλογικό», υπενθύμισε.

«Εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση πρέπει πάντοτε να εξετάζονται, σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση λαμβάνει αυθαίρετο χαρακτήρα», πρόσθεσε.

Το 2016, 29.432 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία, πριν συνεχίσουν, στην μεγάλη τους πλειονότητα, τον δρόμο προς την δυτική Ευρώπη. Μόνο 425 άτομα έλαβαν άσυλο στην Ουγγαρία.

Κατακραυγή για την Ουγγαρία: Επαναφέρει τη συστηματική κράτηση προσφύγων και μεταναστών  | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ