Ναυαγεί το εθελοντικό κούρεμα; - Απειλές για χρεοκοπία - iefimerida.gr

Ναυαγεί το εθελοντικό κούρεμα; - Απειλές για χρεοκοπία

Ναυαγεί η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων; - Απειλές για χρεοκοπία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ιδιώτες με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας ομόλογα (το γνωστό PSI) καθώς οι τράπεζες εκβιάζουν πλέον ανοικτά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας προκειμένου να χάσουν το ελάχιστο δυνατό από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF), Τσαρλς Νταλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες -οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών ομολόγων- αποχώρησε χτες από τις συνομιλίες με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζοντας ευθύνες όχι τόσο στην ελληνική πλευρά όσο στην Τρόικα για τη μη συμφωνία πάνω στο εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων. Από ελληνικής πλευράς, η αντίδραση ήταν ήπια, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι δεν πρόκειται για οριστικό ναυάγιο.

Το σημείο-κλειδί της εμπλοκής ήταν φυσικά το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η ελληνική πλευρά πρότεινε ένα επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 5,15% που ήθελαν οι τράπεζες. Στο ίδιο μήκος κύματος η Γερμανία και το ΔΝΤ, που έχουν ζητήσει από το IFF το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κάτω από το 4%, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι το κούρεμα θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος και δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη μετά από λίγα χρόνια.

Το θέμα του επιτοκίου είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες γιατί κρίνει το πόσες θα είναι οι ζημιές που θα «γράψουν» τελικά στους ισολογισμούς τους. Για παράδειγμα, με κούρεμα 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και επιτόκιο 5,15% στα νέα ομόλογα, οι τελικές απώλειες για τις τράπεζες θα είναι στο 60-64%. Αν όμως το επιτόκιο είναι χαμηλότερο, π.χ. 4,5% τότε οι απώλειες ανεβαίνουν στο 70%...

Γι' αυτό το λόγο η πλευρά των τραπεζών δεν δέχτηκε τόσο χαμηλό επιτόκιο, και ο επικεφαλής του ΙFF αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση στην οποία εμμέσως πλην σαφώς απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία. «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα με την υποστήριξη της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευθούν εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα, με προοπτική να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για εθελοντική ανταλλαγή χρέους, συνεπή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, προς το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Παρά το ναυάγιο πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν για «κλίμα εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ