ΣΟΚ - Ομαδική υποβάθμιση εννιά κρατών της Ευρωζώνης - iefimerida.gr

ΣΟΚ - Ομαδική υποβάθμιση εννιά κρατών της Ευρωζώνης

ΣΟΚ - Ομαδική υποβάθμιση εννιά κρατών της Ευρωζώνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα μπαράζ υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's «ρίχνοντας» κατά μια μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και της Αυστρίας υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και μειώνοντας τις προοπτικές των υπόλοιπων σε αρνητικές, κάνοντας την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλά με έκτακτο ανακοινωθέν της, για παραλογισμό.

Μετά τη σαρωτική κίνηση, μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα και το «ΑΑΑ» και τις σταθερές της προοπτικές ενώ στις χώρες που υποβαθμίστηκαν «ξεχωρίζουν» η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος -δύο μονάδες χαμηλότερα- ενώ για όλες τις χώρες με αρνητικές προοπτικές (πλην Γερμανίας και Σλοβακίας δηλαδή) υπάρχουν πιθανότητες 30% για νέα υποβάθμιση μέσα στο 2012.

Έντονες αντιδράσεις μετά από τις υποβαθμίσεις της Standard and Poor's

Αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις για πιο αποφασιστικά βήματα, προκάλεσε ο καταιγισμός υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard and Poor's.

Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη του για παράλογη απόφαση του οίκου αξιολόγησης, ενώ κυβερνητικές πηγές του Μάριο Μόντι θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε "ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο Ολι Ρεν, σε ανακοίνωση του σημειώνει πως η στιγμή που αποφασίστηκαν οι υποβαθμίσεις δεν είναι τυχαία και ότι λυπάται που η παράλογη απόφαση ελήφθη σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να μπαίνει σε αμφισβήτηση" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Τι υποστηρίζει ο οίκος

H Standard & Poor's θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην Ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της Εευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου «δεν έχει οδηγήσει σε μία υπέρβαση επαρκούς έκτασης». Μία πολιτική που βασίζονται μόνο στη λιτότητα είναι μία πολιτική που κινδυνεύει «να υπονομευτεί από μόνη της», εξανεμίζοντας τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, η S&P επικροτεί την στάση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ, λέγοντας πως η νομισματική της πολιτική υπήρξε καθοριστική στην αποτροπή απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ουσιαστικά, για την Standard and Poor's μόνο η Γερμανία κρατά ταυτόχρονα την άριστη αξιολόγησή της και τις σταθερές προοπτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ