Ο Μακρόν δείχνει τον «Τρίτο Δρόμο» -Μεταξύ Τόνι Μπλερ και Σρέντερ, στο καλύτερο - iefimerida.gr

Ο Μακρόν δείχνει τον «Τρίτο Δρόμο» -Μεταξύ Τόνι Μπλερ και Σρέντερ, στο καλύτερο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηγέτης του κινήματος «Εμπρός!», Εμμανουέλ Μακρόν, φέρεται ως φαβορί για να κερδίσει τη γαλλική προεδρία με μια πολιτική γραμμή που μοιάζει με αυτή που είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, τον Φεβρουάριο του 2017, ο Εμμανουέλ Μακρόν αποθεώθηκε από τους Εργατικούς που νοσταλγούν τον Τόνι Μπλερ. Ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μπλερ, Denis MacShane, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Εκλεισα τα μάτια. Ηταν ο Μπλερ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση. Ετσι βγάζει κανείς τις φτωχές συνοικίες από τη φτώχεια», έλεγε χαρούμενος ο MacShane, ο οποίος θεωρεί τον Μακρόν «έναν Ευρωπαίο μεταρρυθμιστή, καθαρό σοσιαλδημοκράτη».

Μεγάλη τιμή, αν σκεφτεί κανείς την κριτική εναντίον του Τόνι Μπλερ: άλλοι τον έλεγαν «Θάτσερ light», ή, ακόμη χειρότερα, «έναν Μπιλ Κλίντον χωρίς τη Χίλαρι», δηλαδή τίποτα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ο Μπλερ άξιζε και θα έμενε ως ένας από τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς της Βρετανίας αν δεν είχε χάσει τον δρόμο του στον πόλεμο κατά του Ιράκ με τον Τζορτζ Μπους, το 2003.

Δεν αποκλείεται ο Μακρόν, λιγότερο καλός ρήτορας από τον Τόνι Μπλερ, να κερδίσει τις εκλογές με τις ιδέες του «Τρίτου Δρόμου», τις ιδέες δηλαδή που εισήγαγαν στην Ευρώπη ο Μπλερ και ο Σρέντερ, φέρνοντας ανάπτυξη στις χώρες τους. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για την εκδίκηση της Σοσιαλδημοκρατίας, την οποία όλοι θεωρούσαν χαμένη υπόθεση. Η Σοσιαλδημοκρατία, ως σήμερα, γράφει ενδεικτικά η Le Monde, ήταν μοιραίο να εξαφανιστεί όπως το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα («ΠΑΣΟΚοποίηση» αποκαλούν το φαινόμενο στην Ευρώπη, δηλαδή την «εξαφάνιση» του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ), είτε να υποστεί «Κορμπινοποίηση», δηλαδή να μεταμορφωθεί σε αριστερό κόμμα, όπως αυτό που έκανε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στους Εργατικούς, οι οποίοι θα κάνουν χρόνια να δουν εξουσία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα το συνολικό πρόγραμμά του για την ανάταξη της Γαλλίας, σε συνέντευξη Τύπου. Ηδη ένα κείμενο 150 σελίδων ανέβηκε στο σάιτ του κινήματός του. Δείτε κάποια πολλά στοιχεία από το σχέδιό του.

Ο Μακρόν δείχνει τον «Τρίτο Δρόμο» -Μεταξύ Τόνι Μπλερ και Σρέντερ, στο καλύτερο | iefimerida.gr 0


1. Θα απαγορεύεται στους βουλευτές να προσλαμβάνουν συγγενείς τους
Την ώρα που ο Φρανσουά Φιγιόν καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, μετά τις αποκαλύψεις για τις αργομισθίες που πρόσφερε στην οικογένειά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξηγεί ότι θα απαγορεύσει στους βουλευτές να προσλαμβάνουν συγγενείς. «Πρέπει να μπει τέλος στον νεποτισμό», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien. «Αυτό το μέτρο ισχύει ήδη για τα στελέχη του κινήματος Εμπρός!», εξήγησε.
«Δεν με ενοχλεί να προσλαμβάνει κάποιος τους συγγενείς του, αρκεί να τους πληρώνει από δικά του χρήματα. Αλλά όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει», είπε.

2. Ηθική του δημόσιου βίου
Ο Μακρόν δεσμεύεται να νομοθετήσει για την «ηθική του δημόσιου βίου». Εξηγεί, επιπλέον, ότι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει στους βουλευτές να έχουν εταιρείες συμβούλων (δες Φιγιόν). Επίσης, θα φορολογήσει «το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης» και αυτό θα ισχύει για όλους, ακόμη και τους υπουργούς.


3. Υιοθέτηση ενός «καθολικού συστήματος συνταξιοδότησης»
Ο υποψήφιος πρόεδρος και πρώην υπουργός Οικονομίας τάσσεται υπέρ «ενός πραγματικά καθολικού συστήματος συνταξιοδότησης» το οποίο θα βάλει τέλος στις ανισότητες ανάμεσα σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα: «Οι κανόνες θα είναι οι ίδιοι για όλους». Ο Μακρόν υπόσχεται να μην αλλάξει τα όρια ηλικίας ούτε το ύψος των συντάξεων «στα πέντε χρόνια που θα είναι πρόεδρος της Γαλλίας» και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι, όπως λέει, όχι μόνο να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά να ξαναδοθεί εμπιστοσύνη στους νέους που «δεν πιστεύουν πλέον στο παρόν ασφαλιστικό σύστημα..


4. Μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης
Ο Μακρόν φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει «την οικονομική και κοινωνική ζωή των επιχειρήσεων», με την ελαστικοποίηση της 35ωρης εργασίας και σχεδιάζει να νομοθετήσει ένα σύστημα «μπόνους και προστίμων» για τις επιχειρήσεις που το παρακάνουν με τα εποχιακά συμβόλαια. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ενός καθολικού συστήματος επιδομάτων ανεργίας που θα χρηματοδοτούνται από τους φόρους και θα εποπτεύονται από το κράτος. Αυτό το σύστημα θα είναι ανοιχτό σε επιχειρηματίες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και σε εργαζομένους που παραιτούνται, μια φορά στα πέντε χρόνια.
Ο Μακρόν φιλοδοξεί να μειώσει την ανεργία στο 2% ως το 2020, να καταργήσει το επίδομα ανεργίας όταν κάποιος αρνείται δύο προσφορές εργασίας. Υπόσχεται, επίσης, να αφιερώσει 15 δις ευρώ στην κατάρτιση των ανέργων και των νέων χωρίς εξειδίκευση.


5. Παιδεία, προτεραιότητα το Δημοτικό σχολείο
Ο Μακρόν εκτιμά ότι «η καρδιά της μάχης» βρίσκεται στο Δημοτικό σχολείο. Σήμερα, το 20% των νεαρών γάλλων, μετά το Δημοτικό, «δεν ξέρουν να διαβάζουν καλά, να γράφουν και να μετράνε., είπε. Η λύση, όπως πιστεύει, βρίσκεται στην μεγαλύτερη ανεξαρτησία των σχολείων, στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών και παιδαγωγικής.
Σχεδιάζει, επίσης, να προσλάβει 4-5.000 καθηγητές στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.


6. Ασφάλεια και τρομοκρατία
Εμφαση δίνει ο Μακρόν στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει στα προάστια και τις περιοχές που ζουν νέοι με προβλήματα -«Πρέπει να συμφιλιώσουμε τους νέους με την Δημοκρατία», είπε. Εκτιμά ότι η διαδικασία περνάει από «τον δρόμο της επιτυχίας στο σχολείο, την κουλτούρα, την εργασία και την κοινωνική ενσωμάτωση».

Ανακοίνωσε, επιπλέον την δημιουργία μιας αστυνομίας της γειτονιάς και την πρόσληψη 10.000 αστυνομικών, κινήσεις που θα προλάβουν τις νέες τρομοκρατικές απειλές.


7. Οικονομικά μέτρα και ελαφρύνσεις
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 80% των νοικοκυριών, με συνολικό κόστος για το κράτος 10 δις ευρώ.
-Αύξηση του ποσού των 100 ευρώ μηνιαίως για Αμεα
-15 δις επενδύσεις για την οικολογική μετάβαση
-1.000 ευρώ κίνητρο για αγορά οικολογικού αυτοκινήτου, καινούριου ή μεταχειρισμένου
-Ως το 2022, το 50% στις σχολικές καντίνες και στις καντίνες επιχειρήσεων θα πρέπει να σερβίρουν προϊόντα βιολογικά
-Μείωση 50% της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας


Άλλα μέτρα
-Δεν θα καταργηθεί το ισλαμικό φουλάρι στο πανεπιστήμιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ