Η Ελλάδα, τρίτη χώρα στην ΕΕ σε απώλειες εσόδων από smartphone- μαϊμούδες - iefimerida.gr

Η Ελλάδα, τρίτη χώρα στην ΕΕ σε απώλειες εσόδων από smartphone- μαϊμούδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστια είναι τα ποσά που χάνει η νόμιμη βιομηχανία παγκοσμίως από την πώληση smartphones- μαϊμούδων ενώ και στην Ελλάδα τα έσοδα που χάνονται από απομιμήσεις κινητών φτάνουν στο 16,9% των συνολικών πωλήσεων.

Το 2015 λόγω της απομίμησης των smartphones χάθηκαν παγκοσμίως 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει από μελέτη από του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνως ότι πωλήθηκαν 184 εκατομμύρια smartphones λιγότερα, από εκείνα που πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.

Η μελέτη εκτιμά ότι το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο λόγω της παρουσίας παραποίησεων/απομίμησεων στην αγορά – ισοδύναμη με 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα η νόμιμη βιομηχανία έχασε το 16,9% των πωλήσεων από τις απομιμήσεις γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη χώρα με τις μεγάλυτερες απώλειες μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Υψηλά επίπεδα απωλείων καταγράφουν και χώρες όπως η Κροατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Ιταλία.

Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών. Το 2015, 1,3 δισεκατομμύρια smartphones πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ. Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, τρίτη χώρα στην ΕΕ σε απώλειες εσόδων από smartphone- μαϊμούδες | iefimerida.gr 0

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για άλλες περιοχές, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphone. Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις εξής χώρες:

  • Στην Ιταλία, το κόστος χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις, λόγω της παραποίησης/απομίμησης κατ’ εκτίμηση 660 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.
  • Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με το χαμηλότερο ποσοστό 5,7% στην ΕΕ σε απώλεια εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.
  • Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.
  • Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εκτιμάται, επίσης, πώς το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ο Γενικός Διευθυντής του EUIPO António Campinos δήλωσε:

«Στο Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (EUIPO), μέσω των μελετών και αναλύσεών μας, οικοδομούμε μια εικόνα του πώς η παραποίηση και η πειρατεία επηρεάζουν βασικούς οικονομικούς τομείς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μας σε αυτήν τη σειρά που αναλύει ένα τομέα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones που χάθηκαν παγκοσμίως το 2015, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και για όλους όσους εργάζονται για την καταπολέμηση της απομίμησης/παραποίησης σε όλο τον κόσμο».

Η Ελλάδα, τρίτη χώρα στην ΕΕ σε απώλειες εσόδων από smartphone- μαϊμούδες | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΒΙ smartphones απομιμήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ