Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από τον ορθό και ρεαλιστικό λόγο» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας ευθεία αναφορά στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη, «Λεξικό Χωρίς Γραβάτα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την καθοριστική σημασία που έχει για την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την κοινωνία, η επικράτηση του ρεαλισμού και της αλήθειας έναντι του ψέματος και του λαϊκισμού.

«Η ίδια η εξουσία στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την ανάγκη να διαχειρίζεται κανείς μηνύματα για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Όμως, η συστηματική διαστρέβλωση μιας σειράς εννοιών - τα λεγόμενα post truth politics - εισήχθησαν στην Ελλάδα πριν καταστούν - ως έννοια - μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου. Ήμασταν μπροστά σε αυτόν τον κύκλο. Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού».

Μιλώντας για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τα social media δίνουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορης διασποράς ειδήσεων. Πολλές από αυτές είναι ψευδείς. Η διασπορά γίνεται χωρίς κανένα φίλτρο. Και χωρίς την ανάγκη που ένας δημοσιογράφος μπορεί να είχε, να ελέγξει την προέλευση της είδησης. Αυτά έχουν καταργηθεί. Το έδαφος είναι πρόσφορο για να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η ρητορική».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε μια Δημοκρατία όπου υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών που μπορεί να προτάσσει έναν αντίλογο σε αυτού του είδους την πολιτική ρητορική. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «Συμφωνία Αλήθειας». Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό».

«Η απάντηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να είναι να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τη διπλή γλώσσα προς όφελός μας. Από ένα σημείο και πέρα, η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο - που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη - αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το φαινόμενο που καλούμαστε να αναλύσουμε δεν είναι καινούργιο, «όμως σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο διαφορετικής έντασης, με συστηματική διαστρέβλωση σειράς εννοιών και με την εισαγωγή στην Ελλάδα, πριν καταστεί μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου, της έννοιας των post truth politics, που ήρθε στη χώρα με το ΣΥΡΙΖΑ, πριν μπει στο λεξικό της Οξφόρδης το 2016». «Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού μέσα από την ιδεολογική παράδοση μιας συγκεκριμένης συνιστώσας της Αριστεράς, η οποία ήρθε στην εξουσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «εμείς επιλέξαμε τον όρο Συμφωνία Αλήθειας ακριβώς γιατί θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο».

Βενιζέλος: Η μιάμιση στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα επικριτικός με το λόγο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι έχουν κάνει στροφή 240 μοιρών «και περιμένουν να δημιουργηθούν αυτοματισμοί στην κοινωνία που θα μας εκτρέψουν απολύτως. Το πλάνο Β κάποια στιγμή αυτονομείται, γίνεται πλάνο ροπών μέσα στην κοινωνία, η οποία θα νιώσει ότι τώρα που υπέγραφαν και αυτοί το τρίτο μνημόνιο και το τέταρτο και δεν υπάρχει καμία προοπτική μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτοκτονικές και απεγνωσμένες λύσεις, που αντιστοιχούν σε μια κοινωνία που τα έχει δώσει όλα και δεν βλέπει διέξοδο. Αυτός είναι ο κίνδυνος, η μιάμιση στροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Θεοδωράκης: Οι εποχιακοί λαϊκιστές

Ο επκεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος που ήταν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ βοήθησαν το ΣΥΡΙΖΑ να ακούγεται πιστευτός στον ακραίο του λαϊκισμό».

«Ό,τι ήταν νεοφιλελεύθερο πριν 2 χρόνια, σήμερα είναι αριστερό και με το πιο απλό τρόπο όλα αυτά που ήταν αντιλαϊκά και εναντίον των αδυνάμων, σήμερα είναι εντελώς αντίθετα» υπογράμμισε η 'Αννα Διαμαντοπούλου και εκτίμησε ότι η επικράτηση της διπλής αυτής γλώσσας οφείλεται, στα social media, στο ό,τι συνέβη στην παιδεία μετά την μεταπολίτευση και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος λόγος, χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία.

Λεξικό χωρίς Γραβάτα

Την περίοδο έξαρσης του δημαγωγικού φαινομένου που αποκαλείται «διπλή γλώσσα» προσεγγίζει το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη με τίτλο «Λεξικό Χωρίς Γραβάτα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός και παρουσιάστηκε απόψε στη Στοά του Βιβλίου.

«Οι «Θεσμοί» αντικατέστησαν την Τρόικα, οι χθεσινοί «τοκογλύφοι» αποκαλούνται, πια, τεχνικά κλιμάκια, ο αυτόματος κόφτης αποδοχών ονομάζεται «Ρυθμιστής Αυξημένων Εγγυήσεων» και η μείωση μισθών-συντάξεων βαφτίστηκε «Ασφαλιστική Αναπλαισίωση» ανέφερε ο Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος συγκέντρωσε 350 λήμματα, τα οποία σχολιάζει στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το νόημά τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στοάς του βιβλίου, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, η 'Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Μανιάτης, Γρηγόρης Ψαριανός, οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μιλένα Αποστολάκη, Χρίστος Βερελής, Βάσω Παπανδρέου και πολλοί δημοσιογράφοι.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί από την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ