Eurobank: Αρνητική η συνεισφορά των εξαγωγών στον ρυθμό ανάπτυξης - iefimerida.gr

Eurobank: Αρνητική η συνεισφορά των εξαγωγών στον ρυθμό ανάπτυξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αρνητική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης του 2016, αναδεικνύει η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από συναλλαγές που πραγματοποιεί μια οικονομία με χώρες της αλλοδαπής, διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ ή -0,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2015 ήταν 0,2 δις ευρώ πλεόνασμα ή 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η προαναφερθείσα μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά -1,6 δις ευρώ, -0,3 δισ, ευρώ και 0,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το ισοζύγιο αγαθών, σημειώνοντας αύξηση 0,6 δισ ευρώ.

Η κάμψη, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ειδικότερα, συρρικνώθηκαν κατά 1,2% και κατά 10,4%, αντίστοιχα:

  • Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση -6,1% ή -€3,2 δις το 2016. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν -1,2% (-€300,5 εκατ.) και -10,4% (-€2,9 δις) αντίστοιχα.
  • Στον τομέα των αγαθών, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των καυσίμων (-€557,6 εκατ.) κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση 1,5% (€276,5 εκατ.).
  • Στον τομέα των υπηρεσιών, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στην κατηγορία των μεταφορών (-€2,2 δις) εξαιτίας των επιδράσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της πτώσης των ναύλων.
  • Επιπρόσθετα, αρνητική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (-€905,8 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη (π.χ. ταξιδιώτες χαμηλών εισοδηματικών κλιμακίων, εκπτωτικά τουριστικά πακέτα κλπ.)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurobank εξαγωγές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ