Ιστορίες από τη ζωή του Τζον Λε Καρέ - iefimerida.gr

Ιστορίες από τη ζωή του Τζον Λε Καρέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αυτοβιογραφία του ο συγγραφέας-θρύλος Τζον Λε Καρέ αποκαλύπτει λεπτομέρειες κι άγνωστες πτυχές μιας συναρπαστικής ζωής και δίνει στον αναγνώστη τα κλειδιά για να κατανοήσει καλύτερα τα μυθιστορήματά του.

«Όταν βρέθηκα κουλουριασμένος σ’ ένα χαράκωμα πλάι στον ποταμό Μεκόνγκ και, για πρώτη φορά στη ζωή μου, άκουσα σφαίρες να σκάνε στη λάμψη της όχθης από πάνω μου, δεν ήταν το δικό μου χέρι αυτό που αποτύπωνε την αγανάκτησή μου σ’ ένα λερό σημειωματάριο, μα το χέρι του θαρραλέου φανταστικού μου ήρωα, του ρεπόρτερ πρώτης γραμμής Τζέρι Γουέστερμπι, που το να τον πυροβολούν ήταν μέρος της καθημερινής του ρουτίνας. Παλιότερα νόμιζα ότι αυτό συνέβαινε μόνο σε εμένα, ώσπου γνώρισα έναν διάσημο πολεμικό φωτογράφο, που μου εξομολογήθηκε ότι μόνο όταν κοιτούσε μέσα από το φακό της φωτογραφικής του μηχανής ξεχνούσε τον τρόμο του. Εγώ τον τρόμο δεν τον ξεχνούσα ποτέ. Όμως ξέρω τι εννοούσε» σημειώνει στην εισαγωγή της αυτοβιογραφίας του ο Τζον Λε Καρέ.

Ο Τζον Λε Καρέ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωσή συγγραφέα –ξεκίνησε να γράφει κατασκοπευτικά θρίλερ τη στιγμή που ο ίδιος εργαζόταν για λογαριασμό των περίφημων βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Μια καριέρα που τελείωσε όταν ένας διπλός μυστικός πράκτορας αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ κι έδωσε έναν κατάλογο με τα ονόματα των βρετανών μυστικών πρακτόρων, ανάμεσα στα οποία και το πραγματικό όνομα του συγγραφέα. Ο διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι έδωσε τα χαρακτηριστικά του στον «Τυφλοπόντικα», έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες των βιβλίων του.

Ιστορίες από τη ζωή του Τζον Λε Καρέ | iefimerida.gr 0

Ο κατάσκοπος και ο συγγραφέας

Στην αυτοβιογραφία του ο Λε Καρέ γράφει για όλα εκείνα που έζησε και εκείνα που τον απασχόλησαν, χωρίς να ακολουθεί αυστηρή χρονολογική σειρά. Ο συγγραφέας μιλάει για τη γερμανική του παιδεία, για το επαγγελματικό του ξεκίνημα στην ΜΙ5 ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος, για τις συναντήσεις με άλλους πράκτορες, για τις δυσκολίες και της απαιτήσεις της καριέρας που διάλεξε. Αφηγείται με το χαρακτηριστικό του ύφος διάφορα ανέκδοτα από τις συναντήσεις του με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει διάφορα άγνωστα περιστατικά από τη θητεία του ως διπλωμάτης, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόταν στη Γερμανία. Ο Λε Καρέ αφηγείται το κάθε συμβάν με ζωντάνια και χιούμορ, ενώ δεν λείπει η χαρακτηριστική ηθική αμφισημία που βρίσκουμε και στα μυθιστορήματά του. Συχνά η διεισδυτική ματιά του κι ένα φαινομενικά αθώο σχόλιο αποκαλύπτει πλευρές της ιστορίας που ίσως δεν είχαμε δει καθαρά μέχρι τώρα.

Ιστορίες από τη ζωή του Τζον Λε Καρέ | iefimerida.gr 1

Σε αυτόν τον απολαυστικό μονόλογο, ο Τζον Λε Καρέ δεν ξεχνάει ότι πρώτα από όλα είναι συγγραφέας –μέσα στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτει τα σημεία μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης συγγραφικής διαδρομής που μετράει πάνω από μισό αιώνα. Ο Λε Καρέ έχει ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες, ακολουθώντας πολεμικούς ανταποκριτές, έχει συνομιλήσει με ηγέτες και έχει δει την ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια του. Για τις ανάγκες των βιβλίων του χρειάστηκε να συναντήσει από στελέχη πολυεθνικών, τραπεζίτες και πολιτικούς μέχρι επαγγελματίες μισθοφόρους και κατασκόπους κάθε είδους και κατηγορίας. Ο συγγραφέας αναφέρεται στις πηγές του, στις έρευνες, στα ταξίδια, στις συναντήσεις και στις αναρίθμητες συνεντεύξεις που του έδωσαν υλικό για τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματά του. Μιλάει επίσης για τους ήρωες των βιβλίων του, αλλά και για τους ανθρώπους που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους χαρακτήρες που δημιούργησε, όπως για παράδειγμα συνέβη με την πρωταγωνίστρια του «Επίμονου Κηπουρού». Στο τέλος, δεν παραλείπει να δώσει τη δική του συμβουλή προς τους επίδοξους μυθιστοριογράφους –μια φράση δανεισμένη από τον Γκράχαμ Γκριν: «Πριν τελειώσω το γράψιμο της ημέρας, φροντίζω να έχω αφήσει κάτι για αύριο. Ο ύπνος κάνει θαύματα».

Η αυτοβιογραφία του Λε Καρέ έχει τον αινιγματικό τίτλο «Η σήραγγα των περιστεριών» και όπως εξομολογείται πρόκειται για μια εικόνα από την εφηβική του ηλικία που έμεινε βαθιά χαραγμένη στην μνήμη του. «Το γιατί ακριβώς η εικόνα αυτή με στοιχειώνει τόσα χρόνια τώρα είναι κάτι που ίσως ο αναγνώστης μπορέσει να κρίνει καλύτερα απ’ ό,τι εγώ».

Η αυτοβιογραφία του Τζον Λε Καρέ «Η σήραγγα των περιστεριών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

INFO

Η ΣΗΡΡΑΓΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ –Ιστορίες από τη ζωή μου
Συγγραφέας: John le Carré
Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Εκδόσεις BELL

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ