Κίνητρα για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ζητά ο Στουρνάρας - iefimerida.gr

Κίνητρα για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ζητά ο Στουρνάρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στον περιβόητο τρίτο πυλώνα, δηλαδή στην ιδιωτική ασφάλιση, «έδειξε» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.


«Στη βάση του συνταξιοδοτικού ζητήματος που έχει διαμορφωθεί, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης και να ενισχύσει τις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, με φόντο τις περικοπές που ήδη έχουν γίνει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, τις ανατροπές που έχει φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου κατά τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, αλλά και τις επικείμενες νέες μειώσεις που θα γίνουν προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση.

Στροφή ή ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης δεν μπορεί να γίνει φυσικά χωρίς τα ανάλογα κίνητρα, κυρίως φορολογικά, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συμπιεστεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε την Πολιτεία να δει τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων, που θα διευκολύνουν τα νοικοκυριά να στραφούν στην ασφαλιστική αγορά.

Το… πρόβλημα είναι ότι κίνητρα υπήρχαν- αρχικά ως έκπτωση της ασφαλιστικής δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα κι εν συνεχεία ως μείωση φόρου- αλλά «ψαλιδίστηκαν» ως την κατάργηση τους, ελέω Μνημονίων. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν πάμε σε μια νέα μορφή συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου όσοι έχουν περίσσευμα εισοδήματος θα μπορούν να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης μέσω προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκούνται στις ισχνές συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στουρνάρας ΕΑΕΕ ιδιωτική ασφάλιση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ