Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς - iefimerida.gr

Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες κι οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται στήθος με στήθος.

Ο υποψήφιος καγκελάριος της SPD Μάρτιν Σουλτς κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, σηκώνοντας στα φτερά του το κόμμα. Κι οργώνει τη χώρα κάνοντας μια εντατική προεκλογική καμπάνια, στην οποία μοιράζει υποσχέσεις -όπως η επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης επιδόματος ανεργίας- που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των ψηφοφόρων.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς | iefimerida.gr 0

Στο αντίπαλον κέρας η Άνγκελα Μέρκελ καλεί τους κομματικούς της εταίρους να κάνουν υπομονή. Το σύνθημα; «Περιμένετε να ξεφουσκώσει από μόνη της όλη αυτή η δημοσιότητα γύρω απ’ τον Σουλτς και πέφτουμε με τα μούτρα στην προεκλογική εκστρατεία απ’ το καλοκαίρι.»

Γερά νεύρα ή αδυναμία;

Όπως και νά’ χει η ηρεμία της 62χρονης καγκελαρίου εκνευρίζει πολλούς μέσα στο κόμμα της, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

«Πρέπει να περάσουμε ΤΩΡΑ στην επίθεση», λέει ο επικεφαλής της νεολαίας της CDU, Πάουλ Τσίμιακ, άποψη με την οποία συμφωνεί κι ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, Κάρστεν Λίνεμαν.

Στο επιτελείο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας ακούστηκαν τη Δευτέρα έντονα μουρμουρητά κατά της τακτικής αναμονής της Μέρκελ, αλλά επενέβη ο επικεφαλής του κόμματος Χορστ Ζεχόφερ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς | iefimerida.gr 1
Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς | iefimerida.gr 2

Μπορεί όμως η Μέρκελ να περάσει στην επίθεση; Ή μήπως έχει κουραστεί από τη μακρόχρονη θητεία της στην καγκελαρία;

Οι στενοί της συνεργάτες είναι σίγουροι ότι η Μέρκελ «το έχει ακόμη». Υπενθυμίζουν όμως ότι το 2005 με την επιθετική μεταρρυθμιστική προεκλογική της καμπάνια λίγο έλειψε να χάσει μια σίγουρη νίκη επί του καγκελάριου Σρέντερ και του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Το 2009 και το 2013 παρέλυσε τους αντιπάλους της παίζοντας «κατενάτσιο» και νίκησε ξεκάθαρα.

«Επιδεικνύοντας πολιτική οξυδέρκεια και αυτοσυγκράτηση όλα αυτά τα χρόνια η καγκελάριος δημιούργησε ένα προεδρικό ίματζ και ήταν επικίνδυνο να απομακρυνθεί τώρα απ’ αυτό γιατί θα ερμηνευόταν ως κίνηση πανικού», λέει ο πολιτολόγος Φρανκ Στράους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ανησυχούν για την τακτική της Μέρκελ έναντι του Σουλτς | iefimerida.gr 3

Οι μεγάλες ενώσεις επιχειρήσεων της Γερμανίας, πάντως, δεν είναι πλέον και τόσο σίγουρες για τη νίκη της Μέρκελ και σε ηγετικό επίπεδο πυκνώνουν τις επαφές με την αντιπολίτευση καθώς δεν αποκλείεται να προκύψει απ’ τις κάλπες ένας κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Αριστεράς. Ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ για παράδειγμα θα μιλήσει στο συνέδριο των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ