Προσοχή στην αγορά παιχνιδιών, εφιστούν οι καταναλωτικές οργανώσεις - iefimerida.gr

Προσοχή στην αγορά παιχνιδιών, εφιστούν οι καταναλωτικές οργανώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προσοχή των καταναλωτών για την αγορά παιχνιδιών, ενόψει Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου, καθώς, όπως επισημαίνουν, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών, από ακατάλληλα και επικίνδυνα «φυσικά» και ηλεκτρονικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν απαραιτήτως την ειδική σήμανση CE, σήμα πιστοποίησης τήρησης των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αποφεύγεται η αγορά παιχνιδιών από πλανόδιους πωλητές ή από καταστήματα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ άκρως επικίνδυνη είναι και η αγορά παιχνιδιών που δεν απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού, με υπαιτιότητα του καταναλωτή.

«Αν και μέχρι σήμερα είναι σχετικά μικρός ο αριθμός των καταγγελιών για επικίνδυνα παιχνίδια στη χώρα μας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Καταναλωτών - η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Ηλίας Κοκουγιάννης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία σειρά οδηγιών ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στην παραγωγή παιχνιδιών. Κάθε παιχνίδι που κυκλοφορεί πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση CE», προσθέτει και επισημαίνει το γεγονός ότι, «υπάρχουν και απομιμήσεις παιχνιδιών που φέρουν την ειδική σήμανση, παράνομα». Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι «τα περισσότερα καθιερωμένα καταστήματα παιχνιδιών, δύσκολα πέφτουν σ' αυτή την παγίδα». Επίσης, συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ανώνυμα παιχνίδια από τους πλανόδιους πωλητές, «γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από που προέρχεται το παιχνίδι, πώς έχει κατασκευαστεί κι αν, ω μη γένοιτο συμβεί κάτι, δεν μπορούμε να ξέρουμε την αλυσίδα παραγωγής, για να ασκήσουμε διώξεις και να αποτρέψουμε τη συνέχισή της, προκειμένου να προστατέψουμε το κοινό».

Όπως λέει, σημαντικές είναι οι ευθύνες που φέρουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές στην αγορά παιχνιδιών και σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των προδιαγραφών, για την προστασία των παιδιών. «Συχνά πυκνά οι καταναλωτές, λόγω της φυσιολογικής αγάπης και της υπερβολικής εμπιστοσύνης προς τα παιδιά τους, αγοράζουν παιχνίδια που δεν απευθύνονται στην ηλικία τους», αναφέρει και προσθέτει: «Το παιδί αν και μπορεί να είναι έξυπνο ή χαρισματικό, δεν παύει να είναι παιδί, ένα βιολογικά και πνευματικά ανολοκλήρωτο πλάσμα. Πολλές φορές, αγοράζοντας ένα παιχνίδι που δεν απευθύνεται στην ηλικία του, το θέτουμε ασυναίσθητα σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «ο κόσμος πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα ενόψει των εορτών, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την τιμή, αλλά και την ποιότητα των παιχνιδιών που αγοράζουμε. Πολλοί επιτήδειοι καιροφυλακτούν, προκειμένου να αισχροκερδήσουν» και προτρέπει τους καταναλωτές να μη διστάζουν να καταγγέλλουν στους αρμόδιους, φαινόμενα απάτης ή αισχροκέρδειας. Επισημαίνει δε την ανάγκη για αύξηση των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να προστατευθεί το αγοραστικό κοινό.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του, και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, αναφέρει ότι πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι.

Η συντονίστρια του κέντρου Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι χαρακτηρισμοί που αναγράφονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, και όχι η επιθυμία του παιδιού να αγοραστεί ένα παιχνίδι, επειδή το έχουν και τ' άλλα παιδιά, όπως πολλές φορές λένε, έτσι ώστε να αγοραστεί το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί». Συμβουλεύοντας τους γονείς η Δρ Σαμαρά λέει: «Πρέπει να βρίσκουν λίγο χρόνο να παίζουν το παιχνίδι οι ίδιοι, ώστε να αποκτούν άποψη πριν το δωρίσουν στο παιδί τους, αφού το παιδί παίζοντας μ' ένα παιχνίδι ακατάλληλο για την ηλικία του, το οποίο μπορεί να περιέχει βία, ή χυδαία γλώσσα, έχει διαπιστωθεί από ειδικούς ψυχολόγους ότι μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον ψυχισμό του και την μετέπειτα πορεία του, καθώς δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από την ενασχόληση με τέτοιου είδους παιχνίδια».

Προσθέτει ακόμη ότι «το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε ως γονείς στους εαυτούς μας είναι αν θέλουμε να δωρίσουμε ένα παιχνίδι στο οποίο επιτυχία για το παιδί σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώσει ή ένα παιχνίδι μέσα από το οποίο μπορεί να μάθει στρατηγική ή ανάλυση;».

Τέλος, όπως είπε ο κ. Κοκουγιάννης της ΕΚΠΟΙΖΩ: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδι και όχι από παιχνίδια. Πραγματική τους επιθυμία είναι να παίξουν με τους γονείς τους και όχι να γεμίσουν ένα δωμάτιο με παιχνίδια και στην ουσία να είναι μόνα τους. Τώρα στις γιορτές, οι γονείς πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή τους την επιθυμία».

Όπως επισημαίνει το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι, να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

1. Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD, ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.

2. Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός:

Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις, σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Στον ιστότοπο www.pegi.info/gr/, του PEGI, στην ελληνική γλώσσα, μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα. Μέχρι τα τέλη του 2010 το PEGI είχε χαρακτηρίσει 16.143 παιχνίδια, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά την ηλικιακή κατηγορία 3+, ακολουθώντας με την κατηγορία 12+

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ