Κέβιν Ο’Λίρι: Ποιος είναι ο «Τραμπ» του Καναδά - iefimerida.gr

Κέβιν Ο’Λίρι: Ποιος είναι ο «Τραμπ» του Καναδά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κέβιν Ο’Λίρι, ο επιχειρηματίας που έγινε τηλεοπτική διασημότητα μέσω ενός reality του ABC στοιχηματίζει ότι το κύμα λαϊκισμού που σάρωσε τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης θα τον βοηθήσει να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο στον Καναδά.

«Εμένα δεν μπορείς να με ξεγελάσεις. Διαβάζω ισολογισμούς με την ίδια ευκολία που διαβάζω μια φορολογική δήλωση», είπε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά στην εσωκομματική αναμέτρηση της 27ης Μαϊου, εφαλτήριο-όπως ελπίζει- για να διεκδικήσει απ’ τον Τζάστιν Τριντό την πρωθυπουργία στις γενικές εκλογές σε δύο χρόνια.

Ο Ο’ Λήρι διεκδικεί μια θέση, για την οποία δεν διαθέτει την παραμικρή εμπειρία. Ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δείξει ενδιαφέρον για την κυβέρνηση και συνήθως απορρίπτει ό,τι κι αν κάνει αυτή. Άλλα όπως κι άλλοι πριν απ’ αυτόν, πουλάει την απειρία του ως κάτι θετικό. Η πολιτική έχει κοροϊδέψει κι άλλους κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μόνον άτομα «εκτός κατεστημένου», που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τις περίπλοκες απαιτήσεις και επιλογές που πρέπει να κάνει όποιος έχει στα χέρια του τα ηνία της χώρας, μπορούν να «τρέξουν» μια κυβέρνηση.

Κέβιν Ο’Λίρι: Ποιος είναι ο «Τραμπ» του Καναδά | iefimerida.gr 0

Αλλά η άγνοια σπάνια οδηγεί στην ευτυχία. Οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο ζουν με τις συνέπειες της εκλογής μιας διασημότητας χωρίς σχετική εμπειρία στο τιμόνι μιας υπερδύναμης.

Ο πρώτος μήνας της θητείας Τραμπ ήταν χαοτικός. Ένα μέλος της κυβέρνησής του αποπέμφθηκε, ένα άλλο απέρριψε την πρόταση του ίδιου του Προέδρου να «υπηρετήσει τη χώρα». Ο Λευκός Οίκος, επικεφαλής θεωρητικά ενός τεράστιου δικτύου οργανισμών και Γραμματειών, εμφανίζεται πλήρως αποσυνδεδεμένος. Δικαστήρια, αντίπαλοι αλλά κι η σκληρή πραγματικότητα έχουν μπλοκάρει σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Κέβιν Ο’Λίρι: Ποιος είναι ο «Τραμπ» του Καναδά | iefimerida.gr 1

Απογοητευμένος ο Τραμπ δαιμονοποιεί αντιπάλους, τα ΜΜΕ, τις υπηρεσίες πληροφοριών και την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία αλλά η αλήθεια είναι η πικρή, όπως αρχίζει να διαπιστώνει: Ο Πρόεδρος της χώρας δεν είναι ο ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης, που μπορεί να αποφασίζει μόνος του και να απολύει όποιον βρεθεί στο διάβα του. Tο κυβερνάν απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες απ’ ό,τι η προεκλογική εκστρατεία: δεν είναι να εκφωνείς ομιλίες σχεδιασμένες να ξεσηκώνουν φιλικά ακροατήρια και στη συνέχεια να επιστρέφεις στον ουρανοξύστη σου με το ιδιωτικό σου αεροσκάφος με τις επίχρυσες τουαλέτες.

Όπως κι ο Τραμπ, ο Ο’Λήρι διαμηνύει ότι θέλει να ξεφύγει απ’ την πεπατημένη της πολιτικής και να διοικήσει την κυβέρνηση του Καναδά σαν επιχείρηση. Αλλά οι ομοιότητες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που εξέδωσε το γνωστό αντιμεταναστευτικό διάταγμα προσπαθώντας να εμποδίσει την είσοδο στην Αμερική σε πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών, σταματούν εδώ, λέει.

«Εγώ είμαι μισός Λιβανέζος, μισός Ιρλανδός κι αν ο Καναδάς είχε υψώσει τείχος δεν θα υπήρχα. Οι πολιτικές που προωθεί [ο Τραμπ] δεν ταυτίζονται με τις δικές μου», δήλωσε στο BBC.

Κέβιν Ο’Λίρι: Ποιος είναι ο «Τραμπ» του Καναδά | iefimerida.gr 2

Η περιουσία του υπολογίζεται στα 300 εκ δολάρια και το μεγαλύτερο κομμάτι της το απέκτησε το 1999 πουλώντας μια εταιρεία λογισμικού που είχε ιδρύσει. Έκτοτε ο Ο’Λήρι ίδρυσε μαζί με συνεργάτες μια εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων και μια εταιρεία επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου. Έχει γράψει βιβλία κι όπως ο Τραμπ κυκλοφορεί στο εμπόριο μια σειρά κρασιών με το όνομά του.

Η ενασχόληση με την πολιτική είναι σίγουρα μια παρέκκλιση απ’ τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά ο Ο’ Λήρι πιστεύει ότι οι Καναδοί αποζητούν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό.

«Εγώ δεν πρόκειται να ασκήσω πολιτική όπως γινόταν τόσα χρόνια στον Καναδά», λέει. Αυτό το όραμα της ανατροπής του κατεστημένου είναι που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία κι οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του διαζυγίου από την Ε.Ε.

Ο Ο’Λήρι υπόσχεται ότι θα μειώσει τους φόρους, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς κι ότι θα απαλλάξει την οικονομία της χώρας απ’ την εξάρτηση απ’ τις ΗΠΑ, που απορροφά το 80% των καναδικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν μιλά Γαλλικά. Κι αυτό είναι πρόβλημα σε μια χώρα που υιοθέτησε δύο επίσημες γλώσσες επί των ημερών του Πιερ Τριντό, πατέρα του νυν πρωθυπουργού. Αλλά αυτό δεν τον αποθαρρύνει. Αντιθέτως ο αστέρας των τηλε-reality με το πομπώδες ύφος ελπίζει ότι θα νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές του Συντηρητικού Κόμματος και κάνει όνειρα για την επόμενη αναμέτρηση.

«Το 2019 δεν θα έχουμε εκλογές στον Καναδά, αλλά εξορκισμό. Θα ανατρέψω ό,τι έκανε [ο Τριντό], είναι μια σκέτη καταστροφή.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ