Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας

Παζάρια μέχρις εσχάτων για το κούρεμα του χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί να έρχεται σήμερα ο Τσαρλς Νταλάρα στην Αθήνα για επαφές με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όλες οι πληροφορίες/διαρροές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι εντός των ημερών θα έχουμε ανακοινώσεις για μια κατ' αρχήν συμφωνία επί του... "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο τα παζάρια που γίνονται και θα γίνονται μέχρι τη τελευταία στιγμή, είναι τουλάχιστον σκληρά.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν την άφιξη του Διευθύνοντος Συμβούλου του IIF στην Αθήνα, τρία υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών δήλωσαν στο Reuters ότι οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πάνε άσχημα, δηλώσεις που "κουμπώνουν" με τις πληροφορίες περί πιέσεων είτε για μεγαλύτερο "πακέτο" από τα 130 δισ ευρώ είτε για "κούρεμα" και στα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ!

«Όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα τόσο μικρότερη η όρεξη για συμμετοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ένας από τους τρεις τραπεζίτες, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για περίεργα παιχνίδια κι από hedge funds, που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου επί ελληνικών ομολόγων και τώρα πιέζουν μήπως και κερδίσουν από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα με αναλύσεις τους, τόσο η Merill Lynch όσο και η Goldman Sachs επιχειρούν να "σκιαγραφήσουν" την επόμενη μέρα για το ελληνικό Χρέος. Η M.L. αν και θεωρεί ότι η λύση του "κουρέματος" είναι "το μη χείρον βέλτιστον" εκτιμά ότι εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, τότε το Χρέος μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 100% έως το 2020. Από την άλλη πλευρά, η G.S. θεωρεί ότι το επιδιωκόμενο "κούρεμα" δεν θα είναι αρκετό, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν κεφάλαια για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα το καθαρό όφελος από PSI να περιοριστεί, δείχνοντας ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί είτε στην αύξηση της συμμετοχής του επίσημου τομέα (περισσότερα κεφάλαια από 130 δισ ευρώ) είτε στη συμμετοχή στο "κούρεμα" των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ