Να αποφύγουν τη... φαγωμάρα σε κυβέρνηση και κόμμα, για τα μέτρα, προσπαθούν από το Μαξίμου - iefimerida.gr

Να αποφύγουν τη... φαγωμάρα σε κυβέρνηση και κόμμα, για τα μέτρα, προσπαθούν από το Μαξίμου

Φωτογραφία: Associated Press

Στην επικοινωνιακή διαχείριση -εντός αλλά και εκτός κόμματος- του νέου πακέτου μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση, πασχίζοντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Εξ’ αυτού του λόγου από το Μαξίμου διαφημίζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα λεγόμενα «τυράκια» της συμφωνίας. Ήτοι τα περίφημα μέτρα ελάφρυνσης (μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.α) τα οποία όπως λένε θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν ταυτόχρονα με τα επιβαρυντικά μέτρα. Για τα τελευταία δεν λένε ευθέως ποια θα είναι (μείωση αφορολόγητου, σταδιακή περικοπή συντάξεων) αλλά αρκούνται στο να πουν πως στο τέλος το κόστος θα είναι μηδενικό.

Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις...λεπτομέρειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε χθες σαφές πως «αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε αυτό σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό που θα δημιουργηθεί».

Εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει και πάλι να πάρουν νέα μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα ξηλώσουν τα ελαφρυντικά.

Τα… ραντάρ στην τριμερή Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ

Με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση Μέρκελ-Λαγκάρντ- Γιούνκερ που θα λάβει χώρα στην Καγκελαρία και ο πρωθυπουργός κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ήδη χθες είχε συνομιλίες, μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ.

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης πάντως επιμένουν πως το Ταμείο έχει κάνει βήματα υποχώρησης σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2019 και εκείνοι υποχωρήσεις σε ό, τι αφορά στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο θα συζητηθεί με την επιστροφή των θεσμών. Έτσι, καλούν το Βερολίνο να επιστρέψει στο ρεαλισμό αναφορικά με τη χρονική διάρκεια των μεσοπρόθεσμων πλεονασμάτων και το χρέος.

Στο...περίμενε οι βουλευτές

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του δρόμου να υπάρξει πολιτική συμφωνία που θα οδηγεί στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι βουλευτές τηρούν προς ώρας στάση αναμονής. Οι περισσότεροι μιλούν για μια «δύσκολη συμφωνία», αλλά λένε πως θα μπορέσει αυτη η εικόνα να αντιστραφεί, ενώ εκτιμάται πως εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ενημερωθούν.

Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας μίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ τα μέλη του οργάνου ανανέωσαν το ραντεβού τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ