Βερολίνο: Η Αθήνα μετακινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup - iefimerida.gr

Βερολίνο: Η Αθήνα μετακινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup

Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα στηρίξουν περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ.

Οταν ρωτήθηκε για το σενάριο να στηρίξει η Μπούντεσταγκ το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ απάντησε στο Reuters: «Σε καμία περίπτωση. Αυτή ήταν ρητή προϋπόθεση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια, ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Το Βερολίνο σταθερά υποστηρίζει ότι η τεχνογνωσία και η ανεξαρτησία του Ταμείου είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να είναι επιτυχές το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ και η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Φρίντριχ κάλεσε το Ταμείο να δείξει ευελιξία και να υποχωρήσει στην απαίτηση που έχει από την ευρωζώνη να χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το χρέος ως δικαιολογία, προκειμένου να μην επικεντρωθεί σε αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αθήνας, δηλαδή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Η Γερμανία προετοιμάζεται για εκλογές τον Σεπτέμβριο και μία νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, τους επόμενους μήνες, θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Μέρκελ να επανεκλεγεί, σημειώνει το Reuters.

Ο Φρίντριχ δήλωσε πάντως ότι οι γερμανικές εκλογές δεν πρέπει να εμποδίσουν τους βουλευτές να διακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην μετάσχει στο πρόγραμμα. «Οι εκλογικοί λόγοι δεν πρέπει να παίξουν ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι διεθνές ζήτημα», δήλωσε. «Αλλωστε, πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Βερολίνο: Η Αθήνα μετακινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup

«Η ελληνική κυβέρνηση μετακινήθηκε προς της χώρες της ευρωζώνης και υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα», αναφέρει κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, το οποίο παραθέτει και τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά από το Eurogroup «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

«Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Από το αποτέλεσμα της τρέχουσας αξιολόγησης εξαρτάται το αν η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω δάνεια από το πρόγραμμα. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει πιεστική ανάγκη για ρευστότητα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες. Η ρευστότητα επαρκεί ως το καλοκαίρι», αναφέρει ακόμη το ίδιο κείμενο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις συντάξεις, τα εργασιακά και τον φόρο εισοδήματος. Στο κείμενο φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του Σόιμπλε για το Ταμείο και το χρέος. «Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Το χρέος δεν είναι το κρίσιμο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, επειδή χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Το σημαντικό είναι να αναπτυχθεί οικονομικά η χώρα ώστε να γίνει ανταγωνιστική», είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ