H Tεχεράνη κάλεσε για εξηγήσεις τον Tούρκο πρέσβη -Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου - iefimerida.gr

H Tεχεράνη κάλεσε για εξηγήσεις τον Tούρκο πρέσβη -Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου

Φωτογραφία: ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράν κλήτευσε τον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη έπειτα από δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησαν την Ισλαμική Δημοκρατία ότι με τις πολιτικές της αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η Τεχεράνη και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον συριακό πόλεμο με το σιιτικό Ιράν να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ η Τουρκία, με κυρίως σουνιτικό πληθυσμό, στηρίζει ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Στο Ιράκ οι διοικητές μονάδων σιιτικών πολιτοφυλάκων, οι περισσότεροι από τους οποίους δέχονται εκπαίδευση και χρηματοδότηση από το Ιράν, επικρίνουν έντονα την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην χώρα. Την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε σε ένα συνέδριο ασφαλείας στο Μόναχο: «Το Ιράν επιθυμεί να μετατρέψει την Συρία και το Ιράκ σε σιιτικά κράτη», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε πολιτικές σεχταρισμού στην Μέση Ανατολή και έχει καλέσει το Ιράν να σταματήσει να απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

«Θα είμαστε υπομονετικοί με τις θέσεις τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γκασεμί σήμερα, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Μόναχο, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ. «Αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο στην υπομονή μας», διεμήνυσε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς υποβάθμισε τις αναφορές για ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Το Ιράν και η Τουρκία είναι φίλες χώρες. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε απόψεις κατά καιρούς, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εχθρότητα εξαιτίας κάποιων δηλώσεων», τόνισε ο Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την σύγκληση υπουργικού συμβουλίου. «Ακόμη και όταν προκύπτουν πολιτικές διαφορές με το Ιράν, δεν θα πρέπει να μεγεθύνονται», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Τσαβούσογλου Ερντογάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ