Ο Μάικ Πενς πιο σοβαρός: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης - iefimerida.gr

Ο Μάικ Πενς πιο σοβαρός: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε την Δευτέρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες.


«Σήμερα έχω την τιμή, στο όνομα του προέδρου Τραμπ, να εκφράσω την σαφή δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Μάικ Πενς, σε συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένο».
«Θα πρέπει, πιστεύω, να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: η ιδέα της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν είναι παρωχημένη», δήλωσε ο Τουσκ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος παραμένει «αθεράπευτα φιλο-αμερικανός».

Ο Μάικ Πενς πιο σοβαρός: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης  | iefimerida.gr 0


«Συνέβησαν πολλά πράγματι τον τελευταίο μήνα για να υποκριθούμε ότι όλα βαίνουν ως συνήθως», είπε ο κ. Τουσκ, σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος και ανέφερε ότι συζήτησε τρία θέματα-κλειδιά με τον αμερικανό αντιπρόεδρο: την διεθνή τάξη, την ασφάλεια και την στάση της νέας αμερικανικής διοίκησης απέναντι στην ΕΕ.
«Σε καθένα από αυτά τα τρία θέματα, ο Μάικ Πενς δεσμεύτηκε με ένα «Ναι», ότι θα σεβαστεί την στάση των Ευρωπαίων», δήλωσε ο κ. Τουσκ.
Ο Μάικ Πενς βρέθηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή για ένα επίσημο δείπνο με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Γερμανία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τον θρυμματισμό της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα έστειλα, ελπίζω να ακουστεί» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός μετά το δείπνο του με τον Μάικ Πενς.

Στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός αντιπρόεδρος έγινε δεκτός από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του.
«Διαδηλώνουμε εναντίον της επίσκεψης Πενς γιατί έχουμε επαναστατήσει από τις αποφάσεις της αμερικανικής διοίκησης στα θέματα γυναικείων δικαιωμάτων», εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Irene Donadio, της Διεθνούς Ομοσπονδίας γυναικείων θεμάτων (IPPF), ενώ δύο γυμνόστηθες γυναίκες διαδήλωναν επίσης.
Ας σημειωθεί ότι με πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε εναντίον της ΕΕ, αποκάλεσε «υπέροχο» το Brexit και ανέφερε ότι η Ευρώπη εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, προκαλώντας αναταραχή στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2017, πολλοί Ευρωπαίοι ανησύχησαν από τις δηλώσεις του Τεντ Μάλλοχ, ο οποίος προαλείφεται για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πρέπει να δαμάσουμε την Ευρώπη», όπως είχε γίνει παλιότερα με την Σοβιετική Ενωση.

Ο Μάικ Πενς συναντήθηκε και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια ισχυρή Ευρώπη και ενωμένη σε όλα τα θέματα», αναφέροντας πρώτο το θέμα της άμυνας.

Ο Μάικ Πενς πιο σοβαρός: Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ευρώπης  | iefimerida.gr 1


Το απόγευμα της Δευτέρας ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα Jens Stoltenberg.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαικ Πενς Βρυξέλλες ΗΠΑ συνεργασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ