ESM: Ομόλογο 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε η Ελλάδα - iefimerida.gr

ESM: Ομόλογο 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε η Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποπληρωμή ελληνικού κρατικού ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2015 ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Η εξέλιξη αυτή, καταδεικνύει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» σχολίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αποτελεί επίσης - συνέχισε - μία ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου συνεχίζεται κανονικά.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος» δεσμεύτηκε παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του γ’ προγράμματος, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ- από τα 25 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ενας όρος για την αποδοχή της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ ήταν η πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank και η χρήση της προσόδου για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Αφότου έγινε ο ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή από αυτούς τους πόρους και αυτό οδήγησε σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σημειώνει ο ESM.

H ανακοίνωση του ΤΧΣ

Σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι επιστρέφει 2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την επιτυχή αποπληρωμή των CoCos της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ή Ταμείο) ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους 2δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην ΕΤΕ, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCos) ύψους € 2δις με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την ΕΤΕ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησε στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESM αποπληρωμή ομολόγου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ