Σε απόγνωση κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας: Χωρίς θέρμανση, δεν έχουν να ταΐσουν την οικογένειά τους - iefimerida.gr

Σε απόγνωση κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας: Χωρίς θέρμανση, δεν έχουν να ταΐσουν την οικογένειά τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίση έχει αγγίξει την Αγία Βαρβάρα περισσότερο από άλλες περιοχές και ο δήμος, με τη συνδρομή του κράτους και εθελοντών, δίνει καθημερινό αγώνα για να στηρίξει τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Αυτό σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καπλάνης, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΟΤΑ του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τους πάντες. Όμως, άλλο είναι να στερείσαι την καλοπέρασή σου και άλλο να μην έχεις να ταΐσεις την οικογένειά σου, να μην έχεις να πληρώσεις το νοίκι, να μην έχεις θέρμανση στο κρύο του χειμώνα» τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις συνθήκες που βιώνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στον δήμο του.

Για την έλευση του μετρό από την περιοχή, αναφέρει ότι η Αττικό Μετρό εξετάζει θετικά την πρόταση για έναρξη λειτουργίας τριών σταθμών της γραμμής 3 προς Αθήνα, ανεξαρτήτως του χρόνου λειτουργίας της γραμμής προς Πειραιά και πως σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση των εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επιτευχθεί ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και δηλώνει με βεβαιότητα ότι η Αγία Βαρβάρα θα είναι πλέον μια «πλήρως οχυρωμένη πόλη».

Τέλος, αναφέρεται και στο θέμα της αμφισβήτησης από το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδων τίτλων ιδιοκτησιών τόσο του δήμου όσο και κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας μετά την κατάρτιση του Κτηματολογίου, καθώς εμφανίζονται ως δασικές ενώ είναι εντός σχεδίου και δομημένες εδώ και δεκαετίες.
Ακολουθεί η συνέντευξη:

Σε απόγνωση κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας: Χωρίς θέρμανση, δεν έχουν να ταΐσουν την οικογένειά τους | iefimerida.gr 0

Γιώργος Καπλάνης, φωτογραφία: facebook

«Αλλο είναι να στερείσαι την καλοπέρασή σου και άλλο να μην έχεις να ταΐσεις την οικογένειά σου»

Πόσο έχει αγγίξει η οικονομική κρίση τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας, η οποία ούτως ή άλλως θεωρείται από τις φτωχότερες στην Αττική;
«Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τους πάντες. Όμως άλλο είναι να στερείσαι την καλοπέρασή σου και άλλο να μην έχεις να ταΐσεις την οικογένειά σου, να μην έχεις να πληρώσεις το νοίκι, να μην έχεις θέρμανση στο κρύο του χειμώνα. Δυστυχώς, στην πόλη μας υπάρχουν όλο και περισσότεροι δημότες, όλο και περισσότερα νοικοκυριά που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.
Από τα στοιχεία των υπηρεσιών που έχουμε στη διάθεσή μας, ο αριθμός των συμπολιτών μας που εντάσσεται στα προγράμματα φτώχειας και κοινωνικής υποστήριξης των κεντρικών δομών και του Δήμου, δυστυχώς, όλο και αυξάνεται
».

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ο δήμος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;
«Για τον δήμο μας, η αντιμετώπιση προβλημάτων αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών αποτελεί το πρώτο μέλημά μας.
Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, είτε με τις δικές μας δυνάμεις, είτε μέσω του κράτους, είτε με τη βοήθεια εθελοντών.
Δίνουμε καθημερινό αγώνα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας σε βασικές τους ανάγκες όπως σίτιση, συνθήκες διαμονής, περίθαλψη, εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν μας κάνει υπερήφανους, επιτέλους η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να σταματήσει και οφείλει όλος ο πολιτικός κόσμος να συμβάλει σε αυτό.
Θέλω οι πολίτες της χώρας μου και οι συμπολίτες μου φυσικά να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, με ελπίδα και προοπτική για το μέλλον τους
».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναμένουν τη λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά. Με δεδομένο ότι κατασκευάζεται σταθμός και στο κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, έχετε ενημέρωση από την εταιρεία για το πότε θα παραδοθεί το έργο στο επιβατικό κοινό;
«Η ολοκλήρωση των εργασιών στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας και η έναρξη της λειτουργίας του είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το Δήμο.
Έχουμε, από την πρώτη στιγμή, συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με την διοίκηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε, παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες και όποτε χρειάστηκε να αποφύγουμε περιττές καθυστερήσεις, η παρέμβασή μας ήταν αποτελεσματική. Το υπάρχον χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και σε αυτή τη βάση, πολύ σύντομα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Ακόμη, για να επιταχύνουμε την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, έχουμε προτείνει και εξετάζεται θετικά, η έναρξη λειτουργίας των σταθμών Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας προς Αθήνα, ανεξάρτητα του χρόνου λειτουργίας της γραμμής προς Πειραιά
».

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής είναι και τα πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες καιρικές συνθήκες. Πώς και κυρίως πότε θα αντιμετωπιστεί το θέμα;
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η πόλη μας βρίσκεται στο έλεος πλημμυρικών φαινομένων και αυτό γιατί στο παρελθόν έγιναν υποδομές που προστατεύουν τον οικιστικό χώρο από τις υδάτινες βρόχινες ροές κυρίως από το όρος Αιγάλεω. Όμως υπάρχει ένα σημείο στο οποίο προκύπτουν προβλήματα όταν συμβαίνουν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έγινε τον Οκτώβρη του 2014, όπου είχαμε και το πρόβλημα με τη γέφυρα στη οδό Στέφανου Σαράφη.
Αυτό που κάναμε ως Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ήταν να προχωρήσουμε σε μία μελέτη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Εξασφαλίσαμε την πλήρη χρηματοδότηση των έργων από την Περιφέρεια για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας και ήδη τα έργα εκτελούνται εκτεταμένα. Ακόμη, ένα ευαίσθητο σημείο στην κάτω Αγία Βαρβάρα, επί των οδών Σίφνου και Αγίου Παύλου, ήδη το εντάξαμε στο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και θα αντιμετωπιστεί και αυτό. Με το πέρας όλων των εργασιών θα μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρως οχυρωμένη πόλη σε πλημμυρικά φαινόμενα βάση των αντιπλημμυρικών υποδομών της
».

Σε πολλούς κατοίκους του δήμου σας, αλλά και στον ίδιο τον δήμο αμφισβητούνται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων τους εξαιτίας δασικών χαρτών που εμφανίζουν την περιοχή ως δασική. Υπάρχει λύση;
«Τα προβλήματα αυτά παρουσιάστηκαν από την ανάγκη κατάρτισης του Κτηματολογίου που βεβαίως ήταν απαραίτητο και που δυστυχώς και αυτό όπως και πολλά άλλα στη χώρα μας υλοποιούνται με πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Στην πόλη μας, στην εντός σχεδίου περιοχή υπάρχουν δύο σημεία στην κάτω Αγία Βαρβάρα που υπήρξε το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο όλες οι ενστάσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά των ιδιοκτητών απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή εκδίκασης των ενστάσεων. Αυτό που επιδιώκουμε με τις ενέργειές μας και τις αποφάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα, είναι, ο μεν Δήμος να κατοχυρώσει όλα τα περιουσιακά του δικαιώματα, αλλά και οι δημότες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα να μην επιβαρυνθούν για τις ιδιοκτησίες τους και να μην διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση τις νόμιμες περιουσίες τους»
.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αγία Βαρβάρα Δήμος Γιώργος Καπλάνης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ