Αποχώρησε ο Ακιντζί από την συνάντηση με τον Αναστασιάδη - iefimerida.gr

Αποχώρησε ο Ακιντζί από την συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις μια ώρα μετά την έναρξη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί,ο δεύτερος εγκατέλειψε το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Κυπριακών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Ακιντζί εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αναστατωμένη με το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και πριν προλάβει να γίνει διάλογος, αποχώρησε.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διευκρίνισε κατά πόσο η αποχώρηση αφορά την σημερινή συνάντηση ή τις συνομιλίες γενικότερα.

Από τον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας αποχώρησε μετά από λίγη ώρα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Τέλος, τα τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται σε αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί , αλλά στο ότι έληξε η συνάντηση, η οποία ήταν πολύ σύντομη.

Ελληνοκυπριακές πηγές: Δεν υπήρξε ένταση

Στο Προεδρικό Μέγαρο επέστρεψε μετά την άκαρπη και πολύ γρήγορη, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος πρόκειται να προβεί σε γραπτή δήλωση για τα όσα εκτυλίχθηκαν.

Σύμφωνα με ελληνοκυπριακές πηγές, δεν υπήρξε κάποια ένταση στη μεταξύ τους συνάντηση, απλώς ο Μουσταφά Ακιντζί , έθεσε στον Νίκο Αναστασιάδη το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος και όταν δεν έλαβε τις επιθυμητές απαντήσεις, αναχώρησε από την συζήτηση.

Παράλληλα, τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναφέρουν στην ενημέρωσή τους πως δεν αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τη συζήτηση, απλώς ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Ωστόσο, αμφότερες οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε αποχώρηση από τις συνομιλίες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε προγραμματιστεί για τις 10:00 π.μ., η οποία ξεκίνησε σε κλίμα έντασης, που δημιουργήθηκε από τις εκατέρωθεν δηλώσεις με αφορμή τροπολογία που ψήφισε η κυπριακή βουλή για ενδοσχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος το 1950.

Aκιντζί: Δεν αποχώρησα απο τις συνομιλίες

Δεν αποχώρησα από τις συνομιλίες, ούτε είχα πρόθεση να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Κατεχόμενα, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε. Επίσης, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ακόμη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε.

«Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ακιντζί Αναστασιάδης κυπριακό ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ