Ανω κάτω η αγορά ενέργειας με τις χρεώσεις ΑΠΕ -Σήμερα αποφασίζει η ΡΑΕ - iefimerida.gr

Ανω κάτω η αγορά ενέργειας με τις χρεώσεις ΑΠΕ -Σήμερα αποφασίζει η ΡΑΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη λύση του γόρδιου δεσμού που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά από το μέτρο Σκουρλέτη για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ καλείται να δώσει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για τον μηδενισμό του ελλείμματος ΑΠΕ, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να μεταφέρει την επιβάρυνση στις εταιρείες και όχι στους καταναλωτές με αποτελέσμα να προσθέτει υπέρμετρα κόστη που δεν αφήνουν περιθώρια για ανταγωνισμό και ενίσχυση των μεριδίων τους στη λιανική αγορά.

Η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη σημερινή της συνεδρίαση θα αποφασίσει επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας προσδιορισμού της χρέωσης για την οποία μέχρι σήμερα δημοσιοποιήσει τη θέση της προκειμένου να μην τροφοδοτήσει περαιτέρω την αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Εχοντας πλέον κοινό μέτωπο με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι παραγωγοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επισημάνει ότι η χρέωση εναι όχι μόνο αναποτελεσματική και δημιουργεί τεράστιες επιβαρύνσεις αλλά δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης της ΡΑΕ αν κριθεί ότι δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Από τη δική τους πλευρά, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που υφίστανται μεγάλες πιέσεις και εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλόμενων από τον ΛΑΓΗΕ επιδιώκουν τη διατήρηση της χρέωσης των προμηθευτών υποστηρίζουντας ότι πρόκειται για ανταποδοτική χρέωση που καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές για το φθηνότερο, λόγω ΑΠΕ, ρεύμα που αγοράζουν.

Και στο μέσον βρίσκονται οι καταναλωτές, οι οποίοι σε περίπτωση που η ΡΑΕ αποφασίσει την ανάκληση του μέτρου για τον μηδενισμό του ελλείμματος, θα κληθούν να καλύψουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ μέσω αυξήσεων τουλάχιστον κατά 30% των τελών υπέρ ΑΠΕ που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΑΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ