Ο Μοσκοβισί έταξε success story για να κάνει πίσω η κυβέρνηση και να πάρει νέα μέτρα - iefimerida.gr

Ο Μοσκοβισί έταξε success story για να κάνει πίσω η κυβέρνηση και να πάρει νέα μέτρα

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να γυρίσει σελίδα» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σε μια ακόμα προσπάθεια να «φωτογραφίσει» το κίνητρο που έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κάνει νέες παραχωρήσεις ήτοι να λάβει νέα μέτρα.

Αυτό που απέφυγε να πει- τουλάχιστον δημοσίως- ο Επίτροπος στις κατ’ ιδίαν επαφές του επί ελληνικού εδάφους είναι τι ακριβώς πρέπει να κάνει ή μάλλον να δώσει η Αθήνα, για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στη συνταγή του ΔΝΤ, έστω κι αν αυτή προσαρμοστεί στα νεώτερα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, όπως υπονόησε ο Πολ Τόμσεν. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η γραμμή της Αθήνας είναι στην κατεύθυνση ενός πακέτου μέτρων δημοσιονομικά ουδέτερου ήτοι ενός πακέτου δύσκολων μέτρων όπως η μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, που θα ισοσκελίζεται από στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αναπτυξιακά μέτρα και κοινωνικές ενισχύσεις.

Πόσο εύκολο είναι να αποδεχθούν οι δανειστές τους όρους της Αθήνας, έτσι ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει έστω μια θετική αναφορά που θα δρομολογεί εξελίξεις μέσα στο Μάρτιο; Καθόλου εύκολο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πέρα από τη Κομισιόν και το Γερούν Ντάισελμπλουμ που αναζητούν το πεδίο συμβιβασμού πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, οι βασικοί «παίκτες» εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση. Κατ’ αρχάς, όσο το ΔΝΤ δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις και ενισχύει τις εκτιμήσεις για «τράβηγμα» των συνομιλιών μέχρι το καλοκαίρι, οπότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει ό,τι της δώσουν για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Ζήτημα αποχώρησης του Ταμείου στην παρούσα φάση δεν τίθεται, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι Ευρωπαίοι δεν το συζητάνε και επιμένουν στην ενεργό εμπλοκή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα και στο Βερολίνο, συγκεκριμένα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος ούτε να χαλαρώσει την πίεση προς την Αθήνα ούτε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για το Χρέος. Μπορεί να καμφθεί η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τελευταία 24ωρα ο κ.Σόιμπλε δείχνει να περιθωριοποιείται, καθώς η πίεση από τη δημοσκοπική άνοδο του SPD και ο γενικότερος προβληματισμός για τις πολιτικές αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλουν το «στρογγύλεμα» των θέσεων για την Ελλάδα. Ευρωπαϊκές πηγές δεν συμμερίζονται, πάντως, αυτή την εκτίμηση και αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει ο κ.Σόιμπλε στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πιερ Μοσκοβισί κυβέρνηση μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ