Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη - iefimerida.gr

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τσικνοπέμπτη, ένα έθιμο που αγαπάμε ως λαός με έφεση στην κρεατοφαγία, τι όμως πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή του καταλληλότερου κρασιού;

Αρχικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα βασικά: κρέατα με μεγάλο λιπαρό φορτίο και πλούσια γεμάτη γεύση, αποζητούν κρασιά με μέτριες προς υψηλές οξύτητες για να ισορροπήσουν και φυσικά μπόλικες καλοδουλεμένες τανίνες για να παντρευτούν εις γάμου έρωτα με την πρωτεΐνη.

Τα Cellier είναι εδώ να σας προτείνουν τους καλύτερους συνδυασμούς με ερυθρά από τον Ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα και μπόνους ένα λευκό για όσους το τολμήσουν!

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 0

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΕΡΥΘΡΟ
Ξεκινάμε την περιπλάνηση στα Ελληνικά αμπέλια, από το ιστορικό Κτήμα στη δυτική Πελοπόννησο. Εκεί η δύο γηγενείς ποικιλίες του Refosco (ναι … με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας θεωρείται ντόπια πια!) και της Μαυροδάφνης, δίνουν στο ποτήρι βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα με πλούσιο σώμα, βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση. Ένα στιβαρό κρασί για όλα τα κρέατα σχάρας, αλλά ειδικά περισσότερο για όσους προτιμήσουν φούρνο με μπόλικα μπαχάρια.

ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ
Παραμένουμε στην Πελοπόννησο, με μια στάση στη Νεμέα. Εκεί συναντάμε και προτείνουμε την ποικιλία σταρ της περιοχής, το Αγιωργήτικο του κτήματος ΓΑΙΑΣ. Το κρασί ωριμάζει για τουλάχιστον 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται χωρίς φιλτράρισμα με σκοπό να διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά του. Σκούρο κόκκινο χρώμα, με πολύπλοκο μπουκέτο κοκκινόμαυρων φρούτων και μπαχαρικών. Πλούσιο σώμα, ισορροπημένο, με γεμάτες τανίνες και μακριά επίγευση. Το υψηλό αλκοόλ είναι καλά ενσωματωμένο και δεν ενοχλεί, απλά αποφύγετε την πολύ πικάντικη προσέγγιση στο κρέας.

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 2

ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ «Λυρικός» PETIT VERDOT
Τελειώνουμε το ταξίδι μας, στην Πελοπόννησο, με τον πατριάρχη παραγωγό της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, Παπαϊωάνου. Μια περισσότερο premium, ασυνήθιστη επιλογή, είναι μια ποικιλία του Bordeaux που όμως μάλλον αποδίδει καλύτερα σε περισσότερο ζεστά κλίματα. Το Petit Verdot, διαθέτει βαθύ χρώμα, αδιαπέραστο, σχεδόν μαύρο. Στη μύτη με σύνθετο άρωμα μαύρων φρούτων από κεράσι και βατόμουρα, που έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά οι έντονα ανθικές νότες βιολέτας, το δαμάσκηνο, το μελάνι, η πικρή σοκολάτα, η μέντα, και φυσικά το σήμα κατατεθέν της ποικιλίας, τα εξωτικά μπαχαρικά. Στο στόμα συναντάμε μέτριες οξύτητες με πολύ γεμάτο σώμα και άφθονες υπέροχα δουλεμένες τανίνες που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Η επίγευση είναι ατελείωτη, με έμφαση στο φρούτο και με μια γλυκιά αίσθηση. Αν μάλιστα το καρυκεύσετε τα ψητά σας με ποικιλία ανατολίτικων μπαχαρικών, το κρασί αυτό είναι η επιλογή σας.

KITRUS SYRAH
Ανηφορίζουμε στη Θεσσαλία, εκεί που η δεύτερη γενιά οινολόγων στο οικογενειακό οινοποιείο Γαρυπίδη, συλλέγει τα καλύτερα σταφύλια από το κοσμοπολίτικο Syrah για αυτό
το απολαυστικό κρασί. Αφού παραμείνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, μας δίνει χρώμα πορφυρό με ιώδεις ανταύγειες και πυκνό άρωμα μικρών κόκκινων φρούτων (κεράσι, βατόμουρο) σε συνδυασμό με βοτανικούς (μαύρο πιπέρι, θυμάρι) και γλυκούς χαρακτήρες (βανίλια, τρούφα, και πολύ κανέλλα). Πλούσιο και γευστικό στόμα, με ευχάριστη δομή και ρωμαλέες τανίνες που του προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση που αναδεικνύει τους γευστικούς χαρακτήρες του.

ESCUDO ROJO CHARDONNAY, BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
Ώρα πλέον για την περιήγηση στον παγκόσμιο αμπελώνα και αρχίζουμε από τη μακρινή Χιλή, όπου ο Μπορντολέζος σούπερ σταρ Baron Philippe de Rothchild προσφέρει απλόχερα την τεχνογνωσία του, για αυτό το κλασικά νεοκοσμίτικο βαρελάτο Chardonnay. Ένα λευκό τετραετίας που πίνεται θαυμάσια! Στόμα κρεμώδες, λιπαρό, με ώριμα αρώματα ξηρών φρούτων, πραλίνας φουντουκιού και αποξηραμένου βερίκοκου και ανανά. Η επίδραση του βαρελιού είναι έντονη και η υψηλή αλκοόλη ισορροπεί άψογα από την έντονη οξύτητα. Ιδανικό για όσους προτιμήσουν κοτόπουλο, αλλά και χοιρινό.

ESCUDO ROJO, BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
Το ερυθρό αδερφάκι του λευκού Escudo, είναι ένα χαρμάνι από τις γνωστές ποικιλίες του Bordeaux με το Cabernet να είναι κυρίαρχο. Όταν κυκλοφόρησε το Escudo Rojo στην Ελλάδα το οινόφιλο κοινό ενθουσιάστηκε. Πλούσιο, μεστό σώμα, έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, δέρματος και καπνού με καλοδουλεμένες και αισθητές τανίνες, ιδανικό για έντονες γεύσεις. Ένα κρασί με εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής, που απλά … δεν γίνεται να μην αρέσει σε όλη την παρέα.

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 6

MALBEC COLECCION, BODEGA NORTON
Και περνάμε στην άλλη πλευρά της νοτιοαμερικάνικης ηπείρου, στην Αργεντινή. Πως θα μπορούσε άλλωστε να λείπει από τις προτάσεις μας αυτή χώρα, που έχει ανάγει σε επιστήμη την κρεατοφαγία και τη συνοδεύει πάντα με ένα υπέροχο Malbec. Εδώ επιλέγουμε την πιο προσιτή και λιγότερο τανική ετικέτα του Bodega Norton. Σκούρο κόκκινο χρώμα με εντυπωσιακό άρωμα γλυκών φρούτων και μαύρου πιπεριού. Στο στόμα φρουτώδες με απαλές τανίνες, που θα δέσουν πολύ όμορφα με πανσέτα και χοιρινές μπριζόλες.

BIN 28, PENFOLD'S
Επιμένουμε στο νέο κόσμο, και περνάμε στην Αυστραλία, και τον διασημότερο παραγωγό της, την σπουδαία Penfold’s. Η ποικιλία που περισσότερο από κάθε άλλη έχει συνδέσει το όνομά της με την Ωκεανία, το Shiraz, βρίσκει στο κρασί αυτό, την απόλυτη έκφρασή της. Το Bin 28 υποστηρίζει υπερήφανα και έντονα τον ορισμό του φρούτου. Είναι γευστικά γενναιόδωρο και σε συνδυασμό με την πολύπλοκη παλέτα του, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την απόλυτη έκφραση ποικιλίας και της προσέγγισης του παραγωγού για διασπορά των terroir! Ωριμάζει σε Αμερικάνικα βαρέλια για όσους αρέσει η εκδοχή των πιο «γλυκών» αρωμάτων στα ερυθρά.

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 8

CASTELLO D' ALBOLA, Chianti Classico
Επιστρέφουμε στην Ευρώπη, με το μοναδικό Chianti στη λίστα "Top 100" του Wine Spectator προ διετίας! Εδώ το Sangiovese δίνει ένα κρασί με λαμπερό και βαθύ ρουμπινί χρώμα, με ιδιαίτερα αρώματα γλυκών μπαχαρικών, κόκκινων φρούτων, κεράσι και βατόμουρο που παντρεύονται με νότες λεβάντας και βοτάνων. Μέτριο σώμα και δροσερή οξύτητα
βρίσκονται σε αρμονία με τις βελούδινες τανίνες, την αίσθηση καπνού και την φρουτώδη επίγευση που εμπλουτίζεται από διακριτικές νότες ορυκτού. Αν ψάχνετε την κλασσική Ιταλική φινέτσα, αυτό είναι το κρασί σας!

LA BRACCESCA VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO
Και τελειώνουμε πάλι με Τοσκάνη, αλλά αυτή τη φορά στο ανατολικότερο άκρο της και τον κλώνο του Montepulciano. Εδώ ο θρύλος της Ιταλίας, Antinori, προσφέρει ένα κρασί με λαμπερό ρουμπινί χρώμα, με φρέσκα αρώματα από βιολέτες, κόκκινα φραγκοστάφυλα, βατόμουρα σε φόντο κανέλας. Στο στόμα ο ορυκτός χαρακτήρας είναι πολύ ευχάριστος ενώ εμφανίζονται και τα μούρα περιτριγυρισμένα από μια πικάντικη αίσθηση που οδηγούν σε μια επίμονη επίγευση. Υπέροχο με όλα τα ψητά σχάρας.

Tα Cellier μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για την Τσικνοπέμπτη | iefimerida.gr 10

Σας ευχόμαστε καλό τσίκνισμα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Cellier κρασιά Τσικνοπέμπτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ