Η Μέι αρχίζει να ξεκόβει από τους Ευρωπαίους ηγέτες -Την κάλεσαν στη Σύνοδο της Ρώμης, αλλά δεν θα πάει - iefimerida.gr

Η Μέι αρχίζει να ξεκόβει από τους Ευρωπαίους ηγέτες -Την κάλεσαν στη Σύνοδο της Ρώμης, αλλά δεν θα πάει

Φωτογραφία: AP/ Rene Rossignaud
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν και η Τερέζα Μέι έχει προσκληθεί στην επετειακή Σύνοδο της ΕΕ στη Ρώμη, τον Μάρτιο, δεν αναμένεται να πάει, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει νόημα η εμπλοκή της στον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ενωσης.

Η Σύνοδος θα γίνει στις 25 Μαρτίου, αλλά η Μέι αποφάσισε να μην δώσει το παρών, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ στον Guardian. «Η πόρτα ήταν ανοιχτή αλλά η απάντηση ήταν ''Δεν πιστεύω ότι είναι σκόπιμο για εμάς''», είπε η ίδια πηγή συνοψίζοντας τη βρετανική απάντηση.

Μία δεύτερη πηγή από την ΕΕ σχολίασε στον Guardian ότι η απόφαση της Μέι είναι «απολύτως λογική», γιατί η Σύνοδος θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στο μέλλον. «Είμαστε ακόμη μία Ενωση των 28 και η Τερέζα είναι βεβαίως καλοδεχούμενη να έρθει και να γιορτάσει τα 60 χρόνια της ΕΕ στη Ρώμη», είπε η πηγή, προσθέτοντας όμως ότι η Σύνοδος αυτή θα είναι μία ευκαιρία να επικεντρωθούν οι ηγέτες στο μέλλον της Ενωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Ρώμη για να θυμηθούν την ημέρα στην οποία 6 χώρες ξεκίνησαν το πρότζεκτ της ευρωπαϊκής ενότητας. Η Συνθήκη της Ρώμης, την οποία είχαν υπογράψει οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργου στις 25 Μαρτίου 1957 άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη ΕΕ.

Ομως, γράφει ο Guardian, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων επετείων, καθώς η ΕΕ πασχίζει να συγκρατήσει τις δηλητηριώδεις διασπάσεις εξαιτίας του μεταναστευτικού και του ενιαίου νομίσματος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες του Brexit και έναν απρόβλεπτο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Πάολο Τζεντιλόνι θέλουν από τους ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία διακήρυξη που θα χαρτογραφεί τα επόμενα δέκα χρόνια. Για αυτόν τον λόγο, ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στον Guardian, δεν έχει νόημα η παρουσία της Βρετανίας στη Σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μία νέα εμπειρία για την Μέι η απουσία της από μία τέτοια συνάντηση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν είχε προσκληθεί στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για το Brexit.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τερέζα Μέι σύνοδος Ρώμη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ