Με φουσκωμένα πανιά το Aeolos Beach - iefimerida.gr

Με φουσκωμένα πανιά το Aeolos Beach

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H τουριστική σεζόν του 2016 δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ αφίξεων και αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος.

Ιδιαίτερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντιμετώπισαν αισθητή μείωση της πληρότητάς τους, ενώ τα 5 νησιά που κατέστησαν δέκτες του προσφυγικού κύματος αντιμετώπισαν δραματική μείωση και κάποια από αυτά σημείωσαν καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, αντίθετα με τις απαισιόδοξες προβλέψεις, και παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το ξενοδοχείο Aeolos Beach ιδιοκτησίας των αδελφών Νίκου και Δημήτρη Γιαννίδη, στο νησί της Κώ, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης.

Παρά την αρνητική εικόνα για τον τουρισμό της περιοχής τους πρώτους μήνες του 2016 -εξ αιτίας κυρίως του προσφυγικού- το δεύτερο μισό της χρονιάς εξελίχθηκε με θετικό πρόσημο.

Με φουσκωμένα πανιά το Aeolos Beach

Από τη μια οι προσπάθειες –αν και καθυστερημένα- της κυβέρνησης και από την άλλη η πολιτική αστάθεια στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου βοήθησαν ώστε το ξενοδοχείο, να αντιμετωπίσει την κρίση και παρά τις μειωμένες διανυκτερεύσεις, να καταγράψει ανάλογα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η επιχείρηση, όχι μόνο ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της προς δημόσιο και προμηθευτές, αλλά στηριζόμενη στη δυνατή τοποθεσία της τουριστικής μονάδας και την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης από τη διοίκηση, κατόρθωσε να υλοποιήσει και το προγραμματισμένο σκέλος του επενδυτικού προγράμματος της ξενοδοχειακής μονάδας, με πλήρη ανακαίνιση του υπαίθριου χώρου της πισίνας, εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός όμως από τις θετικές εξελίξεις και τις ελπιδοφόρες προοπτικές για την ερχόμενη σεζόν, οι Νίκος και Δημήτρης Γιαννίδης που κατέχουν το 25% της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων Vitex – Αφοί Γιαννίδη ΑΕ έχουν ακόμη ανοικτό το μέτωπο της νομικής διένεξης με τους συγγενείς και συνεταίρους τους Κωνσταντίνο, Ιωάννη και Αρμόδιο Γιαννίδη που διοικούν την επιχείρηση. Η σύγκρουσή τους ξεκίνησε λόγω διαφορών σε διοικητικά θέματα πριν από 8 έτη όταν ο νεότερος εκ των δύο Δημήτρης Γιαννίδης εκδιώχθηκε από το Δ.Σ. από τους τρείς συγγενείς του.

Παίζουν… καθυστερήσεις για τη Vitex

Το δικαστήριο με απόφαση του, έχει ορίσει δύο ελεγκτές βάσει του άρθρου 40 του νόμου 2190/1920, οι οποίοι ελέγχουν σε βάθος τα βιβλία της εταιρείας χρωμάτων Vitex καθώς και τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα συγκεκριμένων αποφάσεων της διοίκησης.

Ο έλεγχος είναι χρονοβόρος καθώς πρόκειται για επιχείρηση με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες και περιλαμβάνει τα έτη 2009 έως 2014. Στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων.

Κάτω από το βάρος του οικονομικού ελέγχου οι μέτοχοι Κωνσταντίνος Γιαννίδης (αδερφός του πατέρα των δύο ξενοδόχων) και οι θείοι τους Ιωάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης που κατέχουν το 75% του μετοχικού πακέτου και διοικούν ακόμη την επιχείρηση επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο με διάφορα νομικά προσκόμματα και να καθυστερήσουν την εξέλιξη του ελέγχου. Ένα από αυτά είναι η υποβολή έφεσης στην απόφαση του δικαστηρίου για τον έκτακτο έλεγχο της εταιρείας.

Οι ζημιές –ζημιές, αλλά οι αμοιβές ανοδικές

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της η Αφοί Γιαννίδη ΑΕ - Vitex είναι ζημιογόνα από την οικονομική χρήση του 2011, με συνέπεια να μην έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους από εκείνη τη χρονιά. Οι συσσωρευμένες ζημιές όμως δεν εμπόδισαν τους τρείς μετόχους της πλειοψηφίας να αποφασίσουν να ορίσουν αμοιβές στους εαυτούς τους για το 2016, για την παροχή δήθεν συμβουλών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή αλλά και πολλές παρόμοιες επιχειρηματικές αποφάσεις της σημερινής διοίκησης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των αδελφών Νίκου και Δημήτρη Γιαννίδη με την πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας.

Ταυτόχρονα και παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έχει διατάξει έκτακτο έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας, οι τρείς ασκούντες τη διοίκηση της Vitex, εξακολουθούν να μη δίνουν στοιχεία και πληροφορίες για την πραγματική πορεία της επιχείρησης στους μετόχους του 25% Νίκο και Δημήτρη Γιαννίδη, με αποτέλεσμα οι δύο μέτοχοι να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν ακύρωση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων που οι δύο επιχειρηματίες καταψήφισαν από το 2011 έως το 2016, διάστημα κατά το οποίο είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι οι Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης.

Ο Δημήτρης Γιαννίδης χαρακτηριστικά αναφέρει <<η παρουσία του αδερφού μου και η δική μου στις Γ.Σ. της Vitex είναι διακοσμητική καθώς οι 3 θείοι μας συνεχίζουν παρά τις ερωτήσεις μας να αδιαφορούν συστηματικά να μας ενημερώνουν για θέματα τις εταιρείας. Δεν υπήρχε διαφάνεια ακόμη και πριν εκδιωχτώ από το ΔΣ το 2009 και αντιλαμβάνομαι ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει απέναντί μας προς αυτή την κατεύθυνση ως σήμερα>>

Πρόταση για εξαγορά – σωτηρία της Vitex

Όπως είναι αναμενόμενο τα μέλη της οικογένειας Γιαννίδη, επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους μόνο μέσω των νομικών τους συμβούλων.

Σε μία από τις ανεπίσημες συναντήσεις των νομικών συμβούλων των δυο πλευρών ή πλευρά των τριών διοικούντων, επικαλούμενη την κακή πορεία της επιχείρησης και την γενικότερη οικονομική δυσπραγία, πρόβλεψε ότι η εταιρεία δεν θα δώσει μέρισμα στους μετόχους για αρκετά χρόνια ακόμη. Για τους ίδιους λόγους διατύπωσε την εκτίμηση ότι το λειτουργικό κομμάτι της Vitex δεν ξεπερνά σε αξία τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 55% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2015.

Με βάση αυτό τον ισχυρισμό, οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης Γιαννίδης θεώρησαν σωστό για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους συγγενείς τους, να δουν την σχέση με την επιχείρηση από διαφορετική σκοπιά.

«Η οικονομική κρίση», υποστηρίζει ο Νίκος Γιαννίδης, με πολυετή επαγγελματική πείρα στην Ευρώπη, «έχει δημιουργήσει νέο επιχειρηματικό τοπίο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Σε αυτό το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, δεν μπορεί μια επιχείρηση με τόσο μεγάλη ιστορία και δυνατότητες να λειτουργεί με συμβατικά μοντέλα διοίκησης και εσωστρεφή προσανατολισμό».

Με αυτό το σκεπτικό οι δύο -τώρα πλέον- ξενοδόχοι πρότειναν στους τρείς θείους τους Κωνσταντίνο, Ιωάννη και Αρμόδιο Γιαννίδη, εφόσον το επιθυμούν, να απ’ εμπλακούν από την εταιρεία>>

Η προσφορά είναι ανάλογη με την αποτίμηση που διατύπωσε ο νομικός σύμβουλος της πλειοψηφίας για το 75% των τριών μετόχων της ή και για το 25% κάποιου εξ αυτών που επιθυμεί να αποχωρήσει μεμονωμένα από το μετοχικό κεφάλαιο της Αφοί Γιαννίδη Α.Ε.

Θέλουν να κάνουν την κρίση ευκαιρία

Το σκεπτικό φυσικά της πρότασης των αδελφών Νίκου και Δημήτρη Γιαννίδη στηρίζεται στην εκτίμηση ότι υπάρχουν στην εταιρεία χρωμάτων κρυμμένες αξίες και ευκαιρίες στην εγχώρια και διεθνή αγορά που μπορούν με την κατάλληλη κατεύθυνση να αλλάξουν την οικονομική εικόνα της και να αυξήσουν την χαμηλή αξία που εκτιμούν οι 3 διοικούντες.

Ο Νίκος Γιαννίδης πριν ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις ξεκίνησε την καριέρα του και χρόνια ήταν στέλεχος σε Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Έχει σημαντική εμπειρία στις αγορές υλικών και στην βελτιστοποίηση διανομής και παραγωγικών διαδικασιών. Αγαπημένος τομέας του είναι κυρίως τα χρηματοοικονομικά. Ο Δημήτρης Γιαννίδης έχει σημαντική εμπειρία στον κλάδο χρωμάτων καθώς διετέλεσε 8 έτη στο Δ.Σ. της Αφοί Γιαννίδη Α.Ε. από το 2002 ως και την απομάκρυνσή του το 2009. Εκτός από διοικητικά καθήκοντα, ασχολήθηκε τότε με την παραγωγική συγχώνευση των θυγατρικών στα χρώματα της Syntex A.E. και την Prozin A.E. Ενεπλάκη ενεργά με την κατασκευή και την τεχνολογία που επιλέχτηκε στο εργοστάσιο της Vitex to 2008 στον Ασπρόπυργο και γνωρίζει πλήρως τα πλεονεκτήματα της παραγωγής.

Εάν η πλευρά των τριών (Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης) συμφωνήσουν να πωλήσουν στους αδελφούς Νίκο και Δημήτρη Γιαννίδη το 75% , η εταιρεία υπό την νέα μετοχική σύνθεση και καθοδήγηση θα αλλάξει πορεία για πάντα.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει την σημαντική ακίνητη περιουσία της Αφοί Γιαννίδη ΑΕ, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό είναι μη εκμεταλλεύσιμη ώστε να μην μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια η σημερινή αξία της. Ωστόσο όταν και όποτε αποδώσουν οι αξίες αυτές, θα καταβληθεί στον κάθε μέτοχο το ποσό που του αναλογεί.

Η περιπέτεια της Vitex οδήγησε αναγκαστικά τους Νίκο και Δημήτρη Γιαννίδη από τη βιομηχανία στον ξενοδοχειακό κλάδο όπου απέδειξαν ότι έχουν τις ιδέες, τις γνώσεις και τις ικανότητες να διοικήσουν αποτελεσματικά και κερδοφόρα. Τα ίδια εφόδια μπορούν να τους βοηθήσουν να πετύχουν σε ενδεχόμενη επιστροφή τους στη βιομηχανία. Άλλωστε business is business παντού και πάντα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ