Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου την Τετάρτη - iefimerida.gr

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου την Τετάρτη

Φωτογραφία: EPA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ντόναλντ Τραμπ και θα διαπιστώσει αν οι φιλοϊσραηλινές προεκλογικές δεσμεύσεις του εκατομμυριούχου επιχειρηματία συμπίπτουν με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται τώρα στον Λευκό Οίκο.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, που θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, εξέλαβαν την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ως την αρχή μιας νέας εποχής, έπειτα από οκτώ χρόνια έντασης με την Ουάσινγκτον υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με το θέμα των εβραϊκών οικισμών και το Ιράν.

Όμως μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ φαίνεται να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τις οποίες η ισραηλινή δεξιά και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης θεώρησαν ενθαρρυντικές για να επιδιώξουν την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τις 20 Ιανουαρίου την κατασκευή περισσότερων από 5.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου οικισμού για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Αφού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για δύο εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος τελικά έθεσε όρια. Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισραηλινή εφημερίδα ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η επέκταση των οικισμών «είναι κάτι καλό για την ειρήνη».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι επιθυμεί μια «καλή συμφωνία για όλες τις πλευρές». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να φανούν «λογικοί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ