Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη» - iefimerida.gr

Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος θα το περίμενε ποτέ μια διακεκριμένη αμερικανική δεξαμενή σκέψης να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια του πλανήτη;

Κι όμως! Αυτό ακριβώς υποστηρίζει το πασίγνωστο think tank Eurasia Group παρουσιάζοντας την ετήσια σειρά κατάταξης των παγκόσμιων απειλών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι αναλυτές του θεωρούν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν αποκλειστικά την εξουσία του για να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα,σχεδόν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις παγκοσμίως.

«Ο Τραμπ δεν είναι υπέρ του απομονωτισμού. Αλλά υπέρ των μονομερών ενεργειών», επισημαίνουν.... «Περιμένουμε μια επιθετική και ελάχιστα προβλέψιμη αμερικανική εξωτερική πολιτική.»

Από την άλλη πλευρά οι αμερικανοί αναλυτές τοποθετούν τη Βόρειο Κορέα στην ένατη θέση.

Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη»   | iefimerida.gr 0

Είναι δύσκολο, λένε, να εκτιμήσει κανείς πότε θα αποκτήσει η Πιονγιάνγκ πυρηνικό πύραυλο που θα συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ. Αλλά φαίνεται ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν θα τα καταφέρει όταν θα έχουν πιάσει πάτο οι σινο-αμερικανικές σχέσεις.

«Μια σκληρή αντίδραση του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή», εκτιμά το Eurasia Group.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Tagesspiegel” ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη»   | iefimerida.gr 1

O πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ στο podium της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

«Ο Τραμπ μου προξενεί φόβο. Είπε ότι παίρνει εξίσου στα σοβαρά τον Πούτιν όσο και την Άνγκελα Μέρκελ. Δεν μπορεί να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Με ανησυχεί που λέει “για να δουμε ποιος θα είναι ο εταίρος μας”».

Σε θέματα ασφάλειας, ωστόσο, δεν θα αλλάξουν πολλά με τον Τραμπ, εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Φριτς Πλάιτγκεν, πρώην ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον του γερμανικού κρατικού δικτύου ARD. «ΟΙ ΗΠΑ δεν πρόκειται να γυρίσουν την πλάτη στο ΝΑΤΟ», λέει. Κι υποστηρίζει ότι όσον αφορά στο Συριακό και το Ουκρανικό ίσως υπάρχουν ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εάν ο Τραμπ κι ο Πούτιν βρουν έδαφος διαπραγμάτευσης και συνεννόησης.

Δημοσκόπηση σοκ για τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα εντείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη»   | iefimerida.gr 2

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Public Policy Polling το 46% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της πρότασης μομφής κατά του νέου προέδρου.

Το ποσοστό αυτό ήταν στο 35% μετά την πρώτη εβδομάδα του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου στο αξίωμα και στο 40% τη δεύτερη εβδομάδα. Και τώρα που συμπληρώνει μόλις 3 εβδομάδες στο Λευκό Οίκο σχεδόν οι μισοί συμπατριώτες του θέλουν να τον ξεφορτωθούν!

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα προτιμούσε τον Ομπάμα (55%) ή τη Χίλαρι Κλίντον (69%) στο Λευκό Οίκο, παρά να έχουν άλλη μια εβδομάδα τον Τραμπ στο κεφάλι τους, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση.

Ενδεικτική είναι και μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters, σύμφωνα με την οποία μόνον το 29% των αμερικανών πολιτών θεωρούν ότι οι επικεφαλής άλλων κρατών και κυβερνήσεων θα σέβονται τον Τραμπ.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ομπάμα ήταν 67% και για τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο 49%.

Η Μελάνια εμφανίστηκε... στο Τwitter

Ίσως μπορέσει η Πρώτη Κυρία να ανεβάσει κάπως τη δημοτικότητα του άνδρα της.

Eurasia Group: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια του πλανήτη»   | iefimerida.gr 3

Κατά την επίσημη επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε η Μελάνια Τραμπ έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση ως Πρώτη Κυρία. Ξενάγησε την κυρία Άκι Άμπε σε Ιαπωνικό μουσείο στο Delray Beach της Φλόριντα και τάισε κυπρίνους. Το 46χρονο πρώην μοντέλο, που δεν έχει και σε μεγάλη εκτίμηση τα social media, έδωσε ξαφνικά το παρών στο Twitter, ανεβάζοντας τρία tweets σε μια μέρα στο λογαριασμό της Πρώτης Κυρίας!

We are responsible for empowering our next generation with values #powerofeverychild #Powerofthefirstlady pic.twitter.com/L1FcuTNKwg

Proud to share part of my family history with Mrs. Abe @BBTSchurch where @POTUS & I were married, where we celebrate and we pray pic.twitter.com/t6VfQIPHDV

Thank you @morikamimuseum for the inspirational presentation of your sacred gardens & life & culture in Japan. pic.twitter.com/JxfwaPjX06


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ