Επιβολή «φόρου Τόμπιν» σε όλη την Ευρώπη ζητούν οι Γάλλοι - iefimerida.gr

Επιβολή «φόρου Τόμπιν» σε όλη την Ευρώπη ζητούν οι Γάλλοι

Επιβολή «φόρου Τόμπιν» σε όλη την Ευρώπη ζητούν οι Γάλλοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή της ότι ένας φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστός ως φόρος Τόμπιν, θα έχει νόημα αλλά μόνο εάν υιοθετηθεί από όλη την Ευρώπη εξέφρασε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, σε συνέχεια των χτεσινών δηλώσεων του Νικολά Σαρκοζί.

«Αυτός ο φόρος δεν έχει νόημα, παρά εάν υιοθετηθεί από την Ευρώπη, διότι εάν η Γαλλία τον επιβάλει μόνη, φυσικά θα παρακαμφθεί» δήλωσε η Βαλερί Πεκρές στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτόν το ενδεχόμενο μονομερούς εισαγωγής του φόρου από τη Γαλλία. «Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε του εταίρους μας γύρω από την ανάγκη επιβολής αυτού του φόρου», είπε η Βαλερί Πεκρές αναφερόμενη στη Γερμανία , την Ιταλία και τη σχετική οδηγία που έχει επεξεργασθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ιδέα συνίσταται στο ότι η Γαλλία υιοθετεί το σχέδιο της οδηγίας και κάνει την εκκίνηση, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα» που είναι αναγκαίο «για να αποτελέσει την ατμομηχανή (της υιοθέτησης) αυτού του φόρου, όπως υπήρξε πάντοτε (η Γαλλία)», είπε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του μέτρου αυτού σε συμπληρωματικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, η υπουργός απάντησε: "Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε χθες στο Βερολίνο την υπόσχεσή του για την επιβολή του νόμου αυτού στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι μπορεί να τον επιβάλει μονομερώς, απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η οποία επέμεινε ότι τάσσεται υπέρ μίας συντονισμένης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ