Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ - iefimerida.gr

Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας με μεγάλη πλειοψηφία από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Ο Σταϊνμάιερ έλαβε 931 ψήφους σε σύνολο 1.239 έγκυρων ψηφοδελτιών στην ειδική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Βρέθηκαν επίσης 14 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 103 εκλέκτορες απείχαν.

Όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα όλοι οι εκλέκτορες σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Σταϊνμάιερ, εκτός από μερικές δεκάδες μέλη του λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα αυτό δεν έχει βουλευτές στη Μπούντεσταγκ αλλά εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση.

Η AfD είχε προτείνει δικό της υποψήφιο για την προεδρία της Γερμμανίας, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους.

"Τον εμπιστεύομαι ότι θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σ' αυτές τις δύσκολες εποχές", είπε για τον Σταϊνμάιερ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά την ψηφοφορία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον νέο ομόλογό του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. Οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούν πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ | iefimerida.gr 0
Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ | iefimerida.gr 1
Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ | iefimerida.gr 2

Φωτογραφίες: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ