Spectator: Στη Γαλλία η Λεπέν αντιμετωπίζει μια ελίτ που ψυχορραγεί [εικόνες] - iefimerida.gr

Spectator: Στη Γαλλία η Λεπέν αντιμετωπίζει μια ελίτ που ψυχορραγεί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εβδομαδιαίο περιοδικό The Spectator έβαλε τις γαλλικές εκλογές στο εξώφυλλό του την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Το συντηρητικό περιοδικό της Βρετανίας ανησυχεί από την πολιτική επανάσταση που διαπερνάει τη χώρα και που ενέχει κινδύνους να φέρει στην εξουσία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

«Μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν θα προκαλούσε τη σοβαρότερη κρίση που γνωρίσαμε εδώ και μισό αιώνα. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει τις εκλογές, το σύστημα έχει βυθιστεί στα προβλήματα ως τον λαιμό», γράφει.

Το βρετανικό περιοδικό θέτει μια σειρά ανησυχητικών ερωτημάτων για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία.

Spectator: Στη Γαλλία η Λεπέν αντιμετωπίζει μια ελίτ που ψυχορραγεί [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Βρίσκεται η Γαλλία στα πρόθυρα μιας πολιτικής επανάστασης; Ηδη τέσσερις συστημικοί υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία -δύο πρώην πρόεδροι και δύο πρώην πρωθυπουργοί- αποκλείστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν από τους ψηφοφόρους, ενώ ένας ακόμη, ο Φρανσουά Φιγιόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ίδια μοίρα. Η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχείται από τα αουτσάιντερ, κυρίως από τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και έναν νεαρό πρώην τραπεζίτη, τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι Σοσιαλιστές εξέλεξαν έναν εκκεντρικό αριστερό, τον Μπενουά Αμόν...», γράφει.

«Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την αναταραχή που επικρατεί στο λίκνο των ευρωπαϊκών επαναστάσεων; Για τι είδους αναταραχές πρόκειται, σοσιαλιστική, φιλελεύθερη ή εθνικιστική; Τα αουτσάιντερ θα ηττηθούν για μια ακόμη φορά από ένα εκλογικό σύστημα που έχει στηθεί για να τους κρατάει εκτός εξουσίας;», προσθέτει.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό, η πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία οφείλεται εν μέρει στη φύση της χώρας, «που παλεύει ανάμεσα σε μικρο-σπασμούς αλλαγών και μακρείς περιόδους ακινησίας».

Αλλά αυτή η αβέβαιη εποχή μπορεί να σπάσει τη ρεπουμπλικανική παράδοση της Γαλλίας; «Το κεντρικό ερώτημα αυτών των προεδρικών εκλογών είναι αν το ρεπουμπλικανικό ένστικτο υπάρχει πάντα στη Γαλλία. Αν δεν υπάρχει, τότε η Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει», γράφει το Spectator.

Αυτή η υπόθεση εργασίας δεν αποκλείεται από το περιοδικό, το οποίο εκτιμά ότι η κρίση στη Γαλλία είναι αυτή τη φορά «κάτι περισσότερο από απλά ρητορική: πολλοί ψηφοφόροι έχασαν την πίστη τους στα παραδοσιακά κόμματα και βλέπουν την αλλαγή να προέρχεται από σχήματα εκτός συστήματος».
Συμπέρασμα; «Η Μαρίν Λεπέν θα κερδίσει πολλές περισσότερες ψήφους από κάθε άλλη φορά και θα δουλέψει σκληρά για τις προσεχείς εκλογές», γράφει.

Spectator: Στη Γαλλία η Λεπέν αντιμετωπίζει μια ελίτ που ψυχορραγεί [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το περιοδικό The Spectator είναι θεσμός στον βρετανικό Τύπο. Ιδρύθηκε το 1828 και είναι το κατεξοχήν περιοδικό των διανοουμένων και των συντηρητικών πολιτικών. Διάσημο για τις αναλύσεις και για τον κοφτερό του τόνο, το Spectator ανήκει στον ίδιο όμιλο (από το 1989) με την Daily Telegraph.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Spectator Γαλλία ελίτ Λεπέν ψυχορραγεί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ