Στην Τουρκία σήμερα ο διευθυντής της CIA, ενώ ο Ερντογάν επιδιώκει «νέα αρχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Στην Τουρκία σήμερα ο διευθυντής της CIA, ενώ ο Ερντογάν επιδιώκει «νέα αρχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο επικεφαλής της CIA φθάνει σήμερα σε μια «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία».

Έτσι τουλάχιστον είχε περιγράψει την Τουρκία ο Μάικ Πομπέο σ’ ένα tweet του στις 16 του περασμένου Ιουλίου προσθέτοντας ειρωνικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι τόσο δημοκρατική όσο και το Ιράν...

Από τον περασμένο Ιούλιο, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην βουλευτής του Κάνσας επελέγη τον Νοέμβριο ως νέος επικεφαλής της CIA από τον Ντόναλντ Τραμπ και... διέγραψε τον λογαριασμό του -@RepMikePompeo- στο Twitter.

Στην Τουρκία σήμερα ο διευθυντής της CIA, ενώ ο Ερντογάν επιδιώκει «νέα αρχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 0

Από τις 23 Ιανουαρίου ο 53χρονος Πομπέο έχει αναλάβει επισήμως τα ηνία της CIA. Kαι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό το κάνει... στην Τουρκία -όπως συμφώνησαν προχθές στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Τραμπ με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ δύο θέματα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών: ο ρόλος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG -που υποστηρίζουν και εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ- στη μάχη κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Κι η τύχη του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου επιζητεί διακαώς η Άγκυρα.

Και στα δύο αυτά θέματα ο Ερντογάν είχε έρθει σε κόντρα με την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρούσε τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία ως αξιόπιστο εταίρο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και γι’ αυτό τους έστελνε όπλα και εκπαιδευτές. Αλλά η Άγκυρα θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας -λόγω των στενών τους σχέσεων με το PKK- «τρομοκράτες».

Όσον αφορά στον Γκιουλέν, η Άγκυρα απαίτησε την έκδοσή του «ενορχηστρωτή», όπως τον θεωρεί, του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, αν και ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξή του. Όμως η κυβέρνηση Ομπάμα παρέπεμψε στην ανεξάρτητη αμερικανική Δικαιοσύνη υπογραμίζοντας ότι θα πάρει χρόνια η απόφαση για την έκδοση του Γκιουλέν , που ζει εδώ και 17 χρόνια στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν φραστικά πυρά απ’ την Άγκυρα, με εμπίστους του Ερντογάν να κατηγορούν τους τελευταίους μήνες τη CIA ότι κατηύθυνε τον Γκιουλέν και προετοίμασε το πραξικόπημα. Ακόμη κι ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε -αόριστα- για «ξένο δάκτυλο» στην απόπειρα ανατροπής του.

Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλέπει σε μια νέα αρχή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις τώρα που είναι ο Τραμπ στα πράγματα. Διεπίστωσε άλλωστε ότι ο αμερικανός ομόλογός του δεν διστάζει να κάνει ανοίγματα σε ηγέτες που χαρακτηρίζονται από πολλούς «αυταρχικοί», όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν κι ο Αιγύπτος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Και έσπευσε να τον πάρει υπό την προστασία του κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι φέρονται άδικα στον Τραμπ.

Το αξιοσημείωτο εν προκειμένω είναι ότι ο Ερντογάν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος του Ισλάμ, ποίησε την νήσσαν όσον αφορά στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, που απαγορεύει στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα περιμένει εναγωνίως να παρουσιάσει το αμερικανικό Πεντάγωνο στα τέλη Φεβρουαρίου το νέο σχέδιό του για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας θα αναθέσει ρόλο κλειδί στον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του στη Συρία, αποσύροντας την υποστήριξή της προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Άλλωστε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει πολλάκις ότι οι στρατιώτες του θα φθάσουν πρώτοι – πριν από τους Κούρδους- στη Ράκα και θα αλώσουν την de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία. Η Άγκυρα προσδοκά ακόμη ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αναθέσει σε τουρκικά στρατεύματα την επιτήρηση των ζωνών ασφαλείας για πρόσφυγες εντός συριακού εδάφους, που οραματίζεται ο Τραμπ.

Όμως η κατάσταση επί του εδάφους διαψεύδει τις ελπίδες του Ερντογάν. Προσκρούοντας στη λυσσαλέα αντίσταση των τζιχαντιστών τα τουρκικά στρατεύματα έχουν κολλήσει εδώ και μήνες προ των πυλών της Αλ Μπαμπ, που απέχει κάπου 200 χλμ απ’ τη Ράκα, την ώρα που οι κουρδικές πολιτοφυλακές έχουν φθάσει σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων απ’ το προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους»: ένα προβάδισμα που δύσκολα μπορεί να καλύψει ο τουρκικός στρατός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ