Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας αισθαντικός Πάμπλο Νερούδα έρχεται απέναντι στον αναιδή «Lego Μπάτμαν», τις σέξι «Πενήντα πιο σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι» και το διαπλανητικό παραμύθι «Το Διάστημα Ανάμεσά μας».

Ένα ενδιαφέρον μείγμα ταινιών, που μαζί με τον «Αυτοκράτορα» και το «Γλυκό Φασόλι» προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για μια κινηματογραφική απόδραση, μακριά απ’ το επίμονο κρύο του Φεβρουαρίου.

Νερούδα Βιογραφική, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0


Neruda
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραϊν
Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ, Λουίς Νιέκο, Μερσέντες Μοράν, Αλφρέντο Κάστρο Αντονία Ζέγκερς

Τι Συμβαίνει:
Τρυφερή ποιητική ψυχογραφία, για έναν ποιητή που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία με το ποιητικό του έργο.
Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν χωρά σε μια αμερικανική ταινία ακόμα κι αν σκηνοθέτης είναι ο εξαιρετικός Χιλιανός Πάμπλο Λαραϊν. Θα ήταν λάθος να πούμε πως πρόκειται για μια βιογραφική ταινία.
Είναι ένα φιλμ που δανείζεται ελεύθερα κάποια δραματικά βιογραφικά στοιχεία για να μιλήσει για τον Πάμπλο Νερούδα.
Ο σκηνοθέτης (έξυπνα φερόμενος) φιλοτεχνεί με μικρές κινηματογραφικές ψηφίδες ένα πορτραίτο του μεγάλου Χιλιανού Νομπελίστα με αφορμή τη δίωξή του από το αυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του, την καταδίωξη του και τελικά την απόδρασή του.
Είμαστε στα 1948 κι ένας αστυνομικός ονόματι Όσκαρ Πελουσουνώ (Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή.
Ο Νερούδα παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι με τους διώκτες του, στην αρχή κρύβεται κι ύστερα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, παρέα με την τρίτη γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ.
Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει το μεγάλο ποίημα «Canto General», το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Λαραϊν μας περιγράφει έναν αισθησιακό, ηδονιστικό, αλλά ενεργά πολιτικό άνθρωπο, στρατευμένο στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος από το οποίο παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του.
Ένας πληθωρικά αισθησιακός χαρακτήρας, συχνός επισκέπτης οίκων ανοχής ακόμα και ως γερουσιαστής, που δεν διστάζει να ντυθεί γυναίκα για να αποφύγει την σύλληψη σε μια επιδρομή της αστυνομίας σε ένα τέτοιο χώρο!
Ο Λαραϊν σκιαγραφεί τον ποιητή μέσα από μεγάλους ποιητικούς μονολόγους του διώκτη του Πελουσουνώ.
Μέσα από το δίπολο καταζητούμενου και διώκτη ο σκηνοθέτης σκιτσάρει την ύπαρξη του μεγάλου ποιητή που του αρέσει να προκαλεί και να εξευτελίζει τους διώκτες του.
Μια ενδιαφέρουσα ταινία που αποζημιώνει τον θεατή της καθώς αποφεύγει έξυπνα την πεπατημένη μιας βαρετής βιογραφίας και δίνει την ουσία της ποιητικής ύπαρξης του Νερούδα χωρίς να τον αγιογραφήσει.

Το Διάστημα Ανάμεσά μας Φαντασίας ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1


The Space Between Us
Σκηνοθεσία: Πίτερ Τσέλσομ
Παίζουν: Έισα Μπάτερφιλντ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Κάρλα Γκουτζίνο, Γκάρι Όλντμαν

Τι Συμβαίνει:
Διαπλανητικό νεανικό παραμύθι με όλη τη σημασία της λέξεως.
Στηρίζεται βέβαια στην ριψοκίνδυνη ιδέα πώς μια αστροναύτης της ΝΑΣΑ που πάει σε πειραματικό ταξίδι στον Άρη είναι έγκυος! Λες και τη στέλνουν για πασχαλιάτικα ψώνια στην Οξφορντ στρήτ! Ας είναι.
Επειδή τα χάμπουργκερς έχουν πάντα πίκλες έτσι και οι παραμυθένιες ταινίες έχουν πάντα παραμυθένιες υποθέσεις!
Τελικά στο διάστημα γεννιέται ο Γκάρντνερ ( Έισα Μπάτερφιλντ που έπαιζε στο Hugo του Σκορτσέζε με μια μόνιμη απορία στα μάτια) ο οποίος μεγαλώνει σαν το παιδί θαύμα στον μακρινό Κόκκινο Πλανήτη καθώς τον ανατρέφουν επιστήμονες και τα chat rooms του internet. Πλην όμως τα ορφανά έχουν την κακή συνήθεια να ψάχνουν τους φυσικούς γονείς τους.
Έτσι κι ο ψιλόλιγνος Γκάρντνερ όταν σβήνει 16 κεράκια αποφασίζει πως θέλει να γνωρίσει τον αληθινό πατέρα του στη Γη. Μια και δυο, η ΝΑΣΑ κάνοντας δεκτό το δίκαιο συνδικαλιστικό του αίτημα, τον μεταφέρει στη Γη όπου βέβαια η καρδιά του δύσκολα μπορεί να αντέξει τη βαρύτητα. Ο Γκάρντνερ όμως θα το ρισκάρει δυνατά στοιχηματίζοντας τον Πλατανιά με Χι ημίχρονο, άσσο τελικό και over στα γκολ.
Θα αποδράσει χαρούμενα από το γήινο νοσοκομείο που κρατείται και με τη βοήθεια της ιντερνετικής οnline ξανθιάς φίλης του που είναι μόνιμος κάτοικος Γης και οδηγάει χωρίς κράνος Norton Commando με φτιαγμένο τιμόνι, θα ψάξει να βρει το μπαμπά του με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας όπως ο Σαμ Σπέιντ ψάχνει το δολοφόνο στα στέκια των ναρκομανών του Λος Άντζελες.
Κατά τη διάρκεια της μελοδραματικής αυτής, έρευνας και καθώς καταδιώκεται από τον επικεφαλής του αρειανού προγράμματος στη Γη (Γκάρυ Όλντμαν) ερωτεύεται σφόδρα την νεαρή μοτοσικλετίστρια Τάλσα (Μπριτ Ρόμπερτσον) και η καρδιά του χτυπά δυνατά γι’ αυτήν.
Σε στιλ ρόουντ μούβι, θα ζήσουμε όλη την έρευνα για τον μπαμπά και το νεανικό φλερτ του Γκάρντνερ, μέχρι ο νεαρός … αρειανός να καταλάβει πως το χάμπουργκερ που τρώμε στη γη έχει τέλεια γεύση με λιωμένο τυρί γκούντα μέσα και πως όταν φιλάμε ερωτικά ενώνουμε τα τρεμάμενα χείλη μας απαλά, χωρίς γλώσσα και τέτοιες αηδίες.
Τελικά η καρδιά του παιδιού δεν θα αντέξει τόση χοληστερίνη και τόσες συγκινήσεις και θα ζητήσει βοήθεια…
Ο Πήτερ Τσέλσομ χτίζει μέσα από χιλιοπαιγμένα κλισέ ένα ακόμα νεανικό ρομαντικό παραμύθι αναζήτησης ταυτότητας και ενηλικίωσης που αναπτύσσεται στο αχανές διάστημα και προσγειώνεται μάλλον άτσαλα στη τοσοδούλα Γη μας.


Η Ταινία LEGO Batman Animation ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2


Μεταγλωτισμένη
Σκηνοθεσία: Κρις ΜακΚέι

Τι Συμβαίνει:
Xαριτωμένο αλλά εκκωφαντικά Αμερικάνικο animation (στη βερσιόν με υπότιτλους) με συρραφή από αμερικάνικα αστεία και καταστάσεις γύρω από την “Μπατμανική» κουλτούρα που για να ευχαριστηθεί κάποιος πρέπει να είναι γνώστης πράγμα το οποίο σημαίνει να έχει παρακολουθήσει τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές Μπάτμαν και να ξέρεις όλα τα τερτίπια και τα inside jokes.
Ο Lego Batman με αυθάδικο και τολμηρό χιούμορ πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την χιουμοριστική χιονοστιβάδα απενάντι στον Τζόκερ (ποιον άλλον) ο οποίος φυσικά θέλει να καταστρέψει το Γκόθαμ Σίτυ. (Τι άλλο)
To κουκλάκι Lego Batman είναι φοβερά εγωιστής. Εν τούτοις θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλους για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.
Μια τεραστίων διαστάσεων μαρκετίστικη κίνηση της LEGO που θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις της στα ύψη.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού συνοδεύεται από γεμάτο ενέργεια γνήσιο Μπατμανικό αυτοσαρκασμό, αλλά και έξυπνο χιούμορ που παρωδεί άλλες ταινίες.
Οι έξυπνες ατάκες έχουν σωστό χιούμορ και είναι απαλλαγμένες από πικάντικες χυδαιότητες, προσβολές και τολμηρά αστεία παρόμοιων ταινιών, όπως είναι της μόδας εσχάτως.
Πολύχρωμο άτακτο και διαβολικό καρτούν για μικρούς αλλά κυρίως για μεγάλους!

Πενήντα πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι Δράμα, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3


Fifty Shades Darker
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φόλεϊ
Παίζουν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Κιμ Μπάσινγκερ, Χιου Ντάνσι, Μαξ Μαρτίνι, Τάιλερ Χέχλιν, Ρίτα Όρα, Μάρσα Γκέι Χάρντεν

Τι Συμβαίνει:
Ακόμα πενήντα αποχρώσεις του γκρι με φαντασιώσεις λίγο πιο σκοτεινές, που υπόσχονται να σκανδαλίσουν το κοινό που ακολουθεί πιστά τη γνωστή κινηματογραφική saga.
Μια ηλεκτρισμένη σχέση σ’ ένα δραματικό αισθησιακό φιλμ που ταιριάζει όπως το λεμόνι στο σολομό, με τις άγιες ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου που έρχονται...
Στη συνέχεια του “Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι” , η Αναστασία προσπαθεί να αφήσει τον Κριστιάν και να ξεπεράσει τη σχέση αυτή.
Ο Κριστιάν όμως δε το βάζει κάτω. Την πείθει να επαναλάβουν το ειδύλλιο τους , με τους όρους που θέλει η Αναστασία η οποία τελικά λυγίζει μετά από δυο ανθοδέσμες. Καθώς το ζευγάρι αρχίζει κανονική σχέση, το παρελθόν του Κριστιαν επιστρέφει και βάζει σε κίνδυνο τον καινούργιο έρωτα.
Τέλεια γυαλιστερή σέξυ παραγωγή, έρωτας μετ’ εμποδίων και φοβερά ερωτικά διλήμματα στα όρια της γραφικότητας.

Land Of Mine Δράμα, Γερμανία / 2015

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Τρέηλερ:
Under sandet
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Ζέντβλιτ
Παίζουν: Ρόλαντ Μέλερ, Λούις Χόφμαν, Τζόελ Μπάσμαν, Εμίλ Μπέλτον, Όσκαρ Μπέλτον, Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ

Τι Συμβαίνει:
Μια ιστορία που εκτυλίσσεται τον Μάιο του 1945, λίγες ημέρες μετά το τέλος του πολέμου, και αφηγείται το πώς μια ομάδα Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου οδηγήθηκαν στη Δανία και υποχρεώθηκαν να αφοπλίσουν τις δύο εκατομμύρια νάρκες που είχαν θάψει οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά μήκος της Δυτικής ακτής.
Επικεφαλής αυτών των εξασθενημένων νεαρών ανδρών που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα είναι ο Λοχίας Καρλ Λέοπολντ Ράσμουσεν.
Όπως και τόσοι άλλοι Δανοί συμπατριώτες του, έτσι κι ο ίδιος τρέφει ένα βαθύ μίσος για τους Γερμανούς, μετά από τις κακουχίες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της κατοχής. Αφήνει την οργή του να ξεσπάσει στους αιχμαλώτους, ώσπου μια μέρα ένα τραγικό συμβάν θα τον κάνει ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον εχθρό – ακόμα κι αν είναι πια πολύ αργά.

Αυτοκρατορία Θρίλερ, ΗΠΑ / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5


Imperium
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Ραγκούσις
Παίζουν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Τόνι Κολέτ, Μπερν Γκόρμαν, Τρέισι Λετς

Τι Συμβαίνει:
Φιλμ που καταγράφει, χωρίς να σχολιάζει (ευτυχώς), το διαχρονικό φαινόμενο της ένοπλης τρομοκρατίας στην Αμερική.
Μιας τρομοκρατίας που δεν έρχεται αποκλειστικά από εισαγόμενους μουσουλμάνους του ISIS αλλά από ντόπιους υπαρξιακά χαμένους αμερικανούς «πατριώτες», που αναγάγουν όλα τα στραβά της πατρίδας τους στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν στην Λευκή Επικράτηση μέσω μιας επανάστασης της Αρίας φυλής.
Πράγματα κομμάτι μπερδεμένα, από προκατειλημμένους άουτσάιντερς του κοινωνικού συστήματος, που μπλέκουν τη πανκ κουλτούρα, τον μαχητικό μιλιταρισμό και την φυλετική υπεροχή σε μια θλιβερή και πικάντικη σαλάτα.
Στα σπλάχνα μιας τέτοιας προσκοπικού τύπου οργάνωσης (της Αryan Alliance) θα διαταχθεί να παρεισφρήσει ο Νέιθαν (Ντάνιελ Ράντκλιφ) ένας ιδεαλιστής «πρακτοράκος» του FBI ώστε να ανακαλύψει το τρομοκρατικό χτύπημα που μαγειρεύουν, με έξι κουτιά ραδιενεργό καίσιο που έχουν στην κατοχή τους.
Αφού κουρέψει το κεφάλι του και μεταμορφωθεί σε έναν ρατσιστή ριζοσπαστικοποιημένο αλήτη θα μπει στην οργάνωση και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού.
Ταυτόχρονα θα δίνει αναφορές στην προϊσταμένη του για τις δραστηριότητες της οργάνωσης.
Το φιλμ αυτό, με το χοντροκομμένο σενάριο και τις βολικές λύσεις σε κάθε τι που προκύπτει, θα σώσει ο πολύ καλός Ντάνιελ Ράντκλιφ (Χάρρυ Πότερ) που εδώ για μια ακόμα φορά πετάει από πάνω του όλη τη γλίτσα των ταινιών με τους μαθητευόμενους μάγους και βγάζει καθαρά το υποκριτικό του ταλέντο που τον μεταμορφώνει πειστικά από νερντ πράκτορα του FBI σε σκληροτράχηλο ρατσιστή Νέιθαν με μια συναρπαστική άνεση.
Αν υπάρχει κάτι το καινούργιο που αξίζει να δεις σ’ αυτό το ρουτινιάρικα σκηνοθετημένο και ύποπτα περίεργο φιλμ, είναι η cool εμφάνιση του ώριμου πια Ράντκλιφ.


Γλυκό Φασόλι Δράμα, Γαλλία / 2015

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 6


Sweet bean / An
Σκηνοθεσία: Ναόμι Καουάσι
Παίζουν: Κιρίν Κικί, Μασατόσι Ναγκάσε, Κιάρα Ουσίντα

Γλυκό Φασόλι / Sweet Bean - Trailer GREEK from MoovieReel on Vimeo.

Τι Συμβαίνει:
Ο Σεντάρο έχει ένα μικρό αρτοποιείο που σερβίρει ντοραγιάκι (γλυκά γεμιστά με μια πάστα κόκκινου φασολιού, που λέγεται «αν»). Όταν μια γηραιά κυρία, η Τοκούε, προσφέρεται να τον βοηθήσει στην κουζίνα, δέχεται διστακτικά. Αλλά, όπως φαίνεται, τα χέρια της Τοκούε γίνονται μαγικά όταν κάνει «αν».
Χάρη στη μυστική της συνταγή, η μικρή επιχείριση ανθίζει. Και με τον καιρό, ο Σαντάρο και η Τοκούε θα ανοίξουν την καρδιά τους για να αποκαλύψουν παλιές πληγές.


Η Κλούβα Πολιτικό Δράμα, Αίγυπτος / 2016

Νέες ταινίες: 50 αποχρώσεις του Γκρι με πιο σκοτεινές φαντασιώσεις [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 7


Eshtebak / Clash)
Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ
Παίζουν: Νέλι Καρίμ, Χάνι Αντέλ, Ταρίκ Αμπντέλ Αζίζ, Μαχμούντ Φάρες, Ελ Σαμπάι Μοχάμεντ, Αχμέντ Αμπντελαχαμίντ Χέφνι

Τι Συμβαίνει:
Ενδιαφέρουσα ταινία για την Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, που δίνει μια ανάγλυφη εικόνα για το κλίμα που επικράτησε στη χώρα κατά την πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία στο 2013.
Η ταινία κινείται πάνω σε μια απλή αλληγορία και στηρίζεται σε μια θεατρική ιδέα, η οποία όμως εμποδίζει την ανάπτυξη της κινηματογραφικότητας του πονήματος. Έχουμε είκοσι περίπου ανθρώπους κλεισμένους σε μια κλούβα που προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να επιβιώσει σε μια ταργμένη νύχτα.
Στα πλην της ταινίας η αδέξια αλλά και κουραστική κίνηση της κάμερα που κινείται ακατάπαυστα μέσα σε ένα κλειστό χώρο, χωρίς ουσία, πέρα δώθε και πάνω κάτω, προσπαθώντας να μας μεταδώσει την ασάφεια και τη ρευστότητα των γεγονότων καθώς τα πάντα συμβαίνουν στο πίσω μέρος μια αστυνομικής κλούβας μέσα στην οποία κρατούνται Αιγύπτιοι διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η κλούβα διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις υπονοώντας την άναρχη πορεία της Αιγύπτου, σ’ εκείνες τις κρίσιμες ώρες.
Το πόνημα διανθίζεται από χαριτωμένα (λέμε) επεισόδια γυμνασιακού επιπέδου όπως τη στιγμή που προκύπτει ένα πρόβλημα στο πού θα μπορέσει να ανακουφιστεί ένας από τους κρατούμενους και οι αστυνομικοί του προσφέρουν ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι που του το κλέβει κάποιος άλλος συγκρατούμενος του.
Άλλες φορές τα δραματικά επεισόδια έχουν να κάνουν με τις πολιτικές διαφορές των κρατουμένων που παραμένουν σε καφενειακή τροχιά στην αντιμετώπισή τους και δεν λύνονται ποτέ.
Η ταινία λέγεται ότι έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις σε διάφορα φεστιβάλ.
Η σκληρή πραγματικότητα όμως μάλλον τους διαψεύδει καθώς από το φιλί δεν βγαίνει πρίγκηπας, αλλά βάτραχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ