Διατρέχοντας την κρίση και ατενίζοντας το μέλλον - iefimerida.gr

Διατρέχοντας την κρίση και ατενίζοντας το μέλλον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Πού είμαστε και πού πάμε;» ο Στάθης Καλύβας μιλάει για την Ελλάδα της κρίσης, για εκείνα που προηγήθηκαν και εκείνα που ακολούθησαν, για τον ιστορικό Ιούλιο του 2015, για τα σημερινά δεδομένα και τις επιλογές που εμφανίζονται μπροστά μας.

Ο συγγραφέας ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

«Γιατί ξέσπασε η κρίση; Γιατί έχει τέτοιο βάθος και διάρκεια; Πώς εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο αντιδράσαμε; Μπορεί τελικά να βγει κάτι καλό από όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία;» Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Yale και τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση και ατενίζοντας το μέλλον» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα τα οποία έχουν διαμορφώσει το παρόν και συνεχίζει με τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις οποίες αναζητά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς συγκυρίες. Τα κείμενά του επικεντρώνονται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης και στις επιπτώσεις της κρίσης. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 που, αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν είναι και λίγες. Άλλα θέματα που τον απασχολούν είναι το μεγάλο ζήτημα της παιδείας και το μέλλον των σημερινών νέων –ας μην ξεχνάμε πως ο συγγραφέας είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Σε αντίθεση με τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί σχετικά με την «διαρροή των εγκεφάλων» στα χρόνια της κρίσης, ο συγγραφέας σημειώνει ότι «δεν αποτελεί τη χαριστική βολή για τη χώρα, αλλά μια από τις λίγες παρακαταθήκες της ανόρθωσης». Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην «τέχνη της ερμηνείας» και δίνει απαντήσεις στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε κριτικά τη σύνθετη ρευστή πραγματικότητα, καθώς ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας είναι η «πληροφορία» και το πώς αυτή διαχέεται, χωρίς φίλτρα πια, μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «Πού είμαστε και πού πάμε;» είναι ένας συγκεντρωτικός τόμος των άρθρων που έχει γράψει τα τελευταία χρόνια ο Στάθης Καλύβας. Συχνά αφορμή είναι μια στιγμή της επικαιρότητας και άλλοτε γενικότεροι προβληματισμοί για όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω του. Οι αναγνώστες που παρακολουθούν την τακτική του αρθρογραφία δεν θα μάθουν κάτι καινούργιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα άρθρα είναι συγκεντρωμένα σε θεματικές ενότητες που έχουν μια λογική σειρά, διευκολύνει την ανάγνωση και αναδεικνύει τις σκέψεις και τις απόψεις του διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα. Διαβάζοντας ή ξαναδιαβάζοντας τα άρθρα του βιβλίου, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πόσα πολλά και σημαντικά έχουν συμβεί μέσα σε μια επταετία, πόσο πυκνός είναι πια ο χρόνος και πόσο επιτακτική πια είναι η ανάγκη να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Σημειώνουμε ότι, όπως ακριβώς και στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του «Καταστροφές και θρίαμβοι», ο Στάθης Καλύβας παραμένει αισιόδοξος. Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι «τα τελευταία εφτά χρόνια κυριάρχησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αντί της αυτογνωσίας και της διόρθωσης των σφαλμάτων που κάναμε ως κοινωνία. Όσο όμως επιμένουμε να πορευόμαστε στους λάθος δρόμους, τόσο θα παραμένουμε παγιδευμένοι στο τέλμα, με το φάσμα της καταστροφής να επικρέμεται πάνω μας. Αντίθετα από πολλούς (τους περισσότερους;), θεωρώ πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει το μεγάλο άλμα καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκμεταλλευθούμε σωστά».

Το βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Πού είμαστε και πού πάμε;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, στις 9 το βράδυ. Στο Public στο Σύνταγμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος και ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

INFO
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21:00
Public café, Κ. Σερβίας 1, 5ος ορ., Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ