Goldman Sachs: H λιτότητα φέρνει ύφεση και η ύφεση νέα λιτότητα - iefimerida.gr

Goldman Sachs: H λιτότητα φέρνει ύφεση και η ύφεση νέα λιτότητα

Goldman Sachs
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενάντια στη λιτότητα καταφέρεται με έκθεσή της η Goldman Sachs χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας προκειμένου να στηρίξει την άποψη πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες περικοπές οδηγούν τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης στον φαύλο κύκλο των χαμένων στόχων και της οικονομικής αδυναμίας.

Στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας αναφέρεται πως οι δυνατότητες για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι περιορισμένες.

Για τον λόγο αυτό η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη στιγμή που τα προγράμματα προσαρμογής των εν λόγω χωρών επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά μέτρα τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επικαλούμενη την ελληνική εμπειρία η Goldman Sachs αναφέρει πως οι αρχές έχουν πια καταλάβει πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για το έλλειμμα, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο χαμένων στόχων, μεγαλύτερης λιτότητας, οικονομικής αδυναμίας και μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως εφεξής αντί να ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από την περιφέρεια η άσκηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μετατοπιστεί προς το σχεδιασμό ενός νέου δημοσιονομικού καθεστώτος με πιο μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.

Ακόμη, με δεδομένη τη βαθιά ενοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οικονομιών της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs θεωρεί πως είναι απίθανο μία και μόνο χώρα να εξέλθει από το ευρώ και να βρεθεί σε απομόνωση, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ευρύτερη κατάρρευση.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας από οικονομική, πολιτική και ψυχολογική άποψη η άτακτη έξοδος μιας αδύναμης ή και μεγαλύτερης χώρας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια ευρύτερη κρίση και θα τροφοδοτούσε τις «προσδοκίες» για νέες εξόδους από το ευρώ.

«Γενικότερα, όταν η δήθεν αμετάκλητη δέσμευση για την νομισματική ένωση διαρραγεί, οι σταθεροποιητικοί μηχανισμοί που προκύπτουν από τη δέσμευση αυτή θα καταρρεύσουν. Εν ολίγοις, η έξοδος μιας μόνο χώρας είναι απίθανο να παραμείνει μεμονωμένο γεγονός και θα γίνει γρήγορα συστηματική», τονίζεται στην ανάλυση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ