Ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida: «Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 4,5 δισ.» - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida: «Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα 4,5 δισ.»

Φωτογραφίες: Intimenews
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ελπίδες ενός λιγότερο επώδυνου συμβιβασμού με το ΔΝΤ «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας ότι η Έκθεση του Ταμείου δίνει τα αναγκαία περιθώρια ευελιξίας σε όλες τις πλευρές.

Ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στο iefimerida δεν συμμερίζονται, πάντως, αυτή την αισιόδοξη ανάγνωση των όσων αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές, αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση βασίζεται στο ότι το Ταμείο δείχνει διατεθειμένο να ρίξει τις απαιτήσεις του τόσο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Αθήνα όσο και ως προς τα μέτρα για το Χρέος που πρέπει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Συγκεκριμένα, πάντα με βάση την ανάγνωση της ελληνικής πλευράς, η απαίτηση για μέτρα 4,5 δισ δεν είναι πλέον στο τραπέζι, καθώς ακόμα και το Ταμείο δεν μπορεί να αγνοήσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

Αντιθέτως, ευρωπαϊκές πηγές που έχουν στη διάθεσή τους την έκθεση, υποστηρίζουν ότι το Ταμείο επιμένει πως αν ο στόχος του πλεονάσματος παραμείνει στο 3,5%, τότε θα απαιτηθούν μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (2 μονάδες της διαφοράς από 1,5% που προβλέπει το Ταμείο + 0,5 μονάδα οι υφεσιακές επιπτώσεις), δηλαδή 4,5 δισ ευρώ. Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το “κενό”, το Ταμείο εστιάζει σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Μπορεί η Αθήνα να λειάνει τις αιχμές της έκθεσης και να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις αν ψηφίσει π.χ. μια λελογισμένη μείωση του αφορολόγητου και συμπεριλάβει ρητώς τις συντάξεις στον “κόφτη”; Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη, επισημαινοντας ότι από το Eurogroup μέχρι σήμερα ο βηματισμός είναι σημειωτόν. Συμπληρώνουν, δε, με νόημα ότι ουδείς- εκτός ίσως του Β. Σόιμπλε- γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις του ΔΝΤ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ