Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται στους Γάλλους απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ - iefimerida.gr

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται στους Γάλλους απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρή επίθεση στην παγκοσμιοποίηση και τον ισλαμικό εξτρεμισμό εξαπέλυσε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν με αφορμή την επίσημη έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης.

Μιλώντας σε τουλάχιστον 3.000 οπαδούς της, που φώναζαν «αυτή είναι η χώρα μας» η Λεπέν είπε από το βήμα της συγκέντρωσής της στη Λιόν: «το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν η Γαλλία μπορεί να είναι ένα ελεύθερο έθνος... Ο διαχωρισμός δεν είναι πλέον μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς πλέον, αλλά μεταξύ των πατριωτών και των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης».

Η Λεπέν υποσχέθηκε στις 144 δεσμεύσεις της ότι θα οδηγήσει τη Γαλλία εκτός του ευρώ κι ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι προηγούμενοι ηγέτες επέλεξαν την απορρυθμισμένη παγκοσμιοποίηση. Υποστήριξαν ότι θα είχε ευτυχή κατάληξη, το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν φρικτό. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η ισλαμιστική παγκοσμιοποίηση βοηθούν η μία την άλλη… Αυτές οι δύο ιδεολογίες στοχεύουν να γονατίσουν τη Γαλλία» ισχυρίστηκε.

Η Λεπέν δεσμεύτηκε ότι θα βάλει φραγμό στη μετανάστευση, ότι θα απελάσει όλους τους «παράτυπους» μετανάστες κι ότι μόνον γάλλοι πολίτες θα απολαμβάνουν στο εξής ορισμένα δικαιώματα, που απολαμβάνουν τώρα όλοι οι κάτοικοι της Γαλλίας, όπως η δωρεάν εκπαίδευση.

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται στους Γάλλους απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ  | iefimerida.gr 0

Αναφερόμενη η Λεπέν στην επίθεση με μαιχαίρι στο Λούβρο, προειδοποίησε ότι η απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ προδιαγράφει ένα σκοτεινό μέλλον για τη Γαλλία, όπου οι γυναίκες «θα απαγορευόταν να πηγαίνουν στις καφετέριες ή να φορούν φούστες.»

Νωρίτερα, ο Φλοριάν Φιλιπό, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, προέβλεψε αλλαγή του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση στη Λυόν: «ο κόσμος ξυπνάει. Βλέπουν το Brexit, βλέπουν τον Τραμπ και λένε μέσα τους: αξίζε να πάει κανείς να ψηφίσει.»

Το κλίμα στη συγκέντρωσή της θύμιζε κάτι ανάμεσα σε ποδοσφαιρικό αγώνα και κοντσέρτο ροκ μουσικής, σχολιάζουν ξένοι ανταποκριτές.

Με τις υποσχέσεις της η Λεπέν έχει κερδίσει αρκετή υποστήριξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για να νικήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά το πρόβλημά της είναι να επικρατήσει στο δεύτερο, όπου οι αντίπαλοί της πάντοτε κατάφερναν να προσελκύουν ψήφους από άλλα κόμματα.

Πιθανή μονομαχία Λεπέν - Μακρόν στο β' γύρο

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται στους Γάλλους απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ  | iefimerida.gr 1

Με τον υποψήφιο της Δεξιάς Φιγιόν στη δίνη του σκανδάλου Penelopegate, η Λεπέν μπορεί να βρεθεί στο δεύτερο γύρο αντιμέτωπο με τον φιλελεύθερο πρώτην τραπεζίτη και υπουργό Οικονομίας επί Ολαντ, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος. Σε μια τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα κληθεί να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό της μεταξύ δύο πολιτικών αουτσάιντερ. Στη Λυόν βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο Μακρόν μ’ ένα εντελώς διαφορετικό όραμα για τη Γαλλία: φιλοευρωπαϊκό και υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BVA-Salesforce που δημοσιεύτηκε το Σ/Κ, ο Φιγιόν δεν φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο αφού συγκεντρώνει 18-20%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση . Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να προηγείται με 25%, ακολουθεί ο ανεξάρτητος πρώην υπουργός Οικονομίας Μακρόν ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν με 16-17%.

Το ολόγραμμα του Μελανσόν

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται στους Γάλλους απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ  | iefimerida.gr 2

To

To ολόγραμμα του Αριστερού υποψήφιου Ζαν Λυκ Μελανσόν μιλούσε στους οπαδούς του στο Σεν Ντενί, κοντά στο Παρίσι, την ώρα που ο ίδιος παρίστατο στην προεκλογική συγκέντρωσή του στη Λυών.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, υποψήφιος της Αριστεράς, ο οποίος στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, μίλησε επίσης στη Λυόν εμφανιζόμενος ταυτόχρονα στο Παρίσι με τη μορφή ολογράμματος. Ο Μελανσόν, που πιάνει ένα ποσοστό γύρω στο 10% στις δημοσκοπήσεις, τάχθηκε υπέρ της αναδιανομής του πλούτου και μίλησε κατά της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ