WP: Οι πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου που παίρνει ο Τραμπ για την τριχόπτωση -Κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας - iefimerida.gr

WP: Οι πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου που παίρνει ο Τραμπ για την τριχόπτωση -Κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

Φωτογραφία: AP/ RICHARD SHIRO
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο προσωπικός γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος οφείλει τα πλούσια μαλλιά του σε ένα φάρμακο που λαμβάνει για την τριχόπτωση. Η Washington Post πήρε τη σκυτάλη των αποκαλύψεων, γράφοντας για τις παρενέργειες αυτού του φαρμάκου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο ουρολόγος Ντάνιελ Μαρτσάλικ, έχουν κατατεθεί 1.370 αγωγές σε βάρος της Merck, της εταιρείας που κυκλοφορεί σκεύασμα με την εν λόγω ουσία, την finasteride.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merck έχει το Propecia, σκεύασμα με δόση 1 milligram της ουσίας, που συνταγογραφείται για την καταπολέμηση της ανδρικής τριχόπτωσης και το Proscar- των 5 mg- για προβλήματα του προστάτη. Αν και πρόκειται για φάρμακα που συνταγογραφούνται ευρέως, ο Μαρτσάλικ σημειώνει ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες, που είναι μη αναστρέψιμες.

Τα πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές της γενετήσιας ορμής, διαταραχές εκσπερμάτισης, και διαταραχές του οργασμού, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τη διακοπή του φαρμάκου, τις οποίες είχε ανακοινώσει και η υπηρεσία τροφών και φαρμάκων των ΗΠΑ, το 2012. Ο Μαρτσάλικ αναφέρει στο άρθρο του και έρευνα του 1992 για τις εν λόγω παρενέργειες της ουσίας αυτής, τόσο στη δόση του 1 mg όσο και σε εκείνη των 5 mg, όπως και σε άλλες που ακολούθησαν με παρόμοια αποτελέσματα.

WP: Οι πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου που παίρνει ο Τραμπ για την τριχόπτωση -Κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας | iefimerida.gr 0

Ομως, πρόσφατη έρευνα έδειξε αλλαγές στα επίπεδα συγκεκριμένων στεροειδών σε άνδρες που έπαιρναν finasteride για την τριχόπτωση. Αυτά τα στεροειδή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και η παρουσία τους μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθούν μεγάλες ψυχολογικές αλλαγές, όπως η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας, που έχουν συνδεθεί με τη χρήση finasteride, γράφει ο Μαρτσάλικ.

«Το αν αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές για άτομα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, απομένει να φανεί», καταλήγει με νόημα ο γιατρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ μαλλιά τριχόπτωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ