Η Πενέλοπι Φιγιόν «αποτελειώνει» τον σύζυγό της: Δεν δούλεψα ποτέ γι'αυτόν [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Πενέλοπι Φιγιόν «αποτελειώνει» τον σύζυγό της: Δεν δούλεψα ποτέ γι'αυτόν [βίντεο]

Φωτογραφία: AP/ Christophe Ena
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το τελειωτικό χτύπημα έδωσε η ίδια η Πενέλοπι Φιγιόν, άθελά της, στον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείται ότι την πλήρωσε 900.000 ευρώ αργομισθίες, τα προηγούμενα χρόνια.


Οι αργομισθίες της κυρίας Φιγιόν έπεσαν ως πυρηνική βόμβα στο γαλλικό πολιτικό τοπίο, κατακρήμνισαν την δημοτικότητα του υποψηφίου προέδρου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, στην συντηρητική παράταξη που του ζητούν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και αναζητούν ένα σχέδιο Β, με άλλον δεξιό υποψήφιο. Ας σημειωθεί ότι η Πενέλοπι Φιγιόν δεν έχει κάνει καμία δήλωση από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν δυσκολεύεται να αποδείξει ότι πραγματικά η σύζυγός του δούλευε ως κοινοβουλευτική βοηθός του από το 1998 ως το 2013 που την είχε δηλώσει.

Η τηλεοπτική εκπομπή « Envoyé spécial » ξέθαψε μια παλιά συνέντευξη που είχε πάρει από την Πενέλοπι Φιγιόν, το 2007, μια βρετανή δημοσιογράφος. Ηταν την εποχή που ο σύζυγός της Φρανσουά Φιγιόν είχε διοριστεί πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στη συνένευξη η Πενέλοπι Φιγιόν ομολογεί απλά: «Δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του».

Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Φιγιόν εμφανίζεται ως μια γυναίκα χωρίς επάγγελμα, η οποία πλήττει. «Γράφτηκα στο πανεπιστήμιο», λέει στη δημοσιογράφο Kim Willsher, της Daily Telegraph. Μιλάει θλιμένη για τις «βαρετές» υποχρεώσεις της στην καθημερινή ζωή. Μιλάει σαν να είναι δυστυχισμένη νοικοκυρά στο σπίτι και δυστυχισμένη από την εικόνα που δίνει στα παιδιά της.

«Κατάλαβα ξαφνικά τι σημαίνει, η φασαρία, τα παιδιά...Αν δεν είχα κάνει το τελευταίο παιδί (έχει 5) σίγουρα να αναζητούσα κάποια δουλειά...» εξηγεί στην κάμερα.

«Ξαφνικά κατάλαβα ότι τα παιδιά με βλέπουν μόνο σαν μητέρα τους. Προσπαθώ να τους εξηγήσω, ξέρετε, έχω ένα πτυχίο στα γαλλικά, έχω πτυχίο Νομικής, πέρασα τις εξετάσεις για δικηγόρος, δεν είμαι τόσο χαζή όσο νομίζετε. Λέω στον εαυτό μου ότι αν ξαναγραφώ στο πανεπιστήμιο θα ξανάρχιζα να δουλεύω, θα μου έδινε κίνητρο».

Αυτή η ομολογία της Πενέλοπι Μακρόν άφησε άφωνη τη Γαλλία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από αυτή την γκριζομάλα και αμίλητη βρετανικής καταγωγής σύζυγο του Φρανσουά Φιγιόν, κρυβόταν τόσος πόνος.

Η ομολογία της «δεν υπήρξα ποτέ βοηθός του», για τον σύζυγό της, είναι τοξική, αφού δικαιώνει τους αντιπάλους του Φιγιόν που υποστηρίζουν ότι τα χρήματα ήταν αργομισθίες.

Αλλά η Γαλλία ανακάλυψε, πέρα από την αλήθεια για τις αργομισθίες, και μια άλλη Πενέλοπι Φιγιόν. «Μορφωμένη, με πτυχία, θυσίασε όλη τη ζωή της για τα παιδιά της και για την καριέρα του άντρα της. Είναι τόσο ειλικρινής αυτή η ομολογία που δύσκολα θα αναγνώριζες κάποιον που σκόπιμα πήρε δημόσιο χρήμα με αργομισθία. Επομένως μια νέα αμφιβολία εγκαθίσταται: η κυρία Φιγιόν ήξερε ότι έπαιρνε χιλιάδες ευρώ ως «βοηθός»; Μήπως δεν είναι συνένοχος αλλά απλά το θύμα», γράφει ενδεικτικά η Le Monde.

Πάνω από 5,4 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την εκπομπή, που έσπασε τα μηχανάκια τηλεθέασης. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την εκπομπή θέτοντας τα ίδια ερωτήματα. Το έγκυρο σάιτ Slate έγραψε μετά την εξομολόγησή της:

«Οταν κάποιος δίνει μια αργομισθία στη γυναίκα του, είναι λογικό τουλάχιστον να την ειδοποιήσει ώστε να μη λέει σε συνεντεύξεις από δω κι από κει ότι δεν έχει ποτέ δουλέψει ως βοηθός μου. Γιατί αυτό το λάθος; Εκτός κι αν αυτή τη γυναίκα τη θεωρείς τόσο ασήμαντη και αδιάφορη που δεν της εξηγείς απολύτως τίποτα».

Δείτε το βίντεο με τις εξομολογήσεις της Πενέλοπι Φιγιόν:

To #penelopegate όπως αποκαλείται δεν αφορά μόνο τη σύζυγό του. Οπως απέδειξε η έρευνα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε πληρώσει και τα δύο παιδιά του με χρήματα του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Canard Enchaîné, είχε πληρώσει τα δύο μεγάλα του παιδιά έναντι 84.000 ευρώ, όταν ήταν γερουσιαστής στην περιφέρεια Σαρτ, μεταξύ 2005 και 2007.

«Οταν ήμουν γερουσιαστής μου έτυχε να αποζημιώσω για ειδικές αποστολές δύο από τα παιδιά μου που είναι δικηγόροι, γιατί είχαν τα προσόντα», εξήγησε ο υποψήφιος.

Εδώ με την κόρη του Μαρί Φιγιόν:

Η Πενέλοπι Φιγιόν «αποτελειώνει» τον σύζυγό της: Δεν δούλεψα ποτέ γι'αυτόν [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Ωστόσο, τα δύο παιδιά δεν έχουν ανακριθεί στα πλαίσια της έρευνας, αλλά οι ερευνητές αναζητούν τα ίχνη της εργασίας που έχουν προσφέρει έναντι αμοιβής, δίπλα στον πατέρα τους.


Του ζητούν να αποχωρήσει

Ο Φρανσουά Φιγιόν ορκίζεται προς το παρόν ότι θα αντέξει. Το επανέλαβε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Facebook, την περασμένη Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του να «κρατήσουν τη γραμμή του μετώπου» και «μαζί να περάσουν αυτή την καταιγίδα».

Ωστόσο η γραμμή Φιγιόν δεν πείθει πλέον.

«Μουχλιάζουμε στο δρόμο. Είμαστε χαμένοι, νεκροί αν δεν κάνουμε κάτι», δήλωσε δημόσια το Σάββατο, στο ραδιόφωνο France Bleu Provence, ο βουλευτής του κόμματός του Bruno Gilles.

«Μέρα με τη μέρα, αυτή η υπόθεση γίνεται καταστροφική, δεν μπορούμε να περιμένουμε ακόμη 15 ημέρες», πρόσθεσε ο βουλευτής, απαντώντας έτσι στο αίτημα του Φρανσουά Φιγιόν να αντέξουν ακόμη 15 ημέρες ελπίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα τον αθωώσει.

«Πρέπει ο Φρανσουά Φιγιόν να πάει μια δύσκολη απόφαση, που οδηγεί στο να αποχωρήσει από υποψήφιος», δήλωσε από την πλευρά του ο Thierry Benoît, βουλευτής του κόμματος και υποστηρικτής του Φιγιόν στην προεκλογική καμπάνια.

«Αντί να ηρεμήσει η πολεμική δεν σταματάει, αντίθετα, φουσκώνει. Κάθε μέρα έχουμε και νέες αποκαλύψεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο Ouest France και μετά συνέχισε από άλλη ζώνη: «Αν ο Φρανσουά Φιγιόν δεν μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτό το ζήτημα, τότε οι βουλευτές της Δεξιάς πρέπει να λάβουν τα μηνύματα και να βρουν τη λύση», πρόσθεσε.

Η λύση που προτείνει ο Thierry Benoît είναι να επιστρέψει ο Αλέν Ζιπέ. Ο τελευταίος απέκλεισε για μια ακόμη φορά να αντικαταστήσει τον Φιγιόν μετά την πτώση του: «Ο,τι και να συμβεί, εγώ δεν θα γίνω ένα σχέδιο Β» δήλωσε.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΝΕΛΟΠΙ ΦΙΓΙΟΝ αγρομισθία ομολογία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ