Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...» - iefimerida.gr

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Brain Gain είναι μία πρωτοβουλία νέων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και έχει ως στόχο την ένωσή τους με τη χώρα και την δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια.

Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο από πυρήνες Ελλήνων σε διαφορετικές πόλεις του εξωτερικού, ενώ απώτερος στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της επιρροής τους στην Ελλάδα και η μελλοντική επιστροφή κάποιων εξ αυτών ώστε να ζήσουν και να σταδιοδρομήσουν στη χώρα.

Κοινωνική δικαιοσύνη και συναίνεση, εκσυγχρονισμός του κράτους και της κοινωνίας είναι πάγια αιτήματα που επιζητά αυτή η γενιά προκειμένου να μπορέσει να καταστεί εφικτή η επιστροφή των «μυαλών» του εξωτερικού. Και για αυτό το Βrain Gain έρχεται να προτείνει την εφαρμογή εκείνων των πρακτικών έτσι ώστε να μπορέσει κάτι τέτοιο να γίνει πραγματικότητα. Προτείνουν να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα η εφαρμογή των πρότυπων εκείνων πολιτικών, διοικητικών και νομοθετικών μέτρων, τα οποία εφαρμοζόμενα σε διαφορετικές χώρες του εξωτερικού είχαν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων στις τοπικές και εθνικές κοινωνίες.

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»  | iefimerida.gr 0


Εκδήλωση της πρωτοβουλίας Brain Gain με τη συμμετοχή του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά

Η ουσιαστική έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με την αξιοποίηση των καλύτερων Ελλήνων ανά τον κόσμο αλλά με την υιοθέτηση των μεθόδων εκείνων, οι οποίες δοκιμάστηκαν στο εξωτερικό και πέτυχαν να περιορίσουν ή να απαλείψουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθεί η οργάνωση.

Παράλληλα η οργάνωση ετοιμάζεται να καταρτίσει νέες σχετικές προτάσεις, συμπεριλαμβάνοντας από πολιτικές ελάφρυνσης δημοσίου χρέους μέχρι μεθόδους βελτίωσης της ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Η συγκέντρωση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας τους πυρήνες Ελλήνων του Brain Gain σε διαφορετικές πόλεις του εξωτερικού και σε σχεδόν όλες τις ηπείρους, οι οποίοι συνεχίζουν να στελεχώνονται.

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»  | iefimerida.gr 1


Ο δικηγόρος κ. Ορέστης Ομράν, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας μεταξύ των ομιλητών σε εκδήλωση

Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσω εκδηλώσεων.

Αυτό θέτει ως στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση και η ενίσχυση στην πράξη του ρόλου των Ελλήνων του εξωτερικού στο δημόσιο διάλογο αξιοποιώντας την προστιθέμενη αξία τους για τη χώρα, η οποία είναι ακριβώς η υψηλή τους κατάρτιση, η τεχνογνωσία τους και οι εμπειρίες και γνώσεις που η ζωή εκτός Ελλάδος τους έχει δώσει.

Ο συνιδρυτής της πρωτουβουλίας Brain Gain, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, κ. Ορέστης Ομράν μίλησε στo iefimerida.gr.

-Κύριε Ομράν, «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», φράση στερεότυπο ή πραγματικότητα;
Είναι σίγουρο πως εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αξιοποίησης των καλύτερων Ελλήνων και δη των νέων ανθρώπων με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αυτό σε συνδυασμό με τις έντονες κοινωνικές αντεγκλήσεις, την αποσυσπείρωση και τους κοινωνικούς διαχωρισμούς σίγουρα προσδίδει μια βάση αλήθειας στη φράση αυτή.

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»  | iefimerida.gr 2

-Είναι η νέα γενιά Ελλήνων πράγματι απαγκιστρωμένη από νοοτροπίες του παρελθόντος οι οποίες και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Θα λέγατε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι σε μεγαλύτερο βαθμό απαλλαγμένοι από τις νοοτροπίες αυτές από εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ;
Πιστεύω πως η νέα γενιά αναγκαζόμενη να ζήσει νέες πραγματικότητες και να απαλλαγεί των ψευδαισθήσεων της ευμάρειας των γονιών μας σταδιακά συνειδητοποιεί πως η αλλαγή νοοτροπίας είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα στις ζωές τους και στη χώρα ευρύτερα. Παρ’ όλα αυτά, οι παραστάσεις είναι ακόμα πολύ έντονες, οι νοοτροπίες του παρελθόντος επιβιώνουν και συχνά επιβάλλονται, συνεπώς απαιτείται μεγάλη προσήλωση, κοινωνική συναίνεση και σχηματισμός ευρύτερων πλειοψηφιών σε βάθος χρόνων για να απαλλαγούμε οριστικά από αυτές.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Έχουν τις ίδιες παραστάσεις από τη χώρα στην οποία μεγάλωσαν και από αυτό που καλούμε «σύστημα». Θα μπορούσε ωστόσο κανείς να ισχυριστεί πως η εμπειρία της ζωής σε άλλες κοινωνίες, με πιο σύγχρονους θεσμούς και χωρίς κάποια από τα προβλήματα που ακόμα εμείς πασχίζουμε να λύσουμε στη χώρα μας αλλάζει στην πράξη τους ανθρώπους αυτούς και τους καθιστά απαραίτητους στην εθνική προσπάθεια.

-Εχετε ζήσει στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό των πολιτικών συστημάτων εκεί που ίσως έχουμε ανάγκη στη χώρα μας;
Νομίζω αυτό που λείπει στη χώρα μας είναι η καλούμενη «ποιότητα δημοκρατίας», η οποία μετράται με βάση απτούς παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα των θεσμών, ο πολιτικός πλουραλισμός, οι ατομικές ελευθερίες και η ευρύτερη πολιτική κουλτούρα κάθε χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως στη χώρα μας έχουμε ιστορικά πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις. Αυτό κάτι δείχνει. Δεν έχουμε κατορθώσει να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα γιατί προσκολλόμαστε σε συντηρητικά πρότυπα. Η διαφθορά, η οικογενειοκρατία στην πολιτική, η κακοδιαχείριση είναι ενδείκτες της παθογένειας του συστήματος. Και για να είμαστε δίκαιοι, όλα αυτά δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν τα ίδια φαινόμενα. Εκεί όμως τα συστήματα και οι πλειοψηφίες που τα δημιουργούν έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά, εισήγαν ελεγκτικούς μηχανισμούς και πέρασαν σταδιακά στην ευρύτερη κοινωνική συνείδηση βασικές αρχές.

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»  | iefimerida.gr 3

Ο κ. Ομράν

-Πάρα τα κακώς κείμενα της περιόδου της μεταπολίτευσης υπάρχουν στοιχεία αυτής της περιόδου που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν και σήμερα, ορθώς εφαρμοσμένα, να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας;
Φυσικά. Ακούμε τα τελευταία χρόνια να στιγματίζεται η «μεταπολίτευση», όρος επαρκώς γενικός και αόριστος για να δημιουργούνται συγχύσεις, ως η περίοδος που οδήγησε στην κρίση. Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίοδο. Μια περίοδο 35 χρόνων. Φυσικά έγιναν μεγάλα λάθη όλα αυτά τα χρόνια που δημιούργησαν σε κάποιο βαθμό τη βάση για να επεκταθεί η κρίση. Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονούμε πως η μεταπολίτευση αποτελεί την περίοδο της ουσιαστικής κατοχύρωσης των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας, την περίοδο της εθνικής συμφιλίωσης, της ανόδου της μεσαίας τάξης, της εισδοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και εν της εν τοις πράγματι αναγνώρισής μας ως ισότιμου μέλους στην ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση. Όλα αυτά δεν είναι μικρά πράγματα και αγνοεί την ιστορία όποιος προσπαθεί αν επιβάλει τέτοιες ισοπεδωτικές ερμηνείες.

-Τελικά, θα αλλάξει ποτέ η Ελλάδα;
Όλα αλλάζουν. Και φυσικά και η Ελλάδα αλλάζει. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο. Απαιτείται σκληρή δουλειά, αφοσίωση στο στόχο, αξιοποίηση όλων τον δημιουργικών δυνάμεων σε πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και αγώνας για την πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων του. Άλλα πάνω από όλα σχέδιο. Έχουμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα: μια διάχυτη προχειρότητα, η οποία αγγίζει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και εν τέλει τις ίδιες μας τις ζωές. Στόχοι χωρίς σχέδιο δεν επιτυγχάνονται. Όποτε αφήσαμε τα πράγματα στην τυχαιότητα και στον ενθουσιασμό οδηγηθήκαμε σε εθνικές τραγωδίες. Αυτή τη φορά ας προσπαθήσουμε διαφορετικά.

-«Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν...;»
Θα γυρνούσα στην Ελλάδα αν καταφέρναμε να απαλλαγούμε από τις συλλογικές αυταπάτες του παρελθόντος και ενώναμε συναινετικά τις δυνάμεις μας σε ένα κίνημα αλλαγής με πρωτεργάτη τη νέα γενιά ώστε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο, αξιοκρατικό και δίκαιο κράτος και ένα νέο παραγωγικό, βιώσιμο μοντέλο για τον τόπο και την κοινωνία.

Η πρωτοβουλία Brain Gain των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό στο iefimerida: «Θα γυρνούσα πίσω αν...»  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ